شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
گیاه درمانی در زخمها و سوختگیها
● مقدمه
اخیراً استفاده از درمانهای گیاهی به طور فزایندهای در میان بیمارانی كه بدنبال روشهای درمانی سنتی هستند، مرسوم شده و مورد پسند بیماران و پزشكان قرار گرفته است. تعداد ویزیتهای انجام شده توسط پزشكان طب سنتی در آمریكا به سرعت در حال افزایش است. در ۱۹۹۷ تعداد این ویزیتها تقریباً ۶۲۹ میلیون مورد بود كه از تعداد كل ویزیتهای پزشكان مراقبتهای اولیه فراتر میباشد.در این سال تقریباً ۲۷ بیلیون دلار برای درمانهای سنتی هزینه شده و ۲۴/۳ بیلیون دلار آن مربوط به درمانهای گیاهی میباشد. بطور تخمینی تقریباً ۵۰% از مردم انواعی از طب سنتی را مورد استفاده قرار میدهند و بسیاری از بیماران این موضوع را به پزشك خود نمیگویند. در آلمان یك مرجع تنظیم كننده بنام كمیسیونE بررسی گسترده گیاهان شایع را انجام و كیفیت، اثربخشی بالینی و موارد استفاده ۳۰۰ فرآورده گیاهی را مورد ارزیابی قرار داده و این بررسیها به استاندارد شدن درمانهای گیاهی منجر شده است. در حال حاضر ایالات متحده قوانین سختی در مورد فرآوردههای گیاهی اعمال مینماید. در اروپا و آسیا طی هزاران سال درمانهای گیاهی به طور موفقیتآمیزی در درمان اختلالات پوستی به كار رفتهاند. اكنون این درمانها بصورت علمی مورد پژوهش قرار میگیرند.
بررسی اثربخشی تعدادی از درمانهای گیاهی برای وضعیتهای درماتولوژیك در حال انجام است و بعضی از آنها شواهد علمی قابل توجهی از اثربخشی را نشان دادهاند. تركیبات گیاهی زیادی برای بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای پوست جهت فروش عرضه میشوند. اكنون كه ارتباطات پیشرفته بین پزشكان سرتاسر دنیا وجود دارد، مهم است كه اطلاعات مربوط به درمانهای گیاهی، اثرات آنها و تداخلات داروئی را به اطلاع یكدیگر برسانیم تا ارائه راههای درمانی سنتی به بیمارانمان امكانپذیر باشد. این مقاله برای آموزش و استفاده از این چالشهای درمانی نوشته شده است. اطلاعاتی كه با یك روش عملی تألیف شده باشند ممكن است اكثر بیماران را قادر سازند از این درمانها كه اكنون در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار
میگیرند، سود ببرند. در این نوشتار داروهای گیاهی دارای شواهد علمی مبتنی بر اثربخشی بالینی و نیز گیاهان رایج كه در درمان اختلالات پوستی مفید بودهاند مورد بررسی قرار گرفته اند. بیخطر بودن هر گیاه مشخص شده است تا پزشك قادر باشد درمانهای گیاهی را كه ممكن است در كار بالینی مورد استفاده قرار دهد، بهتر بشناسد. همچنین تداخلات دارویی و عوارض شایع داروهای گیاهی در زمینه بیماریهای پوستی بیان شده است.
● Aloe vera
یك برگ تازه از آلوئه را برش داده و ژل حاصل از آن را روی پوست قرار دهید، یا پوست آن را جدا كنید و باقیمانده برگ را روی پوست بمالید. برگهای گیاه آلوئه (صبرزرد)، ۲ ماده؛ ژل و یك شیره یا لاتكس تولید میكنند. ژل را از قسمت داخلی برگ بدست میآورند و طی قرنها برای درمان موضعی زخمها و سوختگیها به كار بردهاند. شیره یا لاتكس یك مایع تلخ زرد رنگ است كه از بخشهای ویژهای از پوسته داخلی برگ استخراج میكنند و معمولاً بصورت پودر فروخته میشود و اثرات ملین بسیار قوی دارد.
چندین گزارش موردی و مطالعه روی حیوانات نشان داده كه آلوئه سوزش، خارش و اسكار همراه با درماتیت ناشی از اشعه را كاهش میدهد. همچنین بهبود زخمهای مزمن پا، زخمهای ناشی از جراحی و سرمازدگی اعضاء را تسریع مینماید. مكانیزم اثر در مطالعات in vivo حیوانی مطالعه شده است.
آلوئه،ترومبوكسان A۲ و B۲ و پروستاگلاندین ۲? را كه موجب انقباض عروقی و تجمع پلاكتی میشوند، كاهش میدهد وبنظر میرسد پرفیوژن پوستی را افزایش و خطر از دست رفتن بافت بعلت ایسكمی را كاهش میدهد. مطالعات in vitro نشان دادهاند كه یك كربوكسی پپتیداز كه برادی كینین(عامل قدرتمند ایجاد كننده درد در التهاب حاد) را غیرفعال میكند، احتمالاً درد در محل درمان را كاهش میدهد. سالیسیلیك اسید در آلوئه وجود دارد و با مهار تولید پروستاگلاندین بعنوان یك مسكن وضد التهاب عمل میكند.)
لاكتات منیزیوم موجود در آلوئه با مهار هیستیدین دكربوكسیلاز كه تبدیل هیستیدین به هیستامین را در Mast cells كنترل میكند بعنوان یك ضد خارش تأثیر دارد. همچنین به نظر میرسد برطرف شدن التهاب بعلت خواص Immunomodulatory پلیساكاریدهای ژل به ویژه Acetylated mannas باشد. در in vitro آلوئه فعالیت باكتریسید و ضد قارچ دارد. عارضه جانبی عمده در استفاده موضعی از ژل آلوئه، درماتیت تماسی آلرژیك است. همچنین تأخیر ترمیم بعد از لاپاراتومی یا سزارین گزارش شده است. در صورت استفاده درست، مصرف خوراكی آلوئه بسیار مطمئن است.
● Honey:
طی قرنها از مصرف موضعی عسل برای تسریع بهبود زخمها استفاده شده و در درمان سوختگیها، زخم بستر (Decubitus ulcer) و زخمهای عفونی مفید بوده است. در in vitro عسل در برابر ارگانیزمهای شایع عفونی كننده زخمهای جراحی، دارای فعالیت آنتی باكتریال و ضد قارچ بوده است. در ۱۹۹۸ طی مطالعه كوچكی، ۹ شیرخوار مبتلا به عفونت زخم بزرگ و باز با كشت مثبت متعاقب عمل جراحی كه در آنها درمان استاندارد (بیش از ۱۴ روز آنتی بیوتیك مناسب داخل وریدی و شستن با كلرهگزیدین) با شكست مواجه شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. این زخمها ۲ بار در روز با ۵ تا ۱۰ میلیلیتر عسل تازه تغییر نیافته، تحت درمان قرار گرفتند، ۵ روز پس از شروع درمان بهبود بالینی قابل توجهی مشاهده و در روز بیست و یكم پس از آغاز درمان تمامی زخمها كاملاً بسته، تمیز و استریل بودند. در دیگر كارآزمایی تصادفی كنترل شده، گاز آغشته به عسل با یك ورقه Polyurethan در سوختگیهای با ضخامت نسبی (Partial-thickness) مقایسه و از نظر آماری زخمهایی كه با عسل درمان شده بودند نسبت به زخمهایی كه با ورقه پلی اورتان تحت درمان قرار گرفتند، زودتر التیام (به طور متوسط ۸/۱۰ روز در مقابل ۳/۱۵ روز) و از نظر عوارض مانند عفونت، گرانولاسیون بیش از حد و انقباض زخم (Contracture) یكسان بودند. بنظر میرسد، خواص عسل در ترمیم زخمها به علت ویژگیهای دبرید كننده آنزیم كاتالاز، جذب ادم ناشی از خاصیت عسل در جذب رطوبت (Hygroscopic)، توانایی آن برای گسترش گرانولاسیون و اپیتلیزاسیون از لبههای زخم و خواص آنتی میكروبیال آن باشد. اگرچه گزارشهایی در ارتباط با درماتیت تماسی ناشی از عسل وجود دارد اما عوارض جانبی مهمی گزارش نشده است.
● Marigold:
گیاه Calendula officinalis كه بیشتر به نام گل همیشهبهار معروف است، از قدیمالایام بصورت موضعی مورد استفاده قرار میگرفته و در حال حاضر بعنوان یك آنتی سپتیك و ترمیم دهنده زخم توسط كمیسیون E آلمان مورد تأیید قرار گرفته است. گیاه فروشان معاصر فرآورده موضعی همیشه بهار را برای زخمها، سوختگیها، تاولها، بثورات جلدی، خشكی و ترك پوست، زونا و واریس توصیه میكنند. استفاده از فرم دهانشویه آن نیز برای رفع التهاب دهان و ناحیه حلق مرسوم است. پماد یا كرم همیشه بهار با مخلوط كردن ۲ تا ۵ گرم از گلهای آن با ۱۰۰ گرم پماد چندبار در روز به كار میرود. فرم دهانشویه و لوسیون آن با آمیختن ۱ تا ۲ قاشق چایخوری (۱۰-۵میلیلیتر) تنطور همیشه بهار با ۲۵/۰ تا ۵/۰ لیتر آب تهیه میشود.
عارضه جانبی مهم درماتیت تماسی آلرژیك است. هیچ عارضه جانبی خطرناكی گزارش نشده است و برای مصارف موضعی و خوراكی بیخطر میباشد
بنظر میرسد اثرات ضد التهابی آن بعلت تری ترپنوئیدها باشد. در مطالعه بر روی حیوانات، همیشه بهار گرانولاسیون را تحریك و گلیكوپروتئینها و كلاژن را در زخمها افزایش میدهدو در invitro دارای خواص آنتی میكروبیال و تعدیل كننده ایمنی است.
● Tannins:
گیاهان بسیاری دارای تانین هستند كه بعنوان یك قابض به خشك شدن زخمهای مترشحه و خونریزی دهنده كمك میكنند. از جمله این گیاهان میتوان به برگ گردوی انگلیسی،قضیب ذهب (Goldenrod)، Labrador tea، اسطوخدوس (Lavender)، گل ماهور (Mullein)، پوست بلوط، ریوند چینی (Chinese rhubard)، گل راعی (St John wort) و ترشك (Yellow dock) اشاره نمود.
از تانینها به صورت موضعی در ضایعات باز ترشحدار، زخمها، هموروئید و سوختگیهای درجه ۳ استفاده شده است. تانینها بر روی سطوح خونریزی دهنده یك اثر قابض یا هموستاتیك را بعلت انقباض عروقی موضعی و احتمالاً افزایش میزان انعقاد موجب میشوند. عصاره آبی گیاهان محتوی تانین بعلت انقباض عروقی و تشكیل لخته مصنوعی (احتمالاً ناشی از واكنش تانینـ پروتئین) فعالیت هموستاتیك خود را نشان میدهند كه منجر به ایجاد یك توپی (Plug) مكانیكی برای متوقف نمودن خونریزی از عروق خونی كوچك میشود . این اثر میتواند برای خونریزیهای خفیف داخلی نیز مفید باشد.
كاربرد موضعی تانینها روی پوست واجد اثرات مطلوب در سوختگیها، اگزمای همراه با ترشح و عفونتهای ویروسی است. در اوایل قرن بیستم، اسپریهای محتوی تانین بعنوان درمان ترجیح داده شده در سوختگیهای شدید مورد استفاده قرار گرفتند. مجموعه تانین ـ پروتئین تشكیل شده بعنوان یك غشای مصنوعی نیمه تراوا بنام eschar عمل میكند اما بعلت ایجاد سطوح سمی تانیك اسید كه گاهی اوقات از طریق پوست آسیب دیده جذب میشد، این روش متروك گردید.
تانیك اسید به سلولهای ریشهای (Stem Cells) اپیتلیال آسیب رسانده و سبب تشكیل اسكار وسیعی میگردد. با اینحال در چین هنوز هم از این روش با استفاده از تانینهای متراكم كه سمیت كمتری داشته و اپیدرم در حال بازسازی را تخریب نمیكند، استفاده میشود.
سایر گیاهان محتوی تانین عبارتند از : گیاه انجیلی Hamamelis (witchhazel)، نوعی علــــف نقره ایPotentilla tormentilla (tormentil)، بلـــــوط Quercus (oak)، غـــافــث Agrimonia (agrimony)، علف مبارك Geum(avens)، Krameria (rhatany)، شمعدانی وحشی Geranium (Cranesbill)، تاتاری Carduus benedicta (blessed thistle)، صمغ عربی Acacia catechu (catechu)، دو دندان Bidens (bur-marigold)، Sanguisorba (burnet)، پای شیر Alchemilla (ladies mantle) وانجبار Polygonun (bistort)
● استفاده از سایر فرم های داروئی در سوختگیها:
بطور معمول استفاده از گیاهان یك راه مطمئن برای تقویت سیستمهای بدن است، مهم آنست كه قبل از استفاده از گیاه درمانی، تشخیص مسجل گردد. از گیاهان میتوان بصورت عصارههای خشك (كپسولها، پودرها و چای)، گلیسیریتها (عصارههای گلیسرینی)، یا تنطورها (عصارههای الكلی) استفاده كرد. در صورتیكه دستور دیگری مدنظر نباشد، چای را با ریختن یك قاشق چایخوری گیاه در یك فنجان آب داغ میتوان تهیه نمود. برای تهیه دم كرده، ۵ تا ۱۰ دقیقه برگ یا گل و ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ریشه گیاه را دم میكنند و ۴-۲ فنجان در روز نوشیده میشود. تنطورها را باید به تنهایی یا در تركیب با سایر گیاهان به كار برد.
▪ برای فعال كردن سیستم ایمنی و كاهش خطر عفونت درطی فاز حاد بیماری ۶۰-۳۰ قطره از قسمتهایمساوی از تنطورهای كوكب كوهی (Echinaceae purpura) cone flower، و ختم ذهبیgoldenseal (Hydrastis Canadensis) ، را هر ۴-۳ساعت یكبار به كار برید
▪ گیاه آب بشقابی Gotu kola (Centella asiatica) با موفقیت بسیار در سوختگیهای درجه ۲ و ۳ به كار رفته است. كاربرد موضعی روزانه از چروكیدگی و تورم پوست پیشگیری یا آن را محدود و از تشكیل اسكار جلوگیری مینماید. همچنین بهبودی را زیاد و فیبروز را كم میكند.
▪ گیاهانی كه جریان خون به پوست را بهبود میبخشند میتوانند تحویل مواد غذایی به پوست را تسهیل نموده و مواد زاید متابولیكی راكاهش دهند. تركیبی از قسمتهای مساوی از گیاهان زیر را بصورت چای (یك فنجان ۴ تا ۶ بار در روز) یا تنطور (۳۰تا۶۰قطره ۳ تا ۴ بار در روز) تهیه نمایید.
Yarrow (Archillea millefolium)
Cleavers (Gallium aparine) بیتی راخ
Prickly ash bark (xanthoxyllum clava herculis).
Marigold (Calendula officinalis) همیشه بهار
Ginger root (Zingiberofficinalis)زنجبیل
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست