چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

معرفی بهترین روش های ترک سیگار


معرفی بهترین روش های ترک سیگار

بدون شک ترک سیگار کار بسیار مهم و البته پرارزشی است چرا که استعمال سیگار سالانه نصف موارد مرگ و میر ناشی از سرطان را شامل می شود و شایع ترین عامل بیماری سرطان ریه است که در نهایت …

بدون شک ترک سیگار کار بسیار مهم و البته پرارزشی است چرا که استعمال سیگار سالانه نصف موارد مرگ و میر ناشی از سرطان را شامل می شود و شایع ترین عامل بیماری سرطان ریه است که در نهایت مرگ بیمار را به همراه دارد. همچنین سیگار با سرطان های دیگر مثل سرطان مری ، حنجره ، کلیه ، پانکراس (لوزالمعده) و دهانه رحم ارتباط دارد و این در حالی است که بیماری های مزمن ریه، ‌بیماری های قلبی ، اثرات زیان بار روی جنین مثل زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولدهمگی از ارمغان های مصرف سیگار هستند.

فواید زودرس ترک سیگار فواید سلامت ناشی از ترک سیگار بسیار قابل توجه است. تقریباً بلافاصله ، گردش خون شخص شروع به بهبود و سطح مونوکسیدکربن در خون شروع به کاهش می کند. در عین حال، تعداد نبض و فشارخون شخص سیگاری به طور غیر طبیعی بالاست که پس از ترک سیگار شروع به برگشت به حد طبیعی می کند.اثرات دیر رس ترک سیگار افرادی که استعمال سیگار را ترک می کنند نسبت به افرادی که به کشیدن سیگار ادامه می دهند زندگی طولانی تری دارند. به عبارت دیگر حدود ۱۰ سال پس از ترک سیگار خطر مرگ ناشی از سرطان ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر از کسانی است که به کشیدن سیگار ادامه می دهند. ترک سیگار همچنین خطر ابتلا به عفونت ها و سایر بیماری های مرتبط با استعمال سیگار مانند بیماری های قلبی و بیماری های مزمن ریه را کاهش می دهد.سن مناسب برای ترک سیگار در هر سنی ترک سیگار برای زنان و مردان مفید است اما در افراد مسن تر که استعمال سیگار را کنار گذاشته اند خطر مرگ ناشی از بیماری های کرونر قلب و سرطان ریه کاهش می یابد .

همچنین مزایای زودرس (مثل بهبود خون رسانی ، افزایش انرژی و ظرفیت تنفسی) دلایل خوبی برای ترک سیگار حتی در افراد مسن محسوب می شود.مشکلات شایع مرتبط با مصرف سیگار افرادی که سیگار را ترک می کنند معمولاً دچار اضطراب ، تحریک پذیری ، گرسنگی ، خستگی مفرط ، اختلال در خوابیدن و اختلال در تمرکز می شوند که همه آن ها موقتی است. در عین حال، بسیاری از استعمال کنندگان پس از ترک سیگار به وزنشان اضافه می شود که معمولاً کمتر از ۵/۴ کیلوگرم است.درمان های جایگزین با نیکوتیناین فرآورده ها در چهار فرم برچسب ها ، آدامس ، اسپری بینی و استنشاقی وجود دارند و شواهدی موجود است که نشان می دهد ترکیب برچسب های نیکوتینی با آدامس های نیکوتینی یا با اسپری بینی نیکوتینی اثر طولانی تری در ترک سیگار در مقایسه با استفاده از یک نوع ترکیب جایگزین نیکوتین دارد.برچسب نیکوتینی: این فرآورده بدون نسخه در دسترس است و یک میزان ثابتی از نیکوتین را از طریق پوست عبور می دهد اما معمولاً برای افراد با مشکلات پوستی یا آلرژیک گزینه مناسبی نیستند.

این برچسب ها برای درمان ترک سیگار در قدرت های متفاوتی مثلاً برای ترک ۸ هفته ای وجود دارند.آدامس نیکوتینی: این محصول در اغلب داروخانه ها یافت می شود. جویدن آدامس نیکوتینی باعث رهایی نیکوتین در جریان خون از طریق مخاط می شود اما برای افرادی که بیماری های مفصل ، فک تحتانی و فوقانی یا دیگر مشکلات دندانپزشکی دارند، مناسب نیستند. در عین حال، آدامس نیکوتینی باید دور از دسترس کودکان قرار بگیرند .اسپری نیکوتینی: این دارو حتماً باید توسط پزشک تجویز شد. اسپری بینی دارای پمپی حاوی نیکوتینی است که استعمال کنندگان تنباکو می توانند آن را استنشاق کنند اما در افراد جوان و افراد با مشکلات سینوس ها و بینی و آسمی ها توصیه نمی شود .نیکوتین استنشاقی: این محصول فقط با نسخه پزشک در دسترس قرار می گیرد . اگر چه استنشاقی نام گرفته است ولی مثل سیگار به ریه ها نمی رسد و اکثر نیکوتین فقط به دهان و گلو می رسد و توسط غشاء مخاطی جذب می شود. عارضه جانبی این دارو اغلب تحریک دهان و گلو و ایجاد سرفه است و افراد مبتلا به بیماری های تنفسی مثل آسمی ها و ... باید با احتیاط آن را مصرف کنند.

یادداشتی از دکتر آذرخش مکری

روانپزشک و عضو مرکز ملی مطالعات اعتیاد



همچنین مشاهده کنید