چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
حفظ جنین در رحم مادر مرگ مغزی
مدتی پیش در خبرها اعلام شد نوزادی که مادرش در هفته پانزدهم بارداری دچار مرگ مغزی شده بود پس از پایان هفته بیست و هفتم جنینی در بیمارستانی در مجارستان، سالم متولد شد.
پزشکان بیمارستان با توجه به این که در این مدت به کمک دستگاه های مختلف برای حفظ حیات مادر امکان رشد جنین را در رحم ایجاد کرده اند، تولد این نوزاد را موفقیت بزرگی در دنیای پزشکی می دانند. تاکنون فقط سه مادر در سطح دنیا در هفته پانزدهم بارداری دچار مرگ مغزی شده اند که یکی از این نوزادان بلافاصله پس از تولد جان خود را از دست داده است. البته علت مرگ نوزاد، اختلال مادرزادی ناشی از مصرف دارو در دوران بارداری و پیش از مرگ مغزی عنوان شده است.
● ماجرا از این قرار است
اواخر بهار امسال، مادر این نوزاد به علت سکته مغزی به بیمارستان منتقل شد اما با تلاش تیم پزشکی برای نجات او، پزشکان اعلام کردند به مرگ مغزی مبتلا شده است. سونوگرافی های انجام شده نشان می داد جنین مادر در سلامت کامل است و تحرک دارد. بنابراین پزشکان با وجود تشخیص قطعی مرگ مغزی مادر، تصمیم گرفتند با اتصال دستگاه های مختلف به مادر، او و جنینی را که در رحمش بود سالم نگه دارند تا به این ترتیب جنین در شرایطی نسبتا طبیعی به رشد خود ادامه دهد.
اگرچه در عملکرد اندام های مختلف بدن و سیستم گردش خون مادر اختلالاتی ایجاد شده بود، اما انگار جنین می خواست در کنار همه محدودیت ها به حیاتش ادامه دهد و زنده بماند. در این مدت پدر و مادربزرگ نوزاد به دیدن او می آمدند و مدت زمانی را با جنین صحبت می کردند. برای این که جنین در شرایط ایده آل تری هم رشد کند از یک متخصص موسیقیدرمانی کمک گرفته شد تا در طول روز، لحظاتی در کنار جنین حضور داشته باشد و با تحریک جنین به کمک اصوات، سکوت و تنهایی او را در هم شکند و اما یکی از مشکلات و محدودیت هایی که کادر درمانی با آن مواجه بود این که باید به طور مداوم عفونت های مختلفی را که در قسمت های مختلف بدن مادر ایجاد می شد تحت درمان قرار می دادند تا حیات جنین را تهدید نکند و اعضای حیاتی بدن مادر به فعالیت خود ادامه دهد. همچنین لازم بود مادر پیوسته جابه جا شود تا با مشکل زخم بستر مواجه نشود. اگرچه پزشکان امیدوار بودند با وجود همه این مشکلات بتوانند جنین را تا حد امکان در رحم مادر نگه دارند، اما پس از گذشت سه ماه از مرگ مغزی، گردش خون مادر دچار ناپایداری شد. بنابراین پزشکان تصمیم گرفتند از طریق عمل سزارین، این نوزاد را که در این مرحله یعنی هفته بیست و هفتم بارداری وزنش به حدود ۱.۵ کیلوگرم رسیده بود از رحم مادر خارج کنند.
پس از گذشت دو روز از تولد نوزاد، دستگاه ها از بدن مادر جدا و کبد، دو کلیه، لوزالمعده و قلب مادر به بیماران نیازمند پیوند اهدا شد. معمولا پس از تشخیص مرگ مغزی و تائید آن فقط یکی دو روز برای اهدای اعضای بدن فرصت هست که در آن مدت هم با استفاده از دستگاه، حیات مصنوعی مصدوم ادامه می یابد. اما در این بیمارستان مادر مرگ مغزی شده بیش از ۹۰ روز به کمک دستگاه های مختلف به حیات نباتی اش ادامه داد و نه تنها توانست نوزادی سالم به دنیا آورد بلکه پزشکان نیز همه تلاش شان را به کار گرفتند تا پنج عضو بدن مادر را در شرایطی حفظ کنند که آسیب نبیند و بعد از این مدت قابل پیوند باشد. از این رو می توان گفت این اتفاق، رویدادی نادر در سطح دنیاست. این نوزاد ماه گذشته از بیمارستان مرخص شد، اما پزشکان بیمارستان تا زمانی که از سلامت نوزاد اطمینان نیافتند، هیچ خبری را در این زمینه اعلام نکردند.
● شرایطی خاص برای مادر و جنین
دکتر سعیدرضا غفاری، متخصص ژنتیک و مسئول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا درباره این اتفاق نادر در گفت وگو با جام جم می گوید: نخستین بار نیست نوزادی سالم از رحم مادر مرگ مغزی خارج می شود و می تواند به حیات خود ادامه دهد. این اتفاق از جنبه های مختلف از جمله مرگ مغزی، بارداری و وضع جنین دارای اهمیت است. نتیجه ترکیب این شرایط، همزمانی مرگ مغزی در یک خانم باردار خواهد بود. پدیده مرگ مغزی جوانب اخلاقی، بالینی، قانونی و اجتماعی خاص خود را دارد. وقتی مرگ مغزی در یک خانم باردار اتفاق می افتد، همه این مسائل و جوانب پیرامونش وجود دارد و علاوه بر این باید وجود جنین زنده در رحم مادری که دچار مرگ مغزی شده را هم در نظر گرفت. اگر مرگ مغزی در زمانی از بارداری اتفاق افتد که قابلیت زنده ماندن جنین در خارج از رحم مادر وجود داشته باشد، هیچ محدودیتی برای زنده ماندن جنین وجود نخواهد داشت. بنابراین جدا از جوانب قانونی و مسائلی که پیرامون مادر مرگ مغزی وجود دارد، همه این جوانب به جنین هم منتقل می شود.
بنابراین چنین شرایطی موضوع را جدی تر و پیچیده تر می کند. به گفته دکتر غفاری، براساس بررسی ها و مطالعات انجام شده متوسط سن مادرانی که در دوره بارداری بنا بر علل مختلف دچار مرگ مغزی شده اند، ۲۶ سال است. در مورد اخیر، مادر ۳۱ سال داشته است. از مجموع افرادی که در دوره بارداری به مرگ مغزی مبتلا شده اند، هر یک مدت زمان های مختلفی به حمایت پزشکی نیاز داشته اند تا جنین متولد شود. در بعضی موارد بارداری فقط چند روز در مادر مرگ مغزی ادامه داشته و گاهی نیز بارداری بیش از صد روز ادامه داشته تا جنین متولد شود. در این میان متوسط سن جنین در زمان مرگ مغزی مادر ۲۲ هفته بوده است.
هرچه سن جنین بالاتر باشد امکان ماندگاری بیشتر است، اما کمترین سن جنینی که پزشکان تصمیم گرفتند با وجود مرگ مغزی مادر، بارداری ادامه پیدا کند از هفته ۱۵ به بعد بوده است. اغلب موارد جنین ها در سن ۲۶ تا ۳۳ هفته متولد شده اند. هرچه مدت زمانی که جنین در رحم مادر مرگ مغزی طی می کند، طولانی تر باشد، آسیب پذیری مادر و جنین افزایش می یابد.
● تاثیر سن بارداری بر زنده ماندن جنین
گاهی مشکلاتی که مادر با آن مواجه می شود و گاه مشکلاتی که برای جنین پیش می آید به تولد زودهنگام و پایان بارداری منجر می شود. برای مثال گاه مواجهه مادر با نارسایی قلبی - عروقی یا ابتلا به بیماری عفونی و متابولیک شرایطی ایجاد می کند که برای جنین خطر جانی در پی دارد. در شرایط طبیعی هم سلامت مادر با سلامت جنین ارتباط مستقیم دارد. بنابراین تردیدی نیست وقتی مادر دچار مرگ مغزی شده باشد، این شرایط حادتر می شود. البته این رویداد انگشت شمار بوده و شایع نیست.
دکتر غفاری با اشاره به شرایط خاصی که برای حفظ بیمار مرگ مغزی باردار وجود دارد، می افزاید: اگر این زمان طولانی باشد بیمار به حمایت قلبی - عروقی و برنامه تغذیه ای نیاز دارد و باید از دستگاه های تنفسی خاصی استفاده شود. مراقبت های زنان و زایمان و بارداری در بیمار مرگ مغزی پیچیدگی خاصی دارد و از اهمیت بسیاری برخوردار است. مرگ مغزی مادر پیش از هفته بیست و چهارم بارداری پرخطر است.
در هفته بیست و چهارم تا بیست و هشتم خطر متوسط دارد و بعد از هفته بیست و هشتم این خطر برای جنین کمتر است. مراقبت از مادر باردار مرگ مغزی دو جنبه دارد؛ اول این که مراقبت ارگانیک باشد یعنی باید سیستم قلبی، تنفسی، تغذیه ای و فعالیت غدد بدن را باید ارگان به ارگان مورد بررسی قرار داد تا از تشکیل لخته در اندام های مختلف بدن پیشگیری شود. دوم این که مراقبت های زنان و زایمان و نحوه زایمان از جمله تطبیق گروه خونی مادر و جنین از نظر ناسازگاری گروه خونی و Rh را نیز باید مورد توجه قرار داد.
● پیشرفت ها تعریف مرگ مغزی را پیچیده تر می کند
مرگ مغزی ناشی از ایجاد اختلال غیرقابل بازگشت در عملکرد مغز است. در این شرایط همه نورون ها یا به عبارتی سلول های عصبی به علت کمبود اکسیژن در اندام ها و بافت های مختلف بدن تخریب می شود. بنابراین در شرایطی می توان اعلام کرد فردی دچار مرگ مغزی شده که فعالیت های مختلفی که در مغز انجام می شود، به طور برگشت ناپذیر از بین رفته باشد. تصادف، ضربه شدید به سر، سقوط از ارتفاع و خونریزی داخلی مغز و همچنین سکته مغزی و ابتلا به مسمومیت شدید از مهم ترین علل مرگ مغزی است.
از ۵۰ سال پیش تا به امروز، درباره شرایط بالینی بیمار مرگ مغزی تعاریف متعددی شنیده ایم. یکی از چالش های مطرح این است که اگر مرگ مغزی اتفاق افتاد، چه زمانی تیم پزشکی مجاز است حمایت هایی را که برای حفظ حیات مرگ مغزی انجام می شود متوقف کند. از نظر بالینی و کلینیکی باید مرگ مغزی تائید شود. پیشرفت هایی که در زمینه حفظ حیات افراد ایجاد شده و به عبارتی پیشرفت امکانات پزشکی، این تعاریف را پیچیده تر کرده است. در گذشته وقتی مرگ مغزی اتفاق می افتاد، مرگ فیزیولوژیک هم با فاصله کمی اتفاق می افتاد، اما امروزه این امکان وجود دارد با وجود مرگ مغزی بتوان فرد را از نظر فیزیولوژیک زنده نگه داشت. این افراد از نظر فیزیولوژیک زنده هستند، گردش خون در بدن شان وجود دارد، قلبشان می تپد و ارگان های بدنشان تا حد زیادی سالم است اما در مدت زمان کوتاهی پس از این که مغز از کار می افتد، عملکرد همه اندام ها تحت تاثیر قرار می گیرد برخلاف کما که در آن، امکان بهبود برای بعضی بیماران وجود دارد در مرگ مغزی، بهبود غیرممکن است و مرگ بیمار بعد از چند روز قطعی خواهد بود.
با توجه به این که به علت مرگ مغزی اعضای بدن از جمله قلب، کلیه و کبد بلافاصله شروع به تخریب می کند، در صورت امکان باید این اعضا و اندام ها در کوتاه ترین زمان ممکن از بدن فرد خارج شود تا بتوان آنها را به افرادی که نیازمند پیوند هستند، اهدا کرد.
فرانک فراهانی جم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست