دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
اجرای احکام در جرایم غیرعمد
قتلی رخ داده یا آسیبی بدنی به کسی وارد شده، اما غیرعمدی؛ مرتکب جرم باید مجازات شود هرچند نه به شدت جرایم عمدی. ولی به هر حال فردی که درگیر پروندهای غیرعمدی شده و مشمول قوانین مربوط به اجرای احکام کیفری میشود که روال قانونی خاص خودش را دارد.
به طور معمول در پروندههای قتل و آسیب بدنی غیرعمدی ناشی از بیاحتیاطی در رانندگی، شخص مقصر به حبس یا جزای نقدی همچنین پرداخت دیه به مصدوم یا ورثه متوفی محکوم میشود. اگر محکوم علیه (کسی که حکم دادگاه علیه او صادر شده) پروندهای داشته باشد، پس از آن که رای دادگاه به او ابلاغ شد، (چه آرای قطعی، چه آرای قابل تجدید نظر که به قطعیت درآمده) وارد مرحله اجرای حکم میشود. اجرای حکم با دایره اجرای احکام دادسرایی است که در حوزه دادگاه صادرکننده رای بدوی (رای اولیه) واقع شده است. پس ابتدا پرونده از سوی دادیار اجرای احکام بررسی میشود و اگر ایراد یا ابهام قانونی در دادنامه وجود نداشته باشد، دستور ثبت پرونده صادر و محکوم علیه برای اجرای حکم احضار میشود.
محکومان به جزای نقدی
اگر محکوم علیه در رای دادگاه به جزای نقدی محکوم شده باشد، باید به دایره اجرای احکام مراجعه و معادل مبلغ جزای نقدی را به حساب صندوق دولت واریز کند و قبض پرداخت را به دایره اجرای احکام تحویل بدهد و یک نسخه را هم برای خود نگه دارد. اما گاهی پیش میآید که محکوم علیه توان پرداخت جزای نقدی را ندارد. در این حالت اگر جزای نقدی را نپردازد و مالی هم از او به دست نیاید، به دستور قاضی صادرکننده حکم بدوی مطابق آن جزای نقدی، بازداشت میشود که حداکثر مدت بازداشت بابت جزای نقدی هم ۵ سال است. اگر محکوم علیه، قبل از صدور حکم محکومیت به خاطر نداشتن ضامن یا پرداخت وثیقه مدنی در بازداشت باشد، این مدت هنگام اجرای حکم برای او، چه در قبال حبس و چه جزای نقدی، محاسبه میشود. بنابراین اگر فرض کنیم که آقای «الف» قبل از صدور حکم به خاطر نداشتن ضامن، ۲۰ روز در زندان بازداشت بوده و به موجب رای دادگاه به پرداخت ۲۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم شده، دیگر وجهی بابت محکومیت پرداخت نخواهد کرد، چون آن ۲۰ روز برایش محاسبه شده است.
محکومان دیه
براساس قانون، محکوم علیه از زمان وقوع حادثه (نه صدور حکم) ۲ سال وقت دارد دیه شاکی را بپردازد، اما با توجه به تورم اقتصادی و افزایش نرخ دیه در هر سال بهتر است پس از قطعیت حکم بویژه هنگامی که محکوم علیه اتومبیل خود را بیمه کرده نسبت به پرداخت دیه اقدام کند. البته محکوم علیه میتواند با موافقت شاکی مهلت بیشتری نیز درخواست کند. در بیشتر مواقع محکوم علیه توان پرداخت دیه را به صورت یکجا ندارد و ترجیح میدهد پرداخت اقساطی داشته باشد. او برای تحقق این مساله میتواند از دادگاه صادرکننده حکم بدوی درخواست تقسیط کند.
معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست