پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
رسانه ملی ویترین جشنواره فیلم فجر
اگر نیمی از اجرای برنامههای ریز و درشت جشنواره فیلم فجر به برنامهریزی و کیفیت آثار و چگونگی حضور هنرمندان در مهمترین رویداد سینمایی سال بستگی داشته باشد، نیمی دیگر از این اجرا، به بازخورد رسانهای آن مربوط است و در این بین، رسانه ملی سهم عمدهای در روشن نگاه داشتن چراغ این جشنواره قدیمی دارد.
● مشارکت در جریانسازی
رسانه ملی با تولید برنامههای خبری و تحلیلی، از دو بعد، در برپایی جشنواره نقشی تأثیرگذار دارد. یکی در بعد اطلاعرسانی که در قالب پوشش نشستها، گفتوگو با هنرمندان و مدیران نمود دارد و دیگری، که مهمتر از نقش نخست ارزیابی میشود، مشارکت در جریانسازی جشنواره است. بحث و بررسی و طرح مسائل مختلف پیرامون آثار به نمایش درآمده در جشنواره و نیز کلیت سینمای ایران، در تلویزیون و رادیو، خود سرفصلهای مهمی را به دستاندرکاران جشنواره، مدیران و متولیان سینمای ایران، اهالی سینما و مردم تقدیم میکـند و به عبارتی دیگر شاید بتوان گفت اگر نیمی از هیاهوی جشنواره، از طریق رسانههای گروهی صورت میگیرد، نقش رسانه ملی در این بین، پررنگتر از سایر رسانهها است. نقشی که قطعا در جذب مخاطب به سالنهای جشنواره نیز تأثیر مثبت داشته و دارد.
● مناسبت مهم جشنواره
یکی از ویژگیهای بازتاب جشنواره فیلم فجر به عنوان یکی از برنامههای دهه فجر در رسانه ملی، بعد فرهنگی آن است و این که این بازتاب، به نوعی میتواند پوشش جشن سینمایی سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تلقی شود. نکتهای که محمدحسین صوفی، معاون صدای رسانه ملی اخیرا در نشست مشترکی با محمدرضا عباسیان، دبیر سیویکمین جشنواره فیلم فجر به آن اشاره کرده و گفته است: ما از دو منظر به پدیده جشنوارهها بویژه جشنواره فیلم فجر نگاه میکنیم. چون موضوع انقلاب اسلامی است که با توجه به اهمیت، جایگاه و عزتی که انقلاب اسلامی برای مردم ما آفرید و با عنایت به نقش آن در ایران و گسترش پیام اسلام و تاثیرگذاری گسترده آن بر جهان به خصوص موضوع بیداری اسلامی منطقه و بیداری ملتها، موظفیم از جمیع جهات در مسیر اعتلای این تفکر حرکت کنیم. جشنواره بینالمللی فیلم فجراز دستاوردهای انقلاب و نظام اسلامی ماست و همه نسبت به برگزاری باشکوه، آبرومندانه و اثرگذار آن احساس مسئولیت میکنیم.
او به این نکته اشاره کرده که رادیو درصدد است با یک مهندسی مناسب بیش از دوره سیام جشنواره که تعامل در سطح عالی اتفاق افتاد در کنار جشنواره باشد و سعی میکند متاثر از یک اقدام برنامهریزی شده، فعالتر، تخصصیتر و کارشناسانهتر وارد عمل شود.
● «هفت» تعیینکننده و موثر
امسال در تلویزیون، برنامه «هفت» مثل دو سال گذشته برنامهریزی شده و در شبهای جشنواره به این رویداد خواهد پرداخت که به نوعی میتوان آن را جدیترین برنامه رسانه ملی در پوشش جشنواره فیلم فجر به حساب آورد ضمن آن که تغییرات پیش آمده در هفت و حضور تهیهکننده و سردبیر جدید این برنامه، آن را متفاوتتر از گذشته خواهد ساخت. نگاه نوین برنامه «هفت» بعد از حضور محمود گبرلو به عنوان رئیس اسبق انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی از این بعد قابل تأمل است که «هفت» در سری جدید، از حضور منتقدان و نویسندگان بیشتر و از طیفهای مختلف استفاده کرده و حتی اهالی رسانه و خبرنگاران را نیز در تصمیمسازیهای خود دخیل کرده است. رویهای که در دوره گذشته «هفت» به دلیل انحصار این حضور بین چند نویسنده و روزنامهنگار معدود، مورد انتقاد جریانهای مختلف واقع شده بود.
یکی دیگر از ویژگیهای «هفت» جدید، فرصت دادن به همه طیفهای صاحبنظر و دوری از رویه تکصدایی و اعمال سلیقه شخصی در سردبیری و اجرا ست که موجب شده تا این برنامه از تنشزاییهای سابق، رها شود و به برنامهای با دغدغه، با مشی مصلحانه بدل شود.
● از فجر سیام تا سیویکم
سال گذشته، شبکه یک سیما با سه برنامه «صبح به خیر ایران»، «سینماتوگراف» و «پارک ملت» به صورت زنده، به مقوله جشنواره پرداخت. شبکه دو سیما نیز با برنامههای «روز از نو» و «بربال سیمرغ»، شبکه سه سیما با برنامه زنده «هفت» و برنامه تولیدی «گزارش روز» و «مکث» جشنواره را پوشش داد. شبکه چهار با برنامههای «کارگاه هنر»، «منشور» و «در جستجوی سیمرغ» و شبکه تهران با برنامههای زنده و کوتاه با زمان ده دقیقه، با عناوین «سلام تهران»، «به خانه برمی گردیم» و «در شهر» مخاطبان خود را از جریانات جشنواره مطلع کرد. شبکه خبر با برنامه «مستند» و «دو نیم ساعت» که به صورت زنده پخش میشد، اخبار جشنواره را پیگیری میکنند. ویژه برنامههای «جشنواره جشنوارهها» و «شبهای روشن» از شبکه جامجم، و «رادیو ۷»، «حوالی ۷» و «شما» از شبکه آمــوزش به روی آنتن رفتند که این برنامهها هم تا حدودی به جشنواره فجر پرداختند. شبکه آیفیلم با پخش افتتاحیه و اختتامیه جشنواره و دو بخش «خبری» و «هنری»، شبکه پرستیوی با دو برنامه تولیدی و خبری، و شبکه هیسپان تی وی با گروه خبری خود جشنواره فجر را دادند. در رادیو نیز برنامههای رادیو ایران شامل «گزارش یک جشن» و «کافه رادیو»، «نقش اول» به این رویداد سینمایی پرداختند و رادیو فرهنگ نیز با برنامه زنـده «سی سال سی نما» پوشش اخبار جاری در کاخ جشنواره را انجام داد. علاوه بر این رادیو نمایش با ویژه برنامههای «کارنامه» و «پرانتز باز»، رادیو تهران نیز با «سکانس سی»، «سینما تهران»، «عصر بخیر تهران»، «صبح تهران» و «خونه ما» و رادیو گفتوگو با برنامههای «پنهان و پیدا»، «پرده نقره ای» و بــــرنامه زنده چهل و پنج دقیقهای به جشنواره سیام پرداختند.
امسال نیز دورخیز قابل تاملی از سوی دستاندرکاران رسانه ملی برای پوشش این رخداد سینمایی دیده میشود که گرچه فهرست نهایی برنامههای پوشش دهنده فجر سیویکم رسانهای نشده اما به دلیل اضافه شدن شبکههای مختلف، این پوشش گستردهتر از گذشته نیز خواهد بود ضمن آن که تشکیل شدن بخشهای متمرکز مدیریت برنامههای سینمایی در تلویزیون و شورای هماهنگی، سیاستگذاری و برنامهریزی برنامههای سینمایی رادیو که در آن چهرههای فعال و صاحب نظر به کار گرفته شـدهاند، بر غنای برنامههای امسال خواهد افزود.
احمدرضا علیزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست