چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

فضانوردان در فضا چه می خورند؟


فضانوردان در فضا چه می خورند؟

آیا یک فضانورد می تواند در جاذبه صفر چیزی ببلعد؟ خفه خواهد شد؟ آیا ممکن است خرده های نان در شاتل معلق شوند و وارد تجهیزات شده و چیزی را خراب کنند؟ ۲۰ جولای ۱۹۶۹ اولین فرود انسان …

آیا یک فضانورد می تواند در جاذبه صفر چیزی ببلعد؟ خفه خواهد شد؟ آیا ممکن است خرده های نان در شاتل معلق شوند و وارد تجهیزات شده و چیزی را خراب کنند؟ ۲۰ جولای ۱۹۶۹ اولین فرود انسان بر کره ماه صورت گرفت، در این رابطه هفته قبل به معرفی دو تن از اولین ماه پیمایان تاریخ بشر پرداختیم، امروز درباره موضوع جالب دیگری درباره فضانوردان صحبت خواهیم کرد.

سفرهای ابتدایی به فضا سئوالاتی را برای دانشمندان مطرح کرد که قبلاً به آن توجه نکرده بودند. آیا یک فضانورد می تواند در جاذبه صفر چیزی ببلعد؟ خفه خواهد شد؟ آیا ممکن است خرده های نان در شاتل معلق شوند و وارد تجهیزات شده و چیزی را خراب کنند؟

برای اینکه همه چیز ساده تر شود، فضانوردان در پروژه مرکوری و جمینی غذاهای پوره شده و فشرده شده در لوله تیوبی را با خود همراه بردند. مدیر سیستم غذایی ناسا می گوید: مثل این بود که غذای بچه را در تیوب خمیردندان به آنها بدهیم.

اما این لوله های غذا اشتها را کم می کرد و فضانوردان وزن زیادی از دست دادند. در ابتدا دلیل آن مشخص نبود و گفته شد که تغذیه فضانوردان به آن آسانی که فکر می کردند نبوده.

شناور شدن در فضا به آن آرامش و ریلکسی که به نظر می آید نیست. فضانوردان انرژی بسیار زیادی مصرف و استرس فراوانی را بر بدنهای خود تحمل می کنند. بنابراین رژیم غذایی آنها باید با سیستم جاذبه زمین متفاوت باشد. برای مثال آنها به کلسیم اضافی جهت جبران ضایعات استخوان نیاز دارند. زیرا زایش سلولهای استخوانی در فضا به کندی صورت می گیرد و از دست دادن این حجم استخوانی بلافاصله بعد از پرش از زمین آغاز می گردد.

اما گفتنش از انجام دادن آن ساده تر است زیرا یخچالی در فضاپیما نیست و نمک برای نگهداری غذا استفاده می شود. بعد از ماموریت آپولو، ناسا یک منوی غذایی را تنظیم کرد که دچار تنوع بیشتری باشد و شامل سالاد ماهی تن تا خوراک ذرت بود. تمامی این غذاها بصورت خشک و فریز شده، آب گرفته شده بوده و عاری از باکتری بودند و شباهتی به غذاهای عادی نداشتند. در هنگام سرو، آب وارد غذا شده و داخل کیسه کوچکی ریخته شده و با قاشق خورده می شد.

نیل آرمسترانگ و باز آلدرین اولین کسانی بودند که روی ماه ساندویچ همبرگر به همراه نوشابه و میوه خشک شده خوردند. امروزه با پیشرفت علم، فضانوردان در ایستگاه فضایی قادرند همه نوع خوراکی از استیک گرفته تا کیک شکلاتی را داشته باشند.

در حال حاضر ناسا دارای ۱۸۸۵ نوع غذا و روسیه ۱۰۰ نوع غذا و ژاپن ۳۰ نوع غذا در منوی خود دارد. با اینهمه به دلیل محدودیت ها و مشکلات ذخیره غذا، آنها نمی توانند هر چه می خواهند را در هر زمان و مکانی میل کنند. منوی ایستگاه فضایی یک دوره ۱۶ روزه دارد و هر نفر می تواند هر بار دو نوع غذا با یک خوراکی فاسد نشدنی مانند M&M داشته باشد. گاهی اوقات ناسا برای سورپرایز یک کیک تولد نیز می فرستد!

در سال ۲۰۰۸ حتی اولین آشپزی در ایستگاه فضایی انجام شد که سرخ کردن پیاز و سیر آن تنها یک ساعت به طول انجامید!