چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی طلاق را هم طلاق بدهید


افسردگی طلاق را هم طلاق بدهید

برخی می گویند زنان بعد از جدایی افسرده تر می شوند و مردان بی وفا, همه چیز را زود فراموش می کنند و سراغ رابطه دیگری می روند عده ای هم معتقدند مردها کم طاقت ترند و تنها برای پرکردن زخم های عمیق درون شان, پای زن دیگری را به میان می آورند

برخی می‌گویند زنان بعد از جدایی افسرده‌تر می‌شوند و مردان بی‌وفا، همه‌چیز را زود فراموش می‌کنند و سراغ رابطه دیگری می‌روند؛ عده‌ای هم معتقدند مردها کم‌طاقت‌ترند و تنها برای پرکردن زخم‌های عمیق درون‌شان، پای زن دیگری را به میان می‌آورند. روانشناسان می‌گویند چندان فرقی نمی‌کند که شما زن باشید یا مرد، از نظر آنها کمتر کسی است که بعد از جدایی، به افسردگی دچار نشود؛ اما افسردگی بعد از طلاق، قرار نیست تا ابد زندگی شما را مختل کند. اگر نشانه‌های این اختلال را بشناسید و از راه‌های محوکردن‌شان باخبر شوید، می‌توانید این بار با قدرت و تجربه‌ای بیشتر قدم بردارید.

● جیب‌تان را خالی نکنید

درست است که افسردگی بعد از طلاق، سراغ اغلب آدم‌هایی که این اتفاق را تجربه می‌کنند می‌آید اما بحران‌های مالی یکی از اصلی‌ترین دلایل تشدید افسردگی و اضطراب برای مطلقه‌هاست. پس اگر در شرف جدایی هستید یا به ازدواج‌تان پایان داده‌اید، باید بیشتر از هر زمانی به فکر پول توی جیب‌تان باشید. قبل از آنکه پای برگه طلاق را امضا کنید، کاری با درآمد قابل قبول پیدا کنید و اگر برای‌تان ممکن است کمی پس‌انداز کنید. به فکر پیداکردن محلی که قرار است در آن زندگی کنید باشید و اگر هنوز همسرتان شما را درک می‌کند، از او بخواهید که قبل از طلاق به شما برای فراهم‌کردن شرایط حداقلی زندگی کمک کند. اگر هم کار از کار گذشته و جدا شده‌اید، هرچه زودتر از نظر مالی روی پای خودتان بایستید و با تمام توان کار کنید. کارکردن زیاد تنها به جیب شما کمک نمی‌کند، بلکه توجه‌تان را هم از روزهای سختی که می‌گذرانید منحرف می‌کند.

● تا مدتی دل نبندید

بسیاری از آدم‌ها گمان می‌کنند تلخی از دست‌دادن را می‌توان با به دست‌آوردن یک شریک تازه از بین برد اما روانشناسان معتقدند عجله در ورود به یک رابطه دیگر، مشکلات شما را چند برابر می‌کند. قبل از آنکه دوباره عاشق شوید، به خودتان برای پذیرش شرایطی که دارید و اتفاقاتی که پشت‌سر گذاشته‌اید فرصت دهید. اشتباهات خود و طرف مقابل‌تان را مرور کنید و ببینید که چه مسیری شما را به این پایان رسانده است. بگذارید افسردگی و اضطراب‌تان کمرنگ‌تر شود و اهداف و آنچه از زندگی می‌خواهید را یک بار دیگر مرور کنید. با عجله در ساختن یک زندگی دیگر، شما در کنار فردی قرار می‌گیرید که باید بار خستگی‌تان را به دوش بکشد و گاهی به اشتباه، تنها با دیدن تفاوت‌های یک فرد با همسر سابق‌تان، گمان می‌کنید که فرد ایده‌آلی برای زندگی با شماست. اگر نمی‌خواهید دوباره به همین نقطه برگردید، لااقل تا یک سال دست نگه دارید و دل نبندید.

● تست افسردگی طلاق

اگر تازه از همسرتان جدا شده‌اید و پاسخ شما به تعداد زیادی از این سؤالات مثبت است یا لااقل با اطمینان نمی‌توانید آنها را رد کنید، احتمالا به افسردگی پس از طلاق مبتلا هستید. بیرون آمدن از این بحران ناممکن نیست اما گذشته از معجزه گذشت زمان، شما هم می‌توانید برای عبور سریع‌تر از این روزهای سخت تلاش کنید.

قبل از آنکه توصیه‌ای را برای آرام‌ترشدن‌تان مطرح کنیم، باید مطمئن شوید که با افسردگی بعد از طلاق درگیر شده‌اید یا نه. اگر بیشتر از ۸ مورد زیر را در خودتان می‌بینید، ادامه این مطلب را بخوانید.

● زیر بار حرف زور نروید

اعتماد به نفس داشته باشید و بپذیرید که مسیر را اشتباه رفته‌اید. به دیگران اجازه ندهید که در مورد شما قضاوتی خلاف آنچه هستید، داشته باشند. با خانواده‌تان صحبت کرده و به آنها کمک کنید که این واقعیت را بپذیرند. اگر شما در این دوره، زندگی‌تان را مختل نکنید و از دنیا فاصله نگیرید، دیگران راحت‌تر تصمیم می‌گیرند و شرایط شما را درک می‌کنند. روانشناسان هم معتقدند کسانی که اعتماد به نفس بالاتری دارند و تصمیمی منطقی گرفته‌اند که توان دفاع از آن را دارند، زودتر از دیگران روزهای سخت بعد از طلاق را سپری می‌کنند.

● ورزش یعنی خروج از افسردگی‌

تیلور، یکی از استادان دانشگاه استنفورد معتقد است ورزش یکی از شیوه‌های موثر برای خروج از افسردگی طلاق است. تاثیرات مثبت ورزش بر بدن همواره مورد توجه قرار می‌گیرد اما تحقیقات مشخص کرده است افرادی که ورزش می‌کنند با تقویت حافظه و روحیه احساس رضایت بیشتری از زندگی می‌کنند. ورزش با کاهش استرس و افزایش شادابی موجب احساس بهتر و رضایت بیشتر در افراد از وضعیت زندگی می‌شود. متخصصان معتقدند ورزش مانند داروی ضدافسردگی عمل می‌کند و چنانچه روزانه ۳۰‌‌دقیقه سریع راه بروند یا به‌طور منظم ورزش کنند، پس از ۱۰ روز تاثیر آن را در بهبود وضعیت روحی و شادابی خود خواهند دید. از طرف دیگر، چنانچه ورزش به مدت طولانی در فعالیت‌های ثابت روزانه گنجانده شود، موجب عملکرد بهتر مغز شده و مواد شیمیایی مسئول داشتن احساس بهتر و رضایت وارد خون می‌شود.

● دوستی کنید

به‌جای انزوا و دوری از جمع روابط دوستانه را گسترش دهید. به یاد داشته باشید دوستی‌ها شادی‌ها را مضاعف و غم‌ها را تقسیم می‌کند.در روابط دوستانه مهر ورزیدن وجود دارد و همین امر برای‌تان بسیار مفید خواهد بود. حتی اگر در یک لحظه جز خودتان کس دیگری برای مهر ورزیدن وجود نداشت یا امکان مهرورزی را به شما نمی‌داد. بدانید افرادی که نمی‌توانند خودشان را دوست داشته باشند، هرگز قادر به محبت‌کردن به دیگران نیز نیستند. پس از خودتان شروع کنید اما سعی کنید رفت‌و‌آمد با افراد گوناگون را نیز تجربه کنید. به این ترتیب حتی می‌بینید که افراد خصوصیت‌ها و نقاط مثبت و منفی زیادی دارند و از این رو بخشیدن خود و دیگران نیز برای‌تان ساده‌تر می‌شود.

● در این دوران در زندگی‌تان تغییر کلی ندهید

هرقدر هم که این جدایی زندگی شما را زخمی کرده باشد، باز هم نمی‌توانید برای فرار از آن خود را به چاله دیگری بیندازید. شما می‌توانید مدتی به سفر بروید اما بهتر است فکر مهاجرت را از سرتان بیرون کنید. شما می‌توانید به درس یا کار بیشتر پناه ببرید اما نمی‌توانید از دانشگاه انصراف دهید یا قید کارتان را بزنید. شما می‌توانید با آدم‌های تازه روبه‌رو شوید اما نمی‌توانید همه را برنجانید و با عزیزان‌تان قطع ارتباط کنید. یادتان نرود که درد شما اگرچه عمیق و آزاردهنده است اما موقت و گذراست. نمی‌گوییم شما خیلی زود همه روزهای گذشته را فراموش می‌کنید اما اگر هوشیارانه برای بهبود حال‌تان تلاش کنید، مدتی بعد نه درد، بلکه تنها اثر این زخم را مشاهده خواهید کرد. پس اگر توان انجام کارهایی را که به تمرکز و هوشیاری کامل شما نیاز دارند، ندارید، به جای بستن چمدان و فرارکردن یا قهر کردن با دنیا، چند هفته‌ای از محل کار یا یک ترم از دانشگاه‌تان مرخصی بگیرید. البته باز هم به جملات قبل برمی‌گردیم و به شما توصیه می‌کنیم تا آنجا که می‌توانید فعالیت‌های‌تان را بیشتر کنید، نه کمتر.

● گاهی حرف‌زدن معجزه می‌کند

معجزه حرف‌زدن را دست‌کم نگیرید و البته برای هر کسی حرف نزنید. قرار نیست همه آدم‌ها از ریز و درشت زندگی‌تان باخبر باشند اما می‌توانید سفره دل‌تان را برای یک دوست صمیمی(نه گروه‌های دوستی‌تان) باز کنید یا اگر اطراف‌تان کسی را نمی‌بینید که بدون قضاوت‌کردن به شما گوش دهد، از یک مشاور کمک بگیرید و در کنار تخلیه احساسات و هیجانات‌تان در جلسات مشاوره، از توصیه‌های او برای کمرنگ‌کردن این آسیب‌ها کمک بگیرید. یادتان نرود که شما حق دارید تامدتی ناراحت، خسته، زخم‌خورده یا عصبانی باشید، پس با سرزنش خود و انتظارات نا به‌جا، خود را خسته نکنید.