شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
لج می کنم تا مرا ببینی
![لج می کنم تا مرا ببینی](/web/imgs/16/151/x0y391.jpeg)
یک سر خانه را خانم میگیرد و یک سر را آقا. یکی اره میدهد و دیگری تیشه میفرستد . هر از چندی کار این زوج خوشبخت همین است.یکی میگوید فلان کار تقصیر تو است و آن دیگری میگوید تقصیر خودت است.
نه این کوتاه میآید و نه آن. چندی پیش خانم خانه احساس پیری کرده بود و به همسرش گفته بود : آقای خانه جان! بیا از این به بعد لج و لجبازی را کنار بگذاریم و مثل آد مهای بزرگ رفتار کنیم ، آخر زشت است توی این سن و سال اینقدر غیرمنطقی رفتار کنیم و با هم لج کنیم.
آقای خانه گفت: خوب است عزیزم.از این به بعد دیگر نه لج کن و نه غیرمنطقی رفتار کن.
خانم خانه گفت: ولی این من نیستم که لجبازی میکنم. تو هم همینطوری.
همسرش اصرار کرد: نخیر خودت اینطوری و من کاملا طبیعی هستم.
و این بحث هنوز هم ادامه د ارد .
● چرا لجبازی
از نظر روانشناسان لجبازی یکی از رفتارهای ناسازگارانه است و وقتی صورت میگیرد که ما با وجود دانستن اشتباه خود روی نظرات و عقید ههای خود و مخالفت با نظرات و عقیدههای د یگران پافشاری میکنیم.
لجبازی میتواند از کودکی شروع شود و تا بزرگسالی اد امه یابد .همیشه لجبازی فقط با اصرار بر یک حرف یا ایده پایان نمیپذیرد. فرد لجباز به ورطه پرخاشگری نیز فرومی افتد و رفتارهایی چون آسیب رساندن به دیگران، ناسزا گفتن، گریه کرد ن و فریاد کشیدن، شکستن وسایل و...را از خود نشان مید هد .
طاهره ـ الف بانویی ۳۷ ساله است. او میگوید : به محض این که خوشحال میشوم که زند گی آرامی د اریم و همه چیز مرتب است موضوعی پیش میآید تا همسرم به چیزی حساس شود و شروع به بهانهجویی و لج و لجبازی کند .
در این گونه مواقع واقعا مرا عصبانی میکند و هیچ منطقی سرش نمیشود و فقط باید به او بگویی خیلی خب. یک وقت دیگر در مورد ش صحبت میکنیم. تازه او میگوید : صحبت ندارد. همین است که من میگویم. متاسفانه لجبازی برای این افراد راهی است که نشان بد هند وجود د ارند و میتوانند توجه د یگران را جلب کنند .
● میراث یکدندگی
فارغ از این که رفتار والدین لجباز میتواند در فرزند ان و نسل بعدی اثرگذار باشد یک عامل وراثتی نیز در این رفتار ناخوشایند دخیل است. دانشمندان آلمانی یک جهش ژنتیکی را شناسایی کردهاند که ارتباط مستقیمی با بروز رفتارهای لجبازی د ارد .
این جهش موجب کاهش تعداد گیرندههای دوپامین نوع D۲ در مغز میشوند . به گفته محققان آلمانی، کاهش دوپامین نوعD۲ در مغز به این معنا است که برخی افراد تصمیمات و عملکرد هایی که اشتباه تلقی میشوند را نپذیرند بنابراین اقد ام به تکرار این عملکرد های اشتباه کنند که این رفتار به لجبازی تعبیر میشود .
● علت لجاجت
محبتهای افراطی پدران و مادران اگر اصولی و منطقی نباشد کودکان به روحیه لجبازی دچار میشوند و این عادت در آنها میماند زیرا میخواهند به همان ساد گی دوران کود کی به هرچه میخواهند برسند .
از سوی دیگر اگر نیازهای شخص بر آورد ه نشود نیز بتد ریج عقدهای و لجباز بار میآید. اینگونه افراد با روحیه لجبازی، عقدهها و ناراحتیهای خود را جبران مینمایند .
حضرت علی(ع) میفرماید : سرزنش زیادی آتش لجاجت را شعلهور میکند .
● تولد یک لجباز
لجبازی کودکان از یک سالگی شروع و بتدریج شدت میگیرد و در «سه» سالگی به اوج خود میرسد . معمولا لجبازی از یک سالگی شروع میشود .
در سنین دو تا سه سالگی انتظار لجبازی بیشتر میشود . در نوجوانی افراد برای به دست آوردن استقلال دست به تلاش میزنند و اگر موفق نشوند از لجبازی استقبال میکنند .
در دوران بزرگسالی افراد برای جبهه گرفتن در برابر د یگران لجباز میشوند . در دوران سالمندی فرد برای کسب کنترل بر زندگی ممکن است بناچار لجباز شود ، اما به طور کلی برای لجبازی افراد نمیتوان سن خاصی تعیین کرد .
کنترل کردن لجبازی، چه تاثیری در آینده فرد دارد؟ وقتی فرد میآموزد انتظاراتش از روشهای غیرمنطقی و نامطلوب برآورده نمیشود سعی میکند روشهای منطقی و جامعه پسندتری برای ایجاد ارتباط برگزیند و این موضوع سبب میشود لجبازی را کنار بگذارد ، اما تقویت این رفتار به عادتی ماندگار بدل میشود .
وقتی شما لجباز میشوید نسبت به همسرتان خشم و کینه شدیدی احساس میکنید و هر چه این احساس شد ید تر باشد عملکرد شما نیز بدتر و شدیدتر میشود . لجبازی باعث میشود شما حقایق را نادیده بگیرید و اشتباه خود را نپذیرید و همین امر همسرتان را نیز آشفته میکند .
● دو پادشاه و یک اقلیم
از قدیم میگفتند زن و شوهر باید یکی من باشد و یکی نیم من. اگر قرار باشد هر دو حرف حرف خودشان باشد و روی خواستهها و حرفهایشان همیشه پافشاری کنند و فکر کنند اینگونه برنده مسابقه برتریجویی خواهند بود اشتباه کرد هاند .
در واقع هر د وی آنها به این ترتیب قافیه زند گی را باختهاند . لجبازی، مسابقهای است که هر دو طرف را به سوی نابودی میکشاند .
نسترن، ۲۳ ساله و متاهل است. او میگوید : یک سال از زند گی مشترکمان گذشته بود که ما صاحب فرزندی شدیم. د ر این روزها ناسازگاری و لجبازی همسرم به اوج خود رسیده بود تا جایی که حتی از بچه برای پیشبرد اهداف غیر منطقی خود استفاد ه میکرد .
بچه را بر میداشت و میگفت تا فلان کار را نکنی حق نداری او را شیر بدهی.
فکر کنید من در این وضعیت چه حال و هوایی پید ا میکردم. چند بار خواستم بچه را بردارم و برای همیشه از خانهاش بروم یا خودم را گم و گور کنم، اما هر بار به خاطر سرنوشت کود کم از این تصمیم پشیمان میشدم.
برای مد تی من هم د رگیر لجبازی با او شد ه بود م. به حرفهایش عمل نمیکردم یا با فاصله زمانی زیاد این کار را میکرد م. هرچه میخواست برعکسش را انجام میدادم و بر حرفهایم درست یا نادرست پافشاری زیادی داشتم، اما با مشورت مشاور فهمیدم این راه درست مقابله با یک لجباز نیست.
● آیا شما لجباز هستید
اگر میخواهید بدانید شما هم یک لجباز هستید یا نه کافی است ببینید این خصوصیات را دارید یا ندارید .
ـ لجبازها بر حرفهای درست یا نادرست خود پافشاری بیمورد دارند .
● با لجبازها چه کنیم
گفتوگو مناسبترین عامل برای حل مسائل است و زن و مرد باید دیدگاههای یکد یگر را بشنوند و بعد تصمیم بگیرند ، اما متأسفانه در بیشتر مواقع زن و مرد حاضر به شنید ن نظرات همد یگر نیستند و شاید یکی از وظایف مهم زن و مرد در زندگی زناشویی، پیشداوری و قضاوت عجولانه نکردن درباره موضوعهای مختلف باشد .
وقتی آقایان لجبازی میکنند نباید در مقابل جواب مستقیم بدهید یعنی هرگز نباید مثل خودشان لجبازی کنید بلکه باید مدتی صبر کنید تا حالت لجبازی آقایان برطرف شود سپس حرف خود را پیش ببرید . گاهی حتی یک ساعت صبر کردن موجب تخفیف حالت وی میشود .
در این حالت اگر خانمها مثل آقایان با عصبانیت و لجبازی رفتار کنند هرگز نمیتوان مشکل را کم کرد و دیگر آرام کردن آنان مشکلتر خواهد شد .
ماندانا ملاعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست