سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

دنیای رنگارنگ هنرمندان دیدن دارد


دنیای رنگارنگ هنرمندان دیدن دارد

نگاهی به مستند هنرمندان در شبکه آی فیلم

دنیای پررمز و راز هنرمندان نه تنها برای مردم عامی همیشه جذابیت فراوانی داشته، بلکه نسبت به آن کنجکاو هستند که هنرمندان چگونه زندگی می‌کنند، چطور کار می‌کنند، بنابراین همیشه این جملات که هنرمندان در رفاه زندگی می‌کنند، زندگی هنرمندان همیشه تنوع زیادی دارد و... از سوی مردم شنیده می‌شود، اما وقتی مخاطبان در جریان اصل ماجرا قرار بگیرند دیگر این گونه نگاه نمی‌کنند و متوجه می‌شوند هنرمندان هم همچون بقیه افراد جامعه مشکلات خاص خودشان را دارند و دغدغه‌هایشان کمتر از بقیه نیست، حتی کاری که انجام می‌دهند نه تنها راحت نیست، بلکه ظرافت‌هایی می‌طلبد که شاید برخی مشاغل این‌گونه نباشد.

به همین دلیل شبکه‌ آی‌فیلم برنامه‌ای با عنوان «مستند هنرمندان» تدارک دیده که از این شبکه روی آنتن می‌رود. هدف این برنامه نشان دادن سختی‌ها و دشواری‌های کار هنرمندانی است که شبانه‌روز تلاش می‌کنند اثری خلق کنند و در معرض دید عموم قرار بدهند.

به همین دلیل، این شبکه با یک نگاه متفاوت به سراغ هنرمندان می‌رود و با دیگر برنامه‌هایی از این دست که از سال‌های گذشته تا کنون از شبکه‌های مختلف سیما پخش شده تفاوت زیادی دارد، چراکه این برنامه فقط شامل برخی گفت‌وگوهای کوتاه و یکنواخت نیست تا فقط تنوع کار هنرمندان نشان داده شود، بلکه به زوایای مختلف زندگی هنرمندان می‌پردازد.

دوربین مستند هنرمندان نه‌تنها سری به آثاری می‌زند که در حال تصویربرداری هستند، بلکه بخش‌های مختلف اثری را که مراحل تولید را سپری می‌کند در شبانه روز ضبط کرده تا مخاطبان متوجه سختی‌های تولید یک اثر هنری شوند. در این ارتباط می‌توان به یکی از قسمت‌های این برنامه اشاره کرد که تصویرگر پشت صحنه سری دوم مجموعه «یک لحظه دیرتر» به کارگردانی راما قویدل و تهیه‌کنندگی امیرعباس کنی بود که اوایل امسال از شبکه دو سیما روی آنتن رفت.

در این مستند نشان داده شد ساخت مجموعه اپیزودیک یک لحظه دیرتر گروه را با چه مشکلاتی روبه‌رو کرده و این‌که گروه برای تصویربرداری بخش‌هایی از این سریال که در شب می‌گذشت، چگونه باید از نور کم استفاده می‌کردند تا تصویر کیفیت لازم را داشته باشد. نور به حدی کم بود که وسایل فیلمبرداری بسختی دیده می‌شد و به اندازه‌ای بود که برای تصویر لازم داشتند یا تلاش عوامل پشت صحنه نشان داده شد که چگونه بومن باید همراه بازیگری که باید از یک نقطه شروع به دویدن کند، بدود تا بتواند صدای او را داشته باشد.

این موارد به مخاطبان نشان می‌دهد کار عوامل پشت صحنه تا چه حد سخت است و برای تک‌تک پلان‌های یک اثر تا چه حد زحمت می‌کشند تا اثر تولید شده کیفیت لازم را داشته باشد، در حالی که زحمات آنها هرگز نماد بیرونی ندارد.

از دیگر امتیازات مستند هنرمندان می‌توان به نوع گفت‌وگوهایی اشاره کرد که با سازندگان یک اثر گرفته می‌شود. در این مستند گفت‌وگوها سطحی نیست و فقط به چند سوال و جواب درباره اثری که ساخته می‌شود، منتهی نشده است، بلکه تلاش شده با سوالات عمیق تر بیننده متوجه درونیات سازنده یک اثر هنری شود.

به عنوان مثال وقتی با کارگردان صحبت می‌شود، نظر او درباره بخش‌های مختلف کار از جمله تدوین و... هم پرسیده می‌شود و این‌که وقتی یک کارگردان خودش تدوینگر باشد می‌تواند چه تاثیراتی بر کار بگذارد و... همه این موارد باعث شده مخاطب وقتی پای دیدن برنامه مستند هنرمندان می‌نشیند با جزئیات ساخت یک اثر هنری آشنا شود؛ جزئیاتی که برایش پیام‌های آموزنده هم در بر دارد و او با مقدمات یک اثر هنری بیشتر آشنا می‌شود.

این برنامه نه تنها می‌تواند مخاطبان عام را جذب کند، بلکه برای بینندگانی که بحث سینما را به شکل جدی​تر دنبال می‌کنند از جمله دانشجویان رشته هنر نیز مفید است، چون نسبت به مقدمات و سختی‌های یک اثر هنری شناخت پیدا می‌کنند و می‌توانند تصمیم بگیرند که آیا می‌توانند در این رشته موفق شوند یا نه.

در واقع شبکه آی‌فیلم با ساخت این اثر نه تنها توانسته نظر مخاطبان داخل را جلب کند، بلکه به مخاطبان عرب زبان هم نشان می‌دهد که چگونه آثار ایرانی تهیه می‌شوند و آنها هم با شیوه فیلمسازی ایران آشنایی پیدا می‌کنند. در واقع وقتی آنها یک مجموعه ایرانی را می‌بینند با دیدن مستند هنرمندان نسبت به فضای کار هنرمندان ایران شناخت پیدا می‌کنند و این مجموعه می‌تواند پاسخگوی سوالات بی شمار آنها باشد که درباره یک اثر هنری دارند.

مسلما تولید چنین آثار مستندی می‌تواند، هم پاسخگوی دغدغه‌های مخاطبان داخل کشور باشد و هم به نیاز و سوالات مخاطبان خارج از کشور جواب بدهد، بنابراین شبکه‌ آی‌فیلم می‌تواند در این باره گام‌های بیشتری بردارد و به تولید این نوع برنامه‌ها رونق بیشتری بدهد تا بتواند روز به روز بر تعداد مخاطبانش بیفزاید.

با توجه به این‌که رسانه نقش مهمی در این‌ مورد دارد، مسلما تولید برنامه‌های متنوع می‌تواند گوی رقابت را از حریفان برباید و مخاطبان را از آن خود کند. از آنجا که شبکه‌ آی‌فیلم از زمان راه‌اندازی تا کنون توانسته نگاه مخاطبان عرب زبان زیادی را به خود معطوف کند، می‌تواند باز هم با تولید برنامه‌های متنوع، روز به روز جای بیشتری میان خانه‌های مخاطبان پیدا کند.

مهدی دهقان