دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تبیین کارکردی نقش پلیس با تأکید بر رویکرد آسیب شناسی اجتماعی


تبیین کارکردی نقش پلیس با تأکید بر رویکرد آسیب شناسی اجتماعی

در حوزه علوم اجتماعی آسیب به عنوان بیماری اجتماعی در جامعه، در بین شهروندان از طریق مطالعات علمی وپژوهشی قابل بررسی است. پلیس در مطالعات آسیب شناسی اجتماعی از منظر دو رویکرد …

در حوزه علوم اجتماعی آسیب به عنوان بیماری اجتماعی در جامعه، در بین شهروندان از طریق مطالعات علمی وپژوهشی قابل بررسی است. پلیس در مطالعات آسیب شناسی اجتماعی از منظر دو رویکرد به بررسی انحرافات و جرائم اجتماعی می تواند بپردازد.

۱) در رویکرد اول برنامه های اجتماعی و فرهنگی پلیس اینگونه است که، جامعه را به عنوان موجودی سالم و آرمانی در نظر می گیرد، وتمام تلاش خود را سازمان ناجا در جهت جلوگیری از بیمار شدن جامعه که انجام می دهد؛ و با توجه چشم انداز ترسیم یافته از طرف حکومت وقت پلیس در این رویکرد به عنوان دستگاه اجرایی نظارت کننده در جامعه، باید هرگونه آسیب های اجتماعی ساختارها و عناصر جامعه را از طرق برنامه ریزی های فرهنگی و اجتماعی جلوگیری کند.

۲) رویکرد دوم: آسیب شناسی اجتماعی به عنوان یک بیماری در جامعه مطرح است؛ در این حالت پلیس با کارکردها، کاربردهای امنیتی و وظایف محوله شده به این سازمان در جهت پیشگیری از بیماری و عدم گسترش آن در جامعه باید برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی کند.

بر این اساس پلیس در این دو رویکرد نقش آموزشی ،خدماتی و پیشگیرانه دارد، و باید با ارائه راهکارهای مناسب فرهنگی و اجتماعی همچون خدمات آموزشی ، مشاوره ای و تربیتی، اطلاع رسانی قوی، همکاری با سازمانهای دیگر که متولی جلوگیری از آسیب های اجتماعی می باشند به پیشگیری از انحرافات و جرائم اجتماعی بپردازد. سازمان آموزشی ناجا اقدام به ترویج اخلاق اجتماعی، اگاهی شهروندان از آسیب های اجتماعی به صورت ملی- منطقه ای و محلی باید نماید و سعی بر این کند که در بین شهروندان هنجارها و ارزش های فرهنگی و اجتماعی را نهادینه نماید تا بتواند،به سمت ابتدا تثبیت جرائم و بعد از آن کاهش انحرافات به صورت محلی،منطقه ای و ملی حرکت نماید.

با توجه به شناخت کاملی که از فرهنگ و خرده فرهنگ های بومی و ملی و با در نظرگرفتن شرایط محیطی و جغرافیایی حاکم بر هر منطقه و با استفاده از ابزار های محلی،منطقه ای و ملی وبا همکاری متقابل و مستمر با سایر دستگاه های نهادینه ساز در امر کاهش آسیب های اجتماعی وجود دارد؛زمینه مهمترین آسیب های اجتماعی چون " اعتیاد، جرائم مرتبط با معضلات خانوادگی وجرائمی مربوط به عدم رعایت حقوق دیگران و..." را کاهش و سپس تثبیت کند.

محمد حسن شربتیان