سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
آفت تقدس گرایی
گفت وگو با کمال تبریزی کارگردان سریال«شهریار» در روزهایی انجام شد که رسانه ها در حال انعکاس حاشیه های ایجادشده درباره سریال در حال پخش او بودند. از سویی برخی از چهره های فرهنگی نسبت به چگونگی به تصویر کشیدن چهره هایی چون ملک الشعرای بهار، عارف قزوینی و ایرج میرزا انتقاد داشتند و از سوی دیگر فرزندان بهار، امیری فیروزکوهی و خود شهریار نسبت به چند و چون جایگاه پدرشان اعتراض کردند. البته در بین فرزندان شهریار ماجرا به گونه یی دیگر بود. دختر شاعر در نامه یی از تحریف های صورت گرفته درباره پدرش گلایه کرد. گلایه دختر شاعر گرچه از سوی پسرش در سیمای جمهوری اسلامی و بلافاصله بعد از پخش سریال به کلی رد شد، اما با حذف یک قسمت از سریال مواجه شد. علت عمده حذف این قسمت مربوط به شکایت دختر شاعر بود. سیما فیلم به عنوان مسوول مستقیم پروژه حق رایت زندگی شاعر را از خانواده اش نخریده و حتی وارد مذاکره نیز نشده. بخشی از اعتراض دختر شاعر نیز به همین مساله بود. با این حال پسر شاعر در گفت وگویی تلویزیونی تاکید کرد از نظر او هیچ ایرادی وارد نیست. کمال تبریزی اما موضع دیگری داشت و معتقد بود حذفیات از طرف سیما فیلم بدون اجازه او صورت گرفته. او گرچه معتقد است باید با خانواده شاعر از طرف سیما فیلم وارد مذاکره می شدند و حق رایت زندگی او را می خریدند، اما به نحو باورنکردنی از سریال شهریار دفاع کرد و از آن به عنوان یکی از سریال های تاثیرگذار یاد کرد. در این گفت وگو تلاش شده آن بخش از پرسش هایی مطرح شود که این روزها در قالب های گوناگون در رسانه ها بازتاب دارد. دومین گفت وگوی رویداد در حالی با سازنده اش انجام می گیرد که هنوز هم حتی با نزدیک شدن به قسمت های آخر، حاشیه های موجود اجازه شکل گرفتن یک گفت وگوی کاملاً تخصصی درباره ساختار اثر را نمی دهد.
▪ شهریار بعد از «دوران سرکشی» و «رودخانه سیاکیا» که پخش نشد، سومین سریال شماست. وقتی از شما به عنوان کارگردان شهریار نام بردند، تصور «دوران سرکشی» و موفقیت آن در ذهن ها متبادر شد. دوران سرکشی یکی از معدود سریال های موفق و خوب تلویزیون است. این تصور در هنگام پخش سریال شهریار برای شما در مقام کارگردان اثر منجر به واکنش هایی مختلف شد و اغلب اظهارنظرها درباره شهریار با پیش زمینه دوران سرکشی همراه بود. وقتی ساخت این سریال به شما پیشنهاد شد، خود شما به این مساله فکر می کردید؟
ـ تصورم الان این طور است که اگر ساخت سریالی درباره شاعر دیگری به من پیشنهاد می شد، شاید به این راحتی قبول نمی کردم. اولین باری که پیشنهاد ساخت سریالی درباره شهریار به من داده شد، بنابر علاقه یی که به این شاعر داشتم، آن را بی چون و چرا پذیرفتم. از دوران کودکی تصوراتی درباره این شخصیت داشتم، بنابر علاقه یی که بر اثر خواندن اشعارش به او داشتم، دلم می خواست به مناسبت این کار وارد تحقیق درباره زندگی اش شوم. دیگر اینکه شاعر مورد علاقه ام را از زاویه خودم روایت کنم. یک حس نوستالژی نسبت به شهریار داشتم. می دانید که شهریار در بین آذری ها از جایگاه و مقام خاصی برخوردار است. پدر من نیز به عنوان یک آذری در دوره نوجوانی شعرهای شهریار را برایم می خواند و تفسیر می کرد و توضیح می داد. طبیعتاً به خاطر این رابطه احساسی که نسبت به او داشتم، خیلی دلم می خواست وارد زیر و بم های زندگی اش شوم و زندگی او را در دوره های مختلف درک کنم. اطلاعاتی که قبل از ساخت سریال درباره شهریار داشتم، اطلاعاتی دست و پا شکسته بود. خیلی ها نیز بعد از تماشای سریال شهریار همین حس را داشتند که با چیزهایی اضافه بر تصورات شان درباره شهریار روبه رو می شوند. شخصیت شهریار اگر نخواهیم بگوییم متضاد، دارای جنبه های مختلفی است و نظرات متعدد و مختلفی درباره او مطرح می شود که حتی برخی هایشان با هم ۱۸۰ درجه تفاوت دارند. شهریار در زندگی اش دوره های مختلف و پرتلاطمی را پشت سر گذاشته؛ از دوره قاجاریه گرفته تا پهلوی و دوره بعد از انقلاب. در این مقطع ها نیز زندگی پرتلاطمی داشته است. بی شک دوره های مختلف اجتماعی بر زندگی هنرمند تاثیر می گذارد و تاثیرش در اشعار او نیز بازتاب پیدا می کند. وقتی ساخت سریال شهریار به من پیشنهاد شد، شرط اولم این بود که اجازه بدهند از زاویه خودم به شاعر مورد علاقه ام نگاه کنم؛ اینکه کمال تبریزی بگوید شهریار را چگونه می شناسد و چگونه می بیند. این را هم در نظر داشته باشید که روایت ما، الزاماً دربرگیرنده تمام مقاطع و دوره های زندگی شهریار نیست. دوره هایی در زندگی شاعر وجود دارد که اگر می خواستیم آن را روایت کنیم، در پخش تلویزیونی دچار مشکل می شدیم و اجازه پخش نمی گرفت. لحظات و دوره هایی نیز هست که می شود با سعه صدر به آن نگاه کرد و با برخی از ملاحظات روایتش کرد. هنگامی که آنها قبول کردند سریالی که من می سازم، چنین شکلی داشته باشد، فیلمنامه اولیه را که مهدی سجاده چی نوشته بود، در اختیارم قرار دادند. به رغم ایرادات و مشکلات زیادی که در فیلمنامه وجود داشت، قبول کردم که آن را بسازم. آن زمان حتی قسمت های آخر شکل نگرفته و نوشته نشده بود. خود فیلمنامه نویس مانده بود چطور این فیلمنامه را تمام کند. فیلمنامه را دوباره با ایشان خواندیم و بازنویسی ها و تغییرات شروع شد. در این جلسات بحث هایمان را کردیم که چطور شهریار را با توجه به روایت های مختلف و تفسیرهایی که نسبت به زندگی او وجود دارد، به تصویر بکشیم. این مساله به خصوص درباره دوره زندگی او در سال های بعد از انقلاب و تفسیرهای مختلفی که درباره اش وجود داشت، مورد بحث قرار گرفت.
▪ گویا بعد از خواندن فیلمنامه و بحث هایتان با فیلمنامه نویس، به همراه گروه سازنده، تحقیقات میدانی نیز شخصاً درباره شهریار انجام دادید، چون اساساً منابع مکتوب چندانی درباره زندگی شهریار وجود ندارد.
ـ بله. اول از همه به این نکته اشاره کنم که مبنای درصد زیادی از تحقیقاتی که آقای سجاده چی انجام داده و فیلمنامه براساس آن شکل گرفته، صحبت های خود شهریار است که زندگی اش را کامل به صورت شفاهی بیان کرده و روی نوار ضبط شده و موجود است. فیلمنامه نویس هم سعی کرده براساس همان تعاریف مقطع های مختلف زندگی شهریار را طراحی و به صورت داستان درآورد. جدای از این ما فکر کردیم که به جزئیاتی برای کارمان نیاز داریم. ما که نمی خواستیم کار مستند بکنیم. برای کار مستند باید با خیلی از آدم ها حرف زد و خیلی از متون را موشکافانه بررسی کرد تا تمام تاریخ و جزئیات را به صورت دقیق درآوریم. ولی چون داریم کار نمایشی می کنیم طبیعتاً به بخش های زیادی از زندگی شهریار نیاز نداریم. برای اینکه بخش های مورد نظر را برای شکل گرفتن قصه مان به دست بیاوریم، نیاز بود با آدم های مختلفی که با شهریار در ارتباط بودند، حرف بزنیم. به دنبال جزئیاتی بودیم که بشود از آنها در شکل گرفتن اثر نمایشی استفاده کرد. معمولاً در منابع و کتب به تحلیل های اجتماعی و سیاسی مرتبط با زندگی شاعر اشاره می شود و جزئیاتی که به درد یک اثر نمایشی می خورد در آنها وجود ندارد. باید به دست می آوردیم چطور غذا می خورده، چطور با آدم ها رفتار داشته و ارتباط و برخوردهایش با دوستان و نزدیکانش چگونه بوده است. اینها چیزهایی بود که ما برای شکل گرفتن قصه سریال به آن نیاز داشتیم. برای همین من و اردشیر رستمی که قرار بود این نقش را بازی کند، شروع به تحقیق کردیم. اولین اقدام مان این بود که بتوانیم با خانواده شهریار دیدار کنیم. هادی بهجت تبریزی، پسر شهریار، کمک زیادی به ما کرد. ایشان موافقتش را برای همکاری به صورت مکتوب اعلام کرد. با ایشان در هتل گسترش تبریز مکاتبه داشتیم. آدرس دقیق می دهم، چون اخیراً دختر شهریار مدعی شده ما اقدامی برای تحقیق درباره زندگی پدرش از طریق خانواده انجام نداده ایم و ماجرای نشست های ما با افراد مختلف و خانواده شهریار را اصلاً رد کرده اند. ما از طریق خود هادی برای دیگر افراد خانواده شهریار پیغام فرستادیم که می خواهیم دیدار داشته باشیم اما ایشان هرگونه دیداری را رد کردند و تمایلی به این کار نشان ندادند. بنابراین نزدیک ترین آدم به شهریار که پسرش بود به طور مفصل با ما حرف زد که مکالمه دیدارمان را نیز روی نوار ضبط کردیم. اینکه مریم خانم چطور دیدار ما با خانواده شهریار را منکر می شود، برای ما جای تعجب است. دیدارهای ما برای تحقیق مان شاهدان زیادی دارد که می توانند شهادت بدهند.
با افراد مختلفی صحبت کردیم. من به جزئیات نیاز داشتم تا بتوانم در اثر نمایشی ام برای شکل دادن به شخصیت شهریار از آن کمک بگیرم.
▪ آقای سجاده چی در گفت وگویی که در روزنامه اعتماد چاپ شد، بیشترین تاکیدش براین نکته است که نخواسته زندگی شهریار را به صورت مستند بنویسد و شهریاری که نوشته، بیش از هر چیز دیگر، شاعر مثالی اش است. حالا از شما در مقام کارگردان این سریال که در نهایت به عنوان اثر شما شناخته می شود، می خواهم بپرسم زاویه نگاه تان به شهریار چگونه است.
ـ وقتی کسی دارد کاری را انجام می دهد، طبیعتاً همه چیز از فیلتر او می گذرد. حتی یک مورخ که باید همه چیز را به صورت مستند بنویسد، هیچ وقت نمی تواند به طور بی طرف بنویسد. اتفاقات از یک فیلتری به نام تجزیه و تحلیل ذهن و ساختاری که ذهن به نام تجزیه و تحلیل دارد، می گذرد. در کارهای نمایشی، اثر از نظر اتفاقاتی که در آن می افتد، متعلق به کارگردان است. یکی از انتقادهایی که دختر شهریار به سریال می کند این است که مادرم، پدرم را در خانه به نام محمدجان صدا نمی زده و به همان نام شهریار صدایش می کرده. اگر من این را بدانم و کمکی به سریال من از نظر نمایشی نکند، امکان دارد در سریالم از آن کمک نگیرم. آن چیزی که به لحاظ دراماتیک می تواند به تماشاگر کمک کند، برای من اهمیت دارد. نوع رابطه یی که شهریار با همسرش داشته، چگونه با هم آشنا شده اند، جنس دعواهایشان چگونه بوده و مرگش چه تاثیری بر او گذاشته، اینها برای من اهمیت دارند، نه جزییاتی که کمکی به روند دراماتیک قصه نمی کند. ما دخل و تصرفاتی در قصه و جزییات انجام می دهیم، اما نه در آن حد که به روح واقعیت ضربه بزند. فرض کنید شعری را از شهریار می خوانیم که در آن با لحن طنزی از دعوا با همسرش می گوید. ما از این شعر در جهت نشان دادن نوع رابطه شهریار با همسرش استفاده می کنیم. به جزییات آن هم فکر نمی کنیم. تضاد و برخورد این دو را در عین دوست داشتن هایشان می فهمیم. من هیچ گاه ادعا نکردم آن چیزی که می سازم عیناً همان چیزی است که در زندگی شهریار اتفاق افتاده. من دوره یی از زندگی شهریار را نشان می دهم که همین دختر معترض شهریار، هنوز به دنیا نیامده، بنابراین نمی تواند نسبت به نوع نگاهم به آن مقطع معترض باشد. او هم نمی تواند دقیقا بگوید پدرش در آن دوره با پدر خود چه رفتاری داشته است. رفتارهایی نیز که شخصیت های دیگر مانند ملک الشعرای بهار، میرزاده عشقی، ایرج میرزا و عارف قزوینی در سریال دارند، پیش از هر چیز دیگر زاییده تخیل و ذهنیت من است. اما در کلیت ماجرا سعی نکردیم تحریف ایجاد کنیم. ما فقط می دانیم شهریار می گوید ملک الشعرای بهار را ملاقات کرده و در این ملاقات بهار به او گفته هر وقت بخواهد ذهنش ایده یی بگیرد، شعری از شهریار را می خواند. این را خود شهریار می گوید. ما از این نقل شهریار، نوع برخورد و رفتار این دو شخصیت را با هم رقم می زنیم. یکی از اعتراضات نسبت به سریال شهریار این است که می گویند اصلاً ملک الشعرای بهار، شهریار را تحویل نگرفته. با این ادعا معترض اند که چرا شهریار را نشان داده ایم که آن رفتار را با ملک الشعرا دارد و در مجلس مشاعره او شرکت می کند. به هرحال شهریار با صدای خودش که نوارش موجود است از دیدارش با بهار و نوع ارادت بهار نسبت به خودش می گوید. اینکه بهار و شهریار در چه وضعیتی با هم این دیدار را داشته اند و حرف زده اند، دیگر به من سازنده اثر ربطی ندارد. برای من مهم حسی است که این دو نسبت به هم دارند تا بتوانم در اثر نمایشی ام از آن استفاده کنم. مشکل اصلی ما در برابر کسانی که منتقد سریال شهریار هستند، این است که ویژگی های یک اثر نمایشی را چنان که باید نمی دانند و بدون اطلاع از چگونگی آن دست به نقد اثر نمایشی می زنند. ممکن است اینها ادیب و محقق بزرگی باشند اما چون نسبت به اثر نمایشی اطلاع چندانی ندارند، انتقادهایی می کنند که ربطی به اثر ندارد.
▪ در میان منتقدان سریال شهریار دو نگاه وجود دارد. یک دسته معتقدند شهریار جایگاه بالاتری نسبت به آنچه شما نشان داده اید، دارد و دسته یی دیگر اینکه شهریار را به عنوان یک شاعر در این جایگاهی که نسبت به هم دوره هایش به تصویر کشیده اید، انتقاد دارند. گلایه هایی که نسبت به چگونگی به تصویر کشیدن ملک الشعرای بهار، عارف قزوینی و ایرج میرزا می شود از این زاویه است. انتقادهای دسته اول نیز مشخص است شامل کدام دسته از نقدها می شود. نگاه اول در راستای نگاه رسمی نسبت به شهریار حرکت می کند و حتی فراتر از آن می رود و نگاه دوم، موضعی نیز نسبت به نوع نگاه رسمی به شهریار دارد.
ـ این را بگویم وقتی برای ساخت یک اثر نمایشی درباره یک شخصیت بخواهیم به سراغ نگاه رسمی برویم، اشتباه است و من این کار را نمی کنم، برای اینکه نگاه رسمی فاقد ویژگی های لازم برای خلق لحظات دراماتیک است. نگاه رسمی فاقد مولفه تضاد در شخصیت است و آن را پاک و منزه می خواهد. وقتی می گویند درباره شخصیتی اسطوره یی که فاقد هرگونه لغزش است، اثری بسازیم، دیگر درام شکل نمی گیرد. لااقل من سراغ ساخت فیلمی درباره شخصیتی نمی روم که هیچ وقت در زندگی اش خلاف و اشتباهی نبوده. اگر شخصیتی پاشنه آشیل نداشته باشد، مشکل است برای ساخت اثری نمایشی به سراغ او رفت. وقتی قهرمان در قصه وجود نداشته باشد، آن وقت دیگر جذابیتی وجود ندارد و نمی توان به سراغ روزمرگی های زندگی امروز رفت. من با این کاملاً مخالفم که از یک شخصیت بخواهیم یک قدیس بسازیم و او را بی گناه و معصوم قلمداد کنیم. اشتباه است فکر کنیم اگر شهریار شعرهای خوبی گفته، در زندگی اش دچار اشتباه و خطا نشده است و بخواهیم وجه روزمره زندگی او را نادیده بگیریم. بشر در تمام لحظات زندگی اش می تواند اشتباه کند. من یادم می آید مادربزرگم می گفت دعا کنیم وقتی داریم می میریم آدم خوبی باشیم. این بدین معنی است که هر لحظه امکان دارد در زندگی دچار خطا بشویم. معلوم نیست اگر الان آدم خوبی هستی، چند روز دیگر هم آدم خوب باقی مانده باشی. می خواهم بگویم این تغییر به خصوص در وجود یک هنرمند زیاد است و درباره شهریار نیز صدق می کند. اینکه سعی کنیم جزییات خدشه پذیر را در وجود شهریار نبینیم، اصلاً کششی برای داستان پردازی باقی نمی ماند.
▪ مهدی سجاده چی فیلمنامه نویس شهریار است و شما به عنوان کارگردان از نگاه خود فیلمنامه را تغییر داده اید و شهریار با فیلتری که از ذهن شما گذشته، ساخته شده، اما نقدها متوجه نگاه رسمی است. اگر ایرج میرزا را شما خلاف تصور منتقدان نشان داده اید، این مساله را به گردن نگاه رسمی می اندازند، در بقیه مسائل نیز همین طور، در حالی که شما معتقدید هرچه در سریال می بینیم حاصل نوع نگاه شما به زندگی شاعر است.
ـ هر دو این اعتراض ها ناشی از یک جور تقدس گرایی است. اگر فردی در ذهن کسی مقدس باشد و اگر نشان دهیم که شهریار نسبت به او نقد داشته است، برآشفته می شود.
▪ هر شاعری که شما در سریال به او پرداخته اید، مورد نقد و اعتراض قرار گرفته.
ـ نه همه ولی اگر هم این طور باشد بزرگ ترین مشکل این است که سعی می کنیم آدم ها را در ذهن مان به صورت بت دربیاوریم و تاب هیچ نگاه منتقدانه یی را نداریم. این مشکلی است که بر سر راه هنرهای نمایشی وجود دارد. حالا فرق نمی کند درباره چه صنفی و شخصیتی بخواهیم برنامه بسازیم، قاضی باشد یا پرستار یا هنرمند. هرگونه نگاه منتقدانه یی نسبت به پلیس مورد انتقاد قرار می گیرد. مگر هرکس یونیفورم پلیس را بپوشد قرار است آدم بی خطایی باشد؟ آیا ممکن نیست یک قاضی یا پلیس خطا کند؟ اصلاً انسان از بهشت روی زمین آمده تا خطا و گناه کند. کار بد و خوب می کند تا مجموعه یی از این آزمون و خطاها تکلیف او را مشخص کند. ما معتقدیم غیر از ائمه معصوم دیگر هیچ انسانی وجود ندارد که امکان خطا نداشته باشد. تازه در قرآن درباره حضرت پیامبر آمده است که می گوید من نیز انسانی مثل شما هستم. اینکه حضرت محمد است و جای خود را دارد. مشکل ما این است که نقد منصفانه نمی کنیم و به جای پرداختن به خود اثر و ساختارش، به حواشی ماجرا می پردازیم. این حواشی نیز همراه با تعصبی است که به همراه داریم. هیچ وقت نمی نشینیم به صورت منصفانه درباره اثر نمایشی حرف بزنیم. به نظرم در این میان مردم عادی که در خانه هایشان پای جعبه جادو می نشینند، بهترین منتقد اثر نمایشی هستند.
▪ منظورت کسانی است که موضعی از قبل ندارند.
ـ کسانی که شناخت زیادی نسبت به شهریار نداشته اند و بدون هیچ پیش فرضی سریال را تماشا کرده اند و با آن ارتباط برقرار کرده اند.
▪ هنرمندی که شما سعی کرده اید در سریال تان به تصویر بکشید، چگونه آدمی است؟
ـ هنرمند را من آدمی با روحی بلند اما خطاپذیر می دانم. حتماً هر هنرمندی غرور دارد. حب نفس دارد، یعنی اینکه خودش را دوست دارد و نسبت به کارش ایمان دارد. در عین حال در زندگی اش فراز و فرود دارد. اساساً فکر می کنم همه هنرمندها این طور هستند. به خاطر همین هم هست که در مراحل مختلف زندگی شان به کشف و شهودهایی می رسند و به آنها الهام می شود. برای این است که در مراحل مختلف زندگی نوع نگاه شان متغیر است. این ویژگی مشترک را اغلب هنرمندان در زندگی شان دارند، با جزییاتی که در هرکدام فرق می کند و همین آنها را از یکدیگر متمایز می کند. در خصوص شهریار هم سعی کرده ام همین نگاه را داشته باشم. هنرمند حتماً اجزای متضادی به خود دارد که بخش هایی از زندگی اش می تواند در اوج باشد و بخش هایی دیگر در فرود. در مورد شهریار چیز دیگری را نیز سعی کردم مد نظر داشته باشم. نوع رابطه عشقی که سرتاسر زندگی اش را فرا گرفته و از او موجودی متفاوت ساخته. کاری به جنبه فیزیکی اش ندارم و منظور زاویه عرفانی است. این چیزی است که شهریار را خاص می کند. به نظرم عشق ورزیدن هنری است که در آدم های مختلف فرق دارد. شعرهای شهریار به دلیل همین نوع نگاه از ویژگی خاصی برخوردار است. شعر شهریار برخوردار از این حس و نگاه عاشقانه، در عین سادگی، در اوج است. فرق شهریار با شعرای دیگر در این است که برای مردم شعر می گوید و برای همین پایگاه مردمی بیشتری نسبت به دیگر شاعران معاصر دارد. شهریار حافظ را خیلی دوست دارد و با آن زندگی کرده و بزرگ شده. خودش می گوید در خانه شان همیشه دو کتاب قرآن و دیوان حافظ است. وقتی غزل می گوید کاملاً می فهمید که چطور دارد خودش را نزدیک می کند به سبک و سیاق حافظ. جنس شعری که شهریار می گوید خیلی نزدیک است به گفتار و رفتار مردم. گرچه شاعر در اوج است، اما در دل مردم هم هست. این چیزی است که در شعرهای شاعران هم دوره او کمتر دیده می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست