چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024
مجله ویستا

انرژی زا و سیرکننده


انرژی زا و سیرکننده

نخودفرنگی گلوسید بسیار بالا حتی بالاتر از سایر حبوبات هم‌خانواده خود داشته و بسیار انرژی‌زاست. در هر ۱۰۰ گرم نخودفرنگی ۸۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد. همچنین به دلیل گلیسمیک …

نخودفرنگی گلوسید بسیار بالا حتی بالاتر از سایر حبوبات هم‌خانواده خود داشته و بسیار انرژی‌زاست. در هر ۱۰۰ گرم نخودفرنگی ۸۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد. همچنین به دلیل گلیسمیک موجود در آن خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد. بنابر این از خوردن تنقلات در میان وعده‌ها جلوگیری می‌کند. در پوسته سبز دانه‌های نخودفرنگی مقدار بسیار زیادی پروتئین گیاهی ذخیره وجود دارد.

از این رو مصرف آن همراه غلات مثل برنج یا نان باعث جذب بهتر مواد و تغذیه مناسب بدن می‌شود. نخودفرنگی منبع ویتامین عالی محسوب می‌شود. بطور مثال مقدار ویتامین ب موجود در آن ۲ تا ۵ برابر بالاتر از سایر سبزیجات است و ویتامین ث حدوداً ۳۲ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم نخود وجود دارد. ویتامین ای در حد ۳ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم مشخصه دیگر آن است که خاصیت آنتی‌اکسیدان را همراه دارد و همراه کردن آن با هویج که حاوی پرو ویتامین آ است فرمول غذایی ضد پیری مناسبی محسوب می شود.

مینرالهای موجود در نخودفرنگی مانند پتاسیم، فسفر، منیزیم و آهن مواد معدنی را به خوبی به بدن می‌رسانند. نخودفرنگی سرشار از فیبر است، حدود ۶ گرم در هر ۱۰۰ گرم، بنابر این در عملکرد دستگاه گوارش و دفع بسیار مؤثر است. هرچه نخودفرنگی جوان تر و تازه‌تر باشد از نظر هضم راحت‌تر خواهد بود و اگر از جوانه آن استفاده شود علاوه بر هضم آسان مقدار مواد موجود در دانه نخودفرنگی به چندصدبرابر می‌رسد.

نخودفرنگی با پوسته نرم و صاف و سبز درخشان بهترین و سالم ترین حالت آن است. توصیه می‌شود نخودفرنگی تا حداکثر ۲۴ساعت بعد از قرارگرفتن در یخچال مصرف شود چرا که گلوسید موجود در آن به آمیدون تبدیل می شود و طعم و خاصیت هضم‌کنندگی آن را کاهش می‌دهد.

برای تهیه جوانه، دانه‌های سالم و با پوسته نخودفرنگی را شسته، در آب خیسانده و پس از ۸ساعت آنها را آبکشی کرده با استفاده از پارچه کتان نمدار هر روز به مدت سه روز آنها را مرطوب نگه دارید. جوانه نخود به صورت خام و یا نیمه‌پخته و بخارپز می‌تواند مورد مصرف قرار گیرد.