یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چرا در اقلیم کردستان عراق به رهبری بارزانی رفراندوم برگزار میشود این رفراندوم چه تاثیری بر منافع ایران و کردهای ایران میگذارد
متخصصان واقع گرا منافع ملی را به عنوان امری بنیادین و فراگیر در تحلیل های خود لحاظ می کنند. در جهان کنونی، اعمال هر دولت اگر مبتنی بر منافع ملی نباشد و دولت امکانات، فرصت ها و ابزارهای خود را در راهی غیر از راه منافع ملی، هزینه کند، آن دولت نمی تواند مدت زیادی در جهان بپاید. تجربه دولت شکست خورده ای مانند شوروی مثال خوبی است.
دستگاه دیپلماسی هر دولت، باید دیدی مبتنی بر منافع ملی به رویدادهای اطراف داشته باشد و ابزارها و سازوکارهایی به منظور اعمال قدرت و کسب منافع به کار گیرد. به نظر صاحب نظران ژئوپلیتیک، منطقه خاورمیانه «کمربند شکننده» جهان است که به معنای وجود مسائل و مشکلات بی شمار، در این منطقه است. به گواه عالمان علم سیاست، روند دولت سازی در این منطقه طی نشده و امور هر دولت به دولت دیگر گره خورده است. یکی از چالش های امنیتی کشورها در خاورمیانه وجود گروه های اجتماعی- قومی با نخبگانی ناسازگار در حاشیه مرزهاست. عراق یکی از کشورهایی است که به دلیل ماهیت مصنوعی و مدیریت غلط سیاسی، نتوانسته با استفاده از هویت ملی، نخبگان قومی را به کشور وفادار کند و این امر معضلاتی برای عراق و منطقه درست کرده است.
بعد از حمله آمریکا به عراق و تشکیل اقلیم کردستان، در ایران دو رویکرد به اقلیم وجود داشت؛ گروهی به خاطر ارتباط ایران با نخبگان کردستان عراق و نیز ریشه ایرانیِ کردها و توجه به بحث ایران فرهنگی و تمدنی، با تشکیل اقلیم کردستان همراهی می کردند و معتقد بودند در صورت رسمیت یافتن اقلیم، ایران می تواند اقلیم را مجاب کند تا از حجم آسیب هایی که گروه های معارض از این منطقه متوجه ایران می کنند، بکاهد و این تهدیدها را از بین ببرد. گروهی دیگر اما، از دولت می خواستند سیاست ترکیه را به کار ببرد. صرف نظر از این دو رویکرد، بعد از چندین سال از شکل گرفتن اقلیم، این منطقه نتوانسته یا نخواسته جلوی احزاب معارض و تجزیه طلب را بگیرد و رسانه های وابسته به گروه های سیاسی در اقلیم کردستان، از اقدامات گروهک های مسلح دفاع می کنند؛ امری که مخل حسن همجواری است.
به نظر می رسد پهنه سیاسی کردستان عراق دارای پتانسیلِ بحران آفرینی است و ممکن است از لحاظ کارکردی، منجر به بیرون رفتن کشورهای پیرامونی از وضعیت تعادل شود. شطرنج قدرت در اقلیم کردستان عراق، کمی پیچیده است، ولی به نظر نگارنده، برخی از ویژگی های ساختار قدرت در اقلیم و حیات سیاسی- اقتصادی آن وجود دارد که باعث برخورد هایی با منافع ملی ایران در آینده می شود.
١. عراق کشوری با گروه های قومی- اجتماعی کثیر است که از قضا منافع این خرده فرهنگ ها و اقلیت های قومی، به کشورهای همسایه گره خورده است، در این بین ایران بیشترین منافع مشترک را با بغداد دارد و اقلیم نیز تعارضاتی اقتصادی و تضادهای فرهنگی- هویتی با بغداد دارد که این تضادها، نهایتا به روابط ایران- اقلیم کشیده خواهد شد.
٢. از نظر فرهنگی، عمق استراتژیک بارزانی دارای مناسبات عمیق قبیله ای و عشیره ای است و مشکلاتی مانند عدم امنیت و عدم توسعه اقتصادی، ضریب بحران را در این منطقه بالا می برد و هرگونه سرمایه گذاری ایران، روی این منطقه را با خطر مواجه می کند. افزون بر آن، به دلیل مسائل فرهنگی و ارتباطات بیشتر جنبش گوران و اتحادیه میهنی با ایران، ناسیونالیسم قومی در بین حزب و قبیله بارزانی نسبت به مکان های دیگر، پررنگ تر است و به دلیل این ناسیونالیسم قومی تند و تیز و ساختار «پارت دموکرات کردستان»، اقلیم در آینده نخواهد توانست گروهک های معارض را ساکت کند و این امر به افزایش تضادهای ایران و اقلیم دامن می زند. کتاب های درسی اقلیم کردستان و تاریخ سازی وارونه ای که «پارت دموکرات» با هدف ایجاد نفرت از ایران پی ریزی کرده، خبر از بیشترشدن تضاد منافع بین ایران و اقلیم می دهد.
٣. از منظر اقتصادی هم اقلیم دارای وابستگی اقتصادی و ژئوپلیتیکی تمام به دول رقیب ایران است و این امر، سازگاری ژئوپلیتیکی بارزانی را با ایران به حداقل می رساند، به طور واضح، بارزانی نیاز اساسی به مسیر ترکیه برای دادو ستد و فروش تنها منبع درآمدش{نفت} به اروپا دارد و این وابستگی، عملا اقلیم را به برگ برنده ترکیه در قبال حتی کردهای سوریه و ترکیه تبدیل کرده است. سخن آخر اینکه مسائل بی شماری باعث شده منافع حزب دموکرات را با منافع رقبای منطقه ای ایران درهم آمیخته و این اقلیم در هاضمه رقبای ایران غرق شود. این وضعیت هوشیاری دستگاه دیپلماسی کشور درباره وقایع کردستان عراق و موضوع مهم همه پرسی را طلب می کند.
صادق قیصری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست