پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

بیابان زدایی از کف پاها


بیابان زدایی از کف پاها

عوامل ایجاد ترک کف پا و راه های مبارزه با آن چیست

یکی از مشکلاتی که در ناحیه پا رخ می‌دهد و بر زیبایی آن تاثیر می‌گذارد، ترک پا و به‌خصوص ترک در ناحیه پاشنه است. این مساله میان خانم‌ها نسبت به آقایان شیوع بیشتری دارد...

کف پا به دلایل متعددی ترک می‌خورد؛ یکی از علت‌های شایع آن، راه رفتن مداوم روی فرش، موکت و سطح‌های زبر است. افرادی که پا برهنه راه می‌روند بر اثر سایش کف پا دچار این مشکل می‌شوند. برای از بین بردن این مشکل، کافی است در طول روز از جوراب یا دمپایی استفاده کنید تا پا‌ها کمتر با سطوح زبر تماس داشته باشند. هنگام خواب نیز پا‌ها را با کرم‌های رفع ترک‌پا ماساژ دهید.

● نشستن پاها و ترک پاها

البته شستن بیش از حد پا‌ها نیز یکی از دلایل خشکی پا به خصوص میان خانم‌های خانه‌دار است. برای رفع این مشکل بهتر است پس از هر بار شستن پا‌ها، آنها را با حوله نرم کاملا خشک و سپس از کرم‌های مرطوب و چرب‌کننده برای حفظ زیبایی و سلامت پا‌ها استفاده کنید.

● وراثت، عفونت و ترک پا

گاهی هم ترک کف پا می‌تواند به دلیل جنبه‌های وراثتی باشد. علاوه بر این، عفونت‏های قارچی مزمن نیز در ایجاد ترک پا نقش دارند. در این شرایط برای برطرف کردن این عارضه لازم است از نرم‏کننده‏ها مانند وازلین طبی استفاده شود و در کنار آن با پوشاندن پاها، آنها را از آسیب‏ها حفظ کرد.

● عفونت و ترک پا

گاهی عفونت‌های باکتریایی و قارچی موجود بر ترک‌های سطح کف پا ممکن است باعث مقاومت ترک‌ها شود بنابراین برای درمان ترک پا بهتر است ابتدا عفونت‌ها را از بین ببرید. ترک‌های عمیق پا حاصل خشکی زیاد پوست و در برخی مواقع اگزمای پوستی و درمان آن چرب و مرطوب نگه داشتن پا در شرایط خشکی پوست است.

● وقتی ترک پا بسته می شود

اگر در عمق ترک‌های پا، عفونت‌های باکتریایی و قارچی نشت کرده باشد باعث بسته شدن ترک‌ها می‌شود که درمان و رفع ترک‌ها را به تعویق می‌اندازد. در این شرایط درمان‌های آنتی باکتریال ضدمیکروبی و ضدقارچی در ترک‌های مقاوم با استفاده از پمادهای ضدالتهاب، نرم‌کننده و چرب‌کننده تاثیر زیادی دارند.

● یائسگی و ترک پا

در اغلب خانم‌ها بعد از یائسگی شاهد ضخیم شدن پوست کف پا هستیم که به آن کلفتی کف پای دوران یائسگی گفته می‌شود. در مواردی که ضخیم شدن کف پا به دلیل وراثت یا بعد از دوران یائسگی است، پیشگیری از آن ممکن نیست و می‌توان با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده کف پا را نرم و تا حدودی از خشک شدن و ترکیدن پوست پیشگیری کرد. تشخیص اینکه ترک پاشنه پا به دلیل بیماری است یا نه، با پزشک است. برای تشخیص این بیماری، آزمایش قارچ یا نمونه‏برداری بافتی انجام می‏شود.

● سنگ پا؛ دوست ترک پا یا دشمن آن؟

گاهی افراد از سنگ‌پا برای زدودن این بافت‌های ضخیم و مرده کمک می‏گیرند که در این‏باره باید گفت هرچند استفاده از سنگ پا چه به‌صورت طبیعی چه مصنوعی اشکالی ندارد اما در بعضی از موارد مانند بیماری پسوریازیس می‌تواند باعث تشدید بیماری شود بنابراین توصیه می‌شود افراد قبل از استفاده از سنگ‌پا به یک پزشک متخصص مراجعه کنند و از ترکیبات کراتولیتیک که پزشک تجویز می‌کند و باعث نرم شدن لایه‌های ضخیم شاخی کف پا می‌شود، استفاده کنند.کفش‏های پاشنه بلند یا پاشنه صاف هر دو به پا صدمه می‏زنند. بهترین ارتفاع برای پاشنه کفش ۳ سانتی‏متر است. کفش‏هایی که جلویشان تنگ است باعث فشار زیاد در قسمت جلویی پا می‏شوند، بنابراین بهتر است از کفش یا روفرشی با پاشنه ۴-۳ سانتی‏متر و در صورت داشتن کمردرد از پاشنه اسفنجی کش‌دار در منزل و قراردادن پد اسفنجی در کفش برای خارج از منزل استفاده کنید. اگر با روش‏های ذکرشده مشکلتان حل نشد باید به یک متخصص مراجعه کنید. متخصص با معاینه دقیق و شناسایی عامل خارپاشنه در بیمار با بهره‏گیری از مناسب‏ترین روش درمانی (جراحی، دارویی و فیزیوتراپی) می‏تواند آن را درمان کند.

شوک درمانی، تزریق کورتیکواسترویید و تزریق پی‏آرپی در محل خارپاشنه و گاهی نیز جراحی در بهبود خار پاشنه پا مفید است. البته بیشتر مواقع به جراحی نیازی نیست و درد با یکی از روش‌های ذکرشده برطرف می‌شود.

دکتر غلامحسین غفارپور

متخصص پوست

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران