دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
چه نانی بخریم ماشینی یا صنعتی یا سنتی
این روزها نانهای صنعتی در حال تبدیل شدن به رقیبی جدی برای نانهای سنتی هستند. البته باید بگوییم که وقتی از نانهای صنعتی صحبت به میان میآید، منظورمان هم نانهای مسطح است و هم نانهای حجیم که مردم به نام نانهای فانتزی آنها را میشناسند...
بنابراین نباید فکر کنید که نان صنعتی یعنی نان فانتزی! هدف از تولید نانهای صنعتی، اصلاح کیفیت آرد، کاهش بیماریهای حرفهای، کاهش اتلاف حرارت و گرما، افزایش راندمان تولید و ایجاد تنوع بیشتر و جلب نظر مصرفکنندگانی با سلیقههای متفاوت است. در ادامه دکتر سیدمهدی سیدین، متخصص صنایع غذایی، استاد دانشگاه و مشاور مرکز پژوهشهای غلات ما را با زوایای مختلف این موضوع بیشتر آشنا میکنند.
▪ آقای دکتر! مزایای نان صنعتی نسبت به نان سنتی چیست؟
- در واقع، نانهای صنعتی مزایایی دارند که ما آنها را در تولید نانهای مسطح به روش سنتی نمیبینیم. وقتی که نان به صورت صنعتی تولید میشود همه کارها و مراحل تولید به صورت مکانیزه و بدون دخالت دست است. به علاوه میتوان غنی یا ضعیف بودن آرد را با تولید صنعتی، کنترل کرد و کیفیت آن را به بهترین حد رساند. وقتی که نان در مقیاس صنعتی تولید میشود، نماینده دولت به عنوان مسوول فنی بر تمامی مراحل تولید نظارت میکند و در این صورت، تنها مواد افزودنی مجاز به نان اضافه میشود و امکان استفاده از افزودنیهای غیرمجاز غیرممکن میشود. همچنین در واحدهای صنعتی از حرارت غیرمستقیم استفاده میشود که خود این امر، یک مزیت بهداشتی بسیار مهم به حساب میآید.
▪ آیا میتوان گفت که در تولید نان صنعتی، حذف نانوا به معنای رعایت بهداشت بیشتر است؟
- بله. وقتی که صنعت وارد تولید نان میشود نیروی کار فیزیکی یا همان نانوا کنار میرود و در نتیجه دیگر بحث انتقال بیماریها از طریق کارگران بخش سنتی به نان مطرح نیست و خود نانواها و کارگران بخش سنتی هم از بیماریهای حرفهای بخش نانوایی در امان میمانند.
▪ به نظر شما، معایب نانهای صنعتی نسبت به نانهای سنتی چه میتوانند باشند؟
- به نظر میرسد که طعم نانهای سنتی بین مردم ما پسندیدهتر از نانهای صنعتی است. همانطور که خودتان میدانید، غذاهای سنتی ما هم عطر و طعم بهتری نسبت به غذاهای حاضری دارند بنابراین اگر ما بتوانیم نانهای سنتیمان مانند بربری، سنگک یا لواش را هم به صورت صنعتی تولید کنیم شاید بتوانیم رضایت مصرفکنندگان را از این نظر نیز جلب کنیم. اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که نانهای حجیمی مانند نانهای فانتزی به طور کلی با دیگر نانها از نظر شکل ظاهری، طعم و مزه متفاوت هستند و طرفداران خاص خودشان را هم دارند و خیلیها آنها را به نانهای سنتی ترجیح میدهند.
▪ آیا نانهای ماشینی هم در گروه نانهای صنعتی قرار میگیرند؟
- خیر. این نوع نانها که چند سالی است جایشان را در برخی نانواییها باز کردهاند به هیچ عنوان صنعتی محسوب نمیشوند چون تولید نان صنعتی از مرحله توزین مواد اولیه و آرد، تهیه خمیر، چانه گرفتن و مراحل به عملآوری خمیر به صورت اتوماتیک صورت میگیرد. اما در واحدهای تولید نان ماشینی فقط مرحله پخت به صورت ماشینی انجام میشود که در این مرحله، نانوایان از سیستم پختهای دوار کمک میگیرند.
▪ آقای دکتر! آیا نانهای ماشینی مزایا یا معایب خاصی نسبت به دیگر نانها دارند؟
- همانطور که گفتم، تمام مراحل آمادهسازی نانهای ماشینی مانند نانهای سنتی است و تنها تفاوتشان در این است که در مرحله پخت نان ماشینی به جای تنورهای سنتی از ماشینی دوار کمک گرفته میشود. البته این را هم بگویم که به اعتقاد بنده، نانهای سنتی که در تنور و روی سفال پخته میشوند، عطر و طعم بهتری نسبت به نانهای ماشینی دارند که روی صفحه و سطحی فلزی پخته میشوند. زیرا واکنشهای شیمیایی خمیر نان که ترکیبات طعم و مزه را به وجود میآورند، روی سطوح سفالی بهتر از سطوح فلزی انجام میشوند.
▪ شما فکر میکنید ما میتوانیم بگوییم که مصرف نان سنتی بهتر است یا صنعتی؟
- اگر راستش را بخواهید، نانهای صنعتی نسبت به انواع سنتیشان در اولویت قرار دارند. چون این نانها علاوه بر بهداشتیتر بودن از نظر ارزش تغذیهای هم به سنتیها برتری دارند. به علاوه، این را هم بگویم که بدون در نظر گرفتن طعم و مزه، اگر نانهای سنتی هم به روش صنعتی تولید شوند، مزایایشان به مراتب بیشتر از قبل خواهد بود. نکته دیگر اینجاست که امکانات بیشتری برای غنی کردن نان با آهن یا سایر ویتامینها در واحدهای صنعتی وجود دارد.
▪ یعنی نانهای سنتی را نمیتوان غنیسازی کرد؟
- اگر آرد نان در کارخانههای تولید آرد غنیسازی شود، میتوانیم آن آرد غنیشده را به واحدهای سنتی نیز بفرستیم. همانطور که الان آرد ارسالی به برخی واحدهای سنتی هم دارند با آهن غنیسازی میشوند.
▪ از نظر بهداشتی، بستهبندیهای نایلونی مشکلی را برای نانهای صنعتی به وجود نمیآورند و باعث کپک زدن آنها نمیشوند؟
- خیر. موادی که برای بستهبندی این نانها استفاده میشوند، شاخصها و مشخصههای استاندارد بینالمللی را دارند. در واقع، وقتی که نان صنعتی از فر بیرون میآید، تمام میکروارگانیسمهای موجود در آن از بین میروند و کپک زدن نان در بستهبندیاش ربطی به نوع بستهبندی ندارد، بلکه این کپک میتواند به آلودگیهای ثانویه مربوط باشد. یعنی ممکن است آلودگی محیط کارخانه باعث کپک زدن نان بشود وگرنه نانی که در واحدهای صنعتی تولید میشود، بعد از بیرون آمدن از فر حتما خنک و بعد بستهبندی میشود تا امکان کپکزدگی پیش نیاید. جالب است بدانید که نانهای حجیم در همه جای دنیا در نایلونهای مخصوص جا داده میشوند و این کار در کشور ما هم صورت میگیرد.
▪ آقای دکتر! آیا میتوان نانهای صنعتی را هم مثل سنتیها برای مدتی در فریزر نگهداری کرد؟
- بله، حتما! ما میتوانیم نانهای حجیم (به خصوص نان تست) را هم مانند نانهای سنتی برای پیشگیری از بیات شدن، داخل فریزر بگذاریم و قبل از مصرف، آنها را در توستر گرم کنیم و از خوردنشان لذت ببریم، کاری که مردم بسیاری از کشورهای پیشرفته صنعتی هم انجام میدهند.
ندا احمدلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست