چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

۲۱ ژانویه سال ۵۰۰ پیش از میلاد ـ قدرت ناشی از معنویات


مورخان اندرزهای «ماهاویرا» را که نوشته اند ۲۱ ژانویه سال ۵۰۰ پیش از میلاد انتشار یافت و در آن قدرت ناشی از معنویات را ابدی و خلل ناپذیر خوانده شکل گیری دو جریان فکری متفاوت در …

مورخان اندرزهای «ماهاویرا» را که نوشته اند ۲۱ ژانویه سال ۵۰۰ پیش از میلاد انتشار یافت و در آن قدرت ناشی از معنویات را ابدی و خلل ناپذیر خوانده شکل گیری دو جریان فکری متفاوت در شرق و غرب اعلام کرده اند که جریان فکری شرق را بودا، فلسفه هند و کنفسیوس بر پایه ترویج معنویات و اخلاقیات که باعث ایجاد حس بی نیازی در افراد و دور ساختن آنان از فساد و تباهی می شود پایه گذارده، و پایه گذار جریان فکری غرب را که بر اساس کنترل افراد با وضع قانون و ضوابط لازم الاجرا و تعیین مجازات دنیوی و نیز حکومت به رضایت مردم (دمکراسی) است فلاسفه یونان دانسته اند و تاکید کرده اند که روش فکری ایران (آموزشهای زرتشت) که پیش از این دو جریان فکری متفاوت شکل گرفته بود میانگین این دو تفکر است. زرتشت ضمن اندرز به رعایت اخلاقیات مخصوصا پرهیز از دروغگویی و عمل و اندیشه بد نسبت به دیگران، از فکر یافتن راهی برای تضمین اجرایی آنها که همانا وجود یک دولت نیرومند است غافل نبوده است.

اوگوست کنت فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی متولد در سال ۱۷۹۸ در این زمینه گفته است: رفتار خوب و مطلوب یک فرد نتیجه دانش و ارزشهای معنوی اوست. اگر دانش را که کاهش پذیر نیست عامل ثابت بشمار آوریم، متغییر آن ارزشهای معنوی است. به این ترتیب تغییر رفتار یک فرد نتیجه تضعیف ارزشهای معنوی در اوست که جلوگیری از تضعیف آن به اراده فرد و یا با ضوابط و نظامات دولتی می تواند صورت گیرد.