جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
تغذیه سالم؛ کلید پیشگیری از پیری پوست
یکی از شایعترین علتهای مراجعه به کلینیکهای پوست، استفاده از روشهایی است که به جوان ماندن پوست، طراوت و شادابی آن کمک میکند.
مهمترین عواملی که باعث جوانی، سفتی و استحکام پوست میشوند، رشتههایی از جنس پروتئین به نام «کلاژن» و «الاستین» هستند. سفتی و استحکام پوست به دلیل وجود کلاژن و خاصیت ارتجاعی آن ناشی از الاستین است.هرگونه تغییری در میزان و کیفیت این رشتهها باعث چروک و افتادگی پوست میشود. از دیگر عواملی که در قوام پوست نقش دارد، ماده زمینهای یا ماتریکس است که سردسته ترکیباتش اسیدهیالورونیک است که علاوه بر حفظ قوام پوست، جذب آب و رطوبت پوست را افزایشمیدهد.
با افزایش سن از یک سو و تغییرات هورمونی از سوی دیگر، میزان ساخت کلاژن و الاستین کاهش مییابد. عوامل آسیبرسان دیگری نظیر آفتاب، آلودگی، دود سیگار، الکل، استرس و بیخوابی نیز باعث شکستهشدن رشتههای کلاژن و الاستین میشوند و به این ترتیب علایم پیری به صورت چروک و افتادگی بروز میکند. تنها راه افزایش ساخت کلاژن و الاستین، تحریک فیبروبلاستها به فعالیت بیشتر است. برای فعالتر کردن فیبروبلاستها راههای متعددی وجود دارد. یکی از آنها رساندن مواد اولیه بیشتر به این سلولها برای ساخت کلاژن و الاستین است.
فیبروبلاست برای ساخت کلاژن و الاستین به مواد اولیه که همان اسیدهای آمینه (واحدهای سازنده پروتئین) هستند، نیاز دارد و رژیم غذایی مناسب میتواند اسیدهای آمینه مورد نیاز را تامین کند. در میان انواع پروتئین در رژیمهای غذایی، پروتئینهای با منشاء دریایی (ماهی، میگو و جلبک دریایی) و پروتئینهای گیاهی خاص (گندم، برنج، کنجد) تاثیرات بهتری دارند. مطالعهها نشان میدهد در کودکانی که دچار سوءتغذیه، بهخصوص از نظر پروتئین، هستند در کنار سایر علائمی که دارند، خشکی، افتادگی و شلشدگی پوست قابل مشاهده است اما با بهبود تغذیه و رفع علائم ناشی از سوءتغذیه، وضعیت پوست آنها بهبود مییابد. از دیگر آثار بالا رفتن سن، کاهش میزان اسیدهیالورونیک است و برای پیشگیری از خشکی و علایم پیری پوست، افزایش ساخت اسید هیالورونیک میتواند موثر باشد.
رژیمهای غذایی خاص حاوی پوست، استخوان و غضروف حیوانات (بهخصوص ماهی و خروس) سرشار از اسید هیالورونیک هستند و میتوانند به پوست کمک کنند. آنتیاکسیدانها نیز با جلوگیری از فعالیت رادیکالهای آزاد مانع پیری و سرطان پوست میشوند.
ویتامینهای E و C از معروفترین آنتیاکسیدانهای شناخته شده هستند اما در دنیای امروز عوامل آنتیاکسیدان قویتری مانند لیکوپن که در گوجهفرنگی قرمز رسیده وجود دارد و ۱۰۰ برابر ویتامین E قدرت دارد و عصاره هسته انگور که ۵۰ برابر ویتامین E و ۲۰ برابر ویتامین C قادر به مهار رادیکالهای آزاد است، معرفی شدهاند و مصرف آنها میتواند از پیری و سرطان پوست پیشگیری کند. نتیجه اینکه برای داشتن پوستی جوان، سالم، مرطوب و شاداب باید در انتخاب آنچه میخوریم، بیش از پیش دقت کنیم.
دکتر محمد رضوانی
متخصص پوست
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی روز معلم معلمان رهبر انقلاب مجلس بابک زنجانی دولت سیزدهم
هلال احمر یسنا قوه قضاییه آتش سوزی پلیس تهران بارش باران سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش سازمان هواشناسی دستگیری
حقوق بازنشستگان قیمت خودرو بازار خودرو قیمت طلا قیمت دلار خودرو دلار سایپا ایران خودرو بانک مرکزی کارگران تورم
فضای مجازی شهاب حسینی سریال تلویزیون نمایشگاه کتاب مسعود اسکویی عفاف و حجاب سینما سینمای ایران دفاع مقدس موسیقی
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا حماس جنگ غزه اوکراین چین نوار غزه ترکیه انگلیس یمن ایالات متحده آمریکا
استقلال فوتبال پرسپولیس علی خطیر باشگاه استقلال لیگ برتر لیگ برتر ایران تراکتور لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید بایرن مونیخ باشگاه پرسپولیس
کولر هوش مصنوعی تلفن همراه گوگل اپل آیفون همراه اول تبلیغات اینستاگرام ناسا
فشار خون کبد چرب بیمه بیماری قلبی دیابت کاهش وزن داروخانه رابطه جنسی