پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
ریتم در عکاسی
۱) انگلیسی آن Rhythm است که ریشهی فرانسوی دارد.
۲) دهخدا توالی ضربات آهنگ که برای موزون کردن نوای موسیقی به کار میرود.
۳) آریانپور وزن، عبارت قافیهدار و آهنگ موزون.
۴) ریتمیک در بحث وزن شعر مطرح است: به معنی آهنگین
۵) لاروس در تمام هنرهای زمانی و فضایی مانند موسیقی، رقص، شعر، حجاری، معماری، نقاشی و سینماتوگراف وزن موجود است.
۶) حسینعلی ملاح (موسیقی و شعر) در طبیعت هم به صورتهای گوناگون این انتظام را احساس میکنیم: ضربان قلب، وجود قرینهها، بازی رنگها و حرکت موزون آنها از بیرنگی تا پررنگی، وموارد دیگر همه و همه واجد انتظامیست که از خصایص وزن است. شکستن این انتظام و درهم ریختن این توازن و آمیختن وزنی با وزن دیگر و ویران کردن وزنهای طبیعی توسط هنرمندان بزرگ در واقع، آفریدن طبیعتی مضاف بر طبیعت است و یا «مشاهدهی طبیعت از خلال سرشت و طبع شخصیست» (- امیل زولا).
▪ دیوان شمس تبریزی:
نوعرسان چمن، چون وَرد و ریحان و سمن
بنواخته در تن ت تن یرلی یلی، یرلی یلی
تن تن تنن تن تن تنن، میگوی چون مرغ چمن
یا چون اویس اندرقرن، یرلی یلی، یرلی یلی
این آهنگ موجود در شعر مولوی با برخی واژههای نامفهوم، نشان از این است که وزن و ضربات آهنگین در لحن او نفوذ ژرفی داشته است و برای تنظیم شعر و قافیهاش با هیچ مشکلی روبه رو نبوده است. بر بنیاد شعر او آهنگ هم چون پوستیست که خود به خود به جوش آمده و مفهوم شعر او را به پیش میبرد.
۷) مهدی ستایشگر (فرهنگ موسیقی)
▪ وجود وزن در طبیعت خلقت از حرکات تنفسی و تپش قلب انسان و تکرار شب و روز به علت گردش موزون و وجود ریتم محسوس است. ریتم در هنرهایی چون موسیقی، شعر، نقاشی و عکاسی از اهم کار هنرمند محسوب میشود. کلیه میزانهای موسیقی که از ضربات و به قول قدما از نقرات تشکیل مییابند از عوامل کوچک و بزرگ سازندهی ریتم محسوب میشوند. ریتم امروزه مبحث لاینفکی از موسیقی و مانند دیگر بخشهای موسیقی از ویژگیها و اصطلاحات مخصوص به خود برخوردار است. مانند تقسیمات مختلف ریتیمک و سرعت و آهستگی ریتم، حرکات صعودی و نزولی ریتم، تأکیدها، تضاد در ریتم، عناصر تشکیل دهندهی ریتم، سکوتها، سنکپ، ضد ضربها، و قرینه سازی در ریتم و بسیاری از مطالب دیگر که این بخش مهم از موسیقی را تشکیل میدهد. در حقیقت ریتم پایه و استخوان بندی موسیقی و ضربههای اصلی موسیقی به همراه تأکیدهایشان سازندهی ریتم در موسیقیست.
▪ وزن تناسبی محسوس از تقسیم زمان (فضا) در نغمههای موسیقیست (میزان از واژهی وزن است) که از ایام دور مورد نظر بوده و در متون موسیقی تأکید به رعایت آن شده است: «... بیوزن مگوی و چنان مگوی که سرود جایی دیگر بود و زخمه جای دیگر» (قابوس نامه)
▪ وزن احساس حرکت یک قطعه موسیقیست.
▪ وزن عبارت از توالی ضربات آهنگ است که برای توازن صدای موسیقی به کار میرود. ضرب یک قطعه موسیقیست که از اجتماع چند امتداد مختلف در تحت انتظام مخصوصی حاصل میشود، و نظم تناسبیست در زمان یا بین کششها. تناسب اگر در مکان واقع شود آن را قرینه و اگر در زمان واقع شود وزن نامیده میشود.
▪ انواع وزنها در موسیقی
ـ وزن زورخانهای : وزنهای متعددی در یک دست ورزش زورخانه موجود است و نزدیک به ۳۰۰ پایه ریتم را در بر میگیرد که در دوازده دست این مقدار به ۳۶۰۰ پایه ریتم میرسد.
ـ وزن ساده : وزنی که به سادگی شناخته میشود. مانند دوضربی، سه ضربی، چهار ضربی و...
ـ وزن سبک : وزنی نشاط آور و تحرک انگیز مانند وزن شش هشتم. حسینعلی ملاح¬ وزن سبک و تند برای تجسم شادی و یا حالت تحرک و بیخیالیست.
ـ وزن سنگین : وزنی با فواصل دور دارای وقار و متانت مانند وزن شش چهارم که در هر میزان شش سیاه به اجرا درمیآید. حسینعلی ملاح¬ وزن فراخ و سنگین برای بیان احساس غم و اندوه و یا حالت وقار و یا بیان اندیشههای عرفانیست. معمولا قطعاتی مانند مارش و سرود را در وزنهای دو ضربی و چهار ضربی مینویسند .
ـ وزن شکسته : دو وزن پنج و هفت ضربی متشکل از پنج سیاه (مرکب از دو ضرب و سه ضرب ) و هفت سیاه (مرکب از چهار ضرب و سه ضرب ).
▪ حسینعلی ملاح شعر مانند هر پدیدهی دیگر، برونی دارد و درونی. صورت برونی آن وزن کلام است و این وزن خود عامل بازشناسی شعر از داستان و موسیقیست. شعر سخنیست موزون و داستان کلامیست بیوزن. و موسیقی لحن و وزنیست بیسخن.
عکاسی به دلیل متأخر بودناش نسبت به هنرهای دیگر، کاربرد ریتم را از موسیقی و از این قبیل به عاریت گرفته است. برای شناخت درست و منطقی از کاربرد ریتم ناچاریم کاربرد و تعریف آن را در هنرهای قدیمیتر را روشن کنیم. آن چه از تعاریف بالا برمیآید این است که آهنگ یا وزن موجود در ریتمهای هنرهای دیگر پوششیست برای زیبا و جذاب کردن موضوع یا مفهوم. اما در موسیقی این گیرایی وزن و آهنگ جایگاهی بیش از آن چه به نظر ساده میآید است. پرهیز از هرگونه سادهانگاری در بحثهای ریتم و آهنگ، ما را از گرفتاری بیثمر و نامفید ترکیببندیهای عکاسی رها خواهد ساخت.
آن چه در موسیقی (صدا در فواصل زمانی) هم چون اساس آن قلمداد میشود در عکاسی، نور اساس این هنر است. نور ترکیبها و تونالیتههای گوناگونی را به وجود میآورد که به اثر هم ژرفا و هم بافتی چشمنواز میدهد. چشمان عکاس هم چون گوشهای موسیقیدان تیز و جستوجوگر است. بدون نوری مناسب اثر آفریده شده دارای سطحی تخت و یکنواخت خواهد بود که به موضوعی انتزاعی نزدیک خواهد بود. پس «ژرفا» برای تولید اثری خوب و پسندیده حرکت چشم را سطحی تخت به درون میکشد. پرسش اساسی چنان که مطرح شد این است که آیا ریتم در عکاسی از فواصل زمانی به اندازهی فواصل مکانی بهرهمند میشود یا نه؟ یا به عبارتی، آیا فواصل زمانی منظم در به وجود آمدن ریتم یا اصطلاحا بافت در عکاسی نقشی دارد یا نه؟ و پرسش دیگر: ریتم تعریف شده در هنرهای دیگر چه تعریفی در عکاسی دارد؟ آیا میتوان بافت یا شکل تعبیر کرد؟
- ریتم عبارت است از نسبت اجزای مورد نظر. این نسبت میتواند از نظر کوچک شدن گزیده شود و یا این که اختلاف در تونالیتههای اجزا این نسبت را روشن کند. پرسپکتیو به وجود آمده در ریتم ناشی از این است که نسبت اجزا رفته رفته کوچکتر یا بزرگتر شده است.
در هر اثر باید مورد یا نشان ریتم روشن شود. ممکن است در اثری به هیچ ریتمی اشاره نشده باشد. پس از روشن شدن مورد ریتم مشخص میشود که اهمیت این ریتم تا چه اندازه به مفهوم اثر یاری رسانده است. گاهی ریتم حرف اول و آخر عکس است و گاهی به موضوعی کمک میرساند.
سطح تخت در برخی عکاسیهای انتزاعی ژرفا را از دست میدهد. در این صورت، ریتم آفریده شده خود موضوع خودش است. ریتم به حرکت چشم بر روی اثر کمک میرساند. در این صورت هم چون نشانی برای موضوع عمل میکند و اهمیت فینفسهی خود را از دست میدهد.
خلیل غلامی
http://tabrizfoto.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست