دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

پشت‌میزنشین‌ها در خطرند


پشت‌میزنشین‌ها در خطرند

امروزه به دنبال تغییر روش‌های زندگی با شیوع روزافزون بیماری‌های غیرواگیر مواجه هستیم. بر اساس مطالعات انجام شده، جمعیت دیابتیک‌های تهرانی حدود هفت درصد و افراد مبتلا به …

امروزه به دنبال تغییر روش‌های زندگی با شیوع روزافزون بیماری‌های غیرواگیر مواجه هستیم. بر اساس مطالعات انجام شده، جمعیت دیابتیک‌های تهرانی حدود هفت درصد و افراد مبتلا به اختلال تحمل گلوکز حدود ۱۳ درصد هستند. در مجموع حدود ۲۰ درصد تهرانی‌ها یا دیابتی هستند و یا به اختلال تحمل گلوکز مبتلا هستند. دقت کنید مقصود از اختلال تحمل گلوکز یا مرحله پیش‌دیابت،کسانی هستند که قند ناشتای آنها در آزمایش بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ است و در هنگام انجام تست تحمل گلوکز این عدد قند به ۱۴۰ تا ۱۹۹ می‌رسد. این افراد باید خیلی دقت کنند چون مستعد ابتلا هستند...

آنچه باید همه مردم به خصوص جمعیت شهرنشین که نسبت به روستاییان فعالیت کمتری دارند مدنظر داشته باشند، غربالگیری قند خون است. این مساله از آن جهت مهم است که امکان دارد فرد هیچ علامت و اطلاعی از بیماری خود نداشته باشد. ۷/۳ درصد کل جمعیت روستایی کشور به دیابت مبتلا هستند که بسیاری از آنها از ابتلا به این بیماری اطلاع ندارند. با توجه به آنکه جمعیت روستایی از جمعیت فعال کشور بوده و از شیوه غذایی سالم‌تری نسبت به شهرها برخوردارند، این میزان ابتلا به دیابت می‌تواند به عنوان تهدیدی برای آینده مطرح باشد. لذا در مورد افرادی که علایم خاصی ندارند توصیه می‌شود از ۴۵ سالگی و هر ۳ سال یک بار آزمایش قند خون را انجام دهند. اما افرادی که بیشتر درمعرض خطر هستند مانند مبتلایان به فشار خون، چربی خون و وزن بالا، افراد دارای سابقه دیابت در فامیل درجه یک و یا زنانی که تخمدان‌های پلی‌کیستیک دارند باید از سنین پایین‌تر غربالگیری قندخون را انجام دهند.اخیرا به گروه در معرض خطر که در بالا آنها را شمردم، کسانی هم که فعالیت کافی بدنی ندارند، اضافه شده است، یعنی اگر شما یک خانم یا آقای کارمند سی و چند ساله هستید که هر روز پشت میز خود مشغول کارید و جز این حرکت و فعالیتی ندارید باید برای غربالگری قندخون از همین حالا آزمایش بدهید. شاید همه شما بدانید که شایع‌ترین علت نابینایی در دنیا مربوط به دیابت است. همچنین درگیری کلیه در جریان دیابت، از شایع‌ترین علل نارسایی کلیه در بسیاری از نقاط جهان محسوب می‌شود.

برای کنترل قند خون علاوه بر افزایش فعالیت فیزیکی و کنترل وزن باید درمان دارویی و رژیم غذایی هم‌زمان با هم شروع شود و همه اینها وقتی میسر است که شما از بیماری خود آگاه باشید و تنها با غربالگری به موقع است که می‌توانید این آگاهی را کسب کنید.

دکتر علیرضا استقامتی/ فوق‌تخصص بیماری‌های غدد و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران