چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ترس مرضی در كودكان


فوبیا یكی از انواع اضطراب ها است و به طور كلی موجب محدودیت سبك زندگی و تداخل در تحصیل و شغل و حتی سلامت جسمی می شود. فوبیا در كودكان معمولاً توام با گریه، سفت كردن اندام یا محكم …

فوبیا یكی از انواع اضطراب ها است و به طور كلی موجب محدودیت سبك زندگی و تداخل در تحصیل و شغل و حتی سلامت جسمی می شود. فوبیا در كودكان معمولاً توام با گریه، سفت كردن اندام یا محكم چسبیدن به چیزی ابراز می شود. این كودكان اغلب نمی دانند كه ترس های آنها افراطی و غیرعقلانی است و به ندرت از حواس خود اظهار ناراحتی می كنند. توجه داشته باشید كه ترس از حیوانات و سایر اشیای موجود در محیط طبیعی شیوع خاصی داشته و معمولاً در كودكی حالت گذرا دارند. به همین خاطر خودداری از رفتن به مدرسه فقط زمانی مطرح می شود كه ترس ها به اختلال قابل ملاحظه بالینی منجر شوند.

ترس از مدرسه یكی از انواع اضطراب های اجتماعی است كه معمولاً در دانش آموزان دوره ابتدایی به خصوص دانش آموزان كلاس اول بروز می كند. كودكانی كه نگران ترك خانواده هستند یا اضطراب جدایی دارند در خطر اول فوبیای مدرسه قرار می گیرند، زیرا مدرسه را مظهر و عامل دورشان از خانواده می دانند و از آنجایی كه نمی خواهند از خانواده به خصوص مادر دور باشند از رفتن به مدرسه اجتناب می كنند و این تلاش خودش را به صورت اضطراب و ترس نشان می دهند. این كودكان معمولاً علایقی از قبیل ضعف، بی قراری و كسالت را در روزهای قبل از مدرسه و بعد از تعطیلات و روز اول هفته از خود نشان می دهند. این علایم گاهی به صورت دل دردهای شدید، رنگ پریدگی، سرد شدن سرپنجه ها، حالت تهوع و... خود را نشان می دهند. پافشاری و اصرار والدین برای رفتن به مدرسه در شرایط اضطراب می تواند باعث پیدایش علایم روانی و اختلالات جسمانی كودك شود. تحقیقات نشان داده اند كه اكثر این كودكان در بیرون از منزل نیز غیرفعالند و روابط اجتماعی كمتری دارند. همراهی مادر با كودك در نخستین روزهای مدرسه كمك كننده است مشروط بر آن كه كم كم از توقف مادر در مدرسه كاسته شود.

سمیه شرافتی