سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

آسمان پاییز


آسمان پاییز

هنوز هم مثل تابستانی در آسمان شمال غربی دیده می شود نسر طایر که آلفای عقاب است, تقریباً به سمت غرب, نسر واقع یعنی آلفای شلیاق یا چنگ رومی در نیمه ی راه سمت بالا و به سوی آسمان شمال غربی قرار دارد, ضمن این که دنب یعنی آلفای صورت فلکی دجاجه یا قو در محدوده دوسومی راه بین افق و سرسو قرار دارد هرکول در افق پایین شمال غربی است

● آسمان پاییز : شمال غربی

▪ مشخصات چارت:


آسمان پاییز

ـ آسمان ۲۵ مهر ، ساعت ۹ شب

ـ آسمان ۲۵ آبان ، ساعت ۷ شب

هنوز هم مثل تابستانی در آسمان شمال غربی دیده می شود: نسر طایر که آلفای عقاب است، تقریباً به سمت غرب، نسر واقع یعنی آلفای شلیاق یا چنگ رومی در نیمه ی راه سمت بالا و به سوی آسمان شمال غربی قرار دارد، ضمن این که دنب یعنی آلفای صورت فلکی دجاجه یا قو در محدوده دوسومی راه بین افق و سرسو قرار دارد. هرکول در افق پایین شمال غربی است. صورت فلکی دب اکبر با بخش آبگردان گونه اش در افق پایین شمالی حضور دارد. دب اصغر یا خرس کوچک در این ایام در سمت چپ ستاره قطبی (آلفای خرس کوچک) و در انتهای دسته خود ایستاده است. در بالای خرس کوچک، صورت فلکی قیفاووس یا سلطان ملکه ذات الکرسی و همچنین شاهزاده آندرو مدا هر دو با فاصله ای در سمت شرق حضور دارند. ستاره های صورت فلکی اژدها در بین دو صورت فلکی خرس کوچک و هرکول جای گرفته اند.

● آسمان پاییز: شمال شرقی


آسمان پاییز

ـ آسمان ۲۵ شهریور ، ساعت ۱۲ شب

ـ آسمان ۲۵ مهر ، ساعت ۹ شب

ـ آسمان ۲۵ آبان، ساعت۷ شب

در این ایام در آسمان شمال شرقی، صورت فلکی دبلیو (W) شکل ذات الکرسی که همان ملکه است، قرار دارد. دخترش، آندرومدا، در کنار او از شمال شرق چهارگوش اسب بالدار به طرف افق ادامه می یابد. در زیر آندرومدا و قیفاووس ، بر ساووش قهرمان حضور دارد. درخشنده ترین ستاره های این قسمت از آسمان، در زیر این گروه سلطنتی واقع اند.

ستاره زرد رنگ عیوق (آلفای ارابه ران) در درون مجموعه صورت فلکی پنج ضلعی ممسک العنان یا ارابه ران و همچنین ستاره سرخ رنگ دبران (آلقای ثور) که همان چشم گاو است، در این محل هستند. خوشه ستاره ای وی (v) شکل یا قلایص (بادبران در انتهاب بازوی پائینی V شکل)، به نظر می رسد که در این ایام نوک پیکانی اش به سمت راست باشد. در بالای دبران ستارگان خوشه کوچک اما زیبای پروین وجود دارد که از درون دوربین های دو چشم بسیار جالب است. در اینجا کهکشان راه شیری نسبت به افق، عمود به نظر می رسد که از ارابه ران تا دجاجه و آن سوی آن ها ادامه دارد.


آسمان پاییز

▪ مشخصات چارت:

ـ آسمان ۲۵ شهریور ، ساعت ۱۲ شب

ـ آسمان ۲۵ مهر ، ساعت ۹ شب

ـ آسمان ۲۵ آبان ، ساعت ۷ شب


آسمان پاییز

● آسمان پاییز: جنوب غربی

▪ مشخصات چارت:

ـ آسمان ۲۵ شهریور ، ساعت ۱۲ شب

ـ آسمان ۲۵ مهر ، ساعت ۹ شب

ـ آسمان ۲۵ آبان ، ساعت ۷ شب

«آب» یا «دریا» هنوز هم به بخش جنوب غربی آسمان پاییز به صورت فلکی جدی یا بز دریایی و دلفین به صورت فلکی دلو می رسد. دقیقاً در سمت جنوب، یکی از درخشنده ترین ستاره های آسمان یعنی فم الحوت، ستاره ی آلفای حوت جنوبی یا ماهی جنوبی است. ستاره فم الحوت برای ستاره شناسان عرض های بالایی کره زمین چندان شناخته شده نیست. زیرا این ستاره برای ساکنان نیم کره شمالی و به خصوص عرض های بالای کره زمین فقط در زمان های کوتاهی در آسمان رخ نشان می دهد، که آن هم در افق پایین می باشد.در این ایام ستاره درخشان دیگری در آسمان جنوبی وجود ندارد، لذا تشخیص این ستاره در آسمان مشکل نبوده و اشتباهی به وجود نمی آید. در این زمان صورت فلکی قوس درآسمان جنوب غربی، غروب می کند و تا بهار آینده ، دیگر دیده نمی شود. در اینجا جهت کهکشان راه شیری، به سمت بالا می باشد و در افق به سوی قوس، دلو و دجاجه می رود.