جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

تیروییدتان را چقدر می شناسید


تیروییدتان را چقدر می شناسید

آیا می دانید احتمال ابتلای زنان به اختلال کارکرد تیرویید بیشتر از مردان است محققان می گویند زنان, ۵۰ برابر بیشتر از مردان از مشکل هایی مانند کم کاری تیرویید رنج می برند

آیا می‌دانید احتمال ابتلای زنان به اختلال کارکرد تیرویید بیشتر از مردان است؟ محققان می‌گویند زنان، ۵۰ برابر بیشتر از مردان از مشکل‌هایی مانند کم‌کاری تیرویید رنج می‌برند. آنها معتقدند احتمالا هورمون‌های زنانه (استروژن) یکی از مهم‌ترین دلایل ابتلای زنان به اختلالات کارکرد تیرویید است...

اما هنوز هیچ نظریه خاصی در مورد علت اینکه این بیماری زنان را بیشتر از مردان درگیر خود می‌کند، به اثبات نرسیده است با این مقدمه، حتما شما هم به عنوان یک خانم، علاقه‌مند شده‌اید اطلاعات خود را درباره این بیماری بالا ببرید. می‌توانید با پاسخ به پرسش‌های این آزمون، اطلاعات مفیدی درباره اختلال کارکرد تیرویید به دست بیاورید.

● پرسش ها

۱) تنظیم کارکرد کدام بخش از بدن، با وجود اختلال تیرویید به هم می‌خورد؟

الف) متابولیسم

ب) فشار خون

ج) سیستم لنفاوی

۲) افزایش وزن به دلیل ابتلا به کدام‌یک از عوامل زیر اتفاق می‌افتد؟

الف) پرکاری تیرویید

ب) کم‌کاری تیرویید

ج) هر دو مورد

۳) کم‌کاری تیرویید می‌تواند یکی از دلایل احساس ضعف و خستگی مداوم باشد.

الف) درست

ب) غلط

۴) احتمال ابتلا به پرکاری تیرویید، در کدام گروه از خانم‌ها بیشتر است؟

الف) خانم‌های در سن بلوغ

ب) خانم‌های باردار

ج) خانم‌های یائسه

۵) کدام‌یک از مشکل‌های زیر به دلیل پرکاری تیرویید اتفاق می‌افتد؟

الف) کاهش وزن

ب) عصبانی و تندخو شدن

ج) افزایش حرکات روده

د) تمام موارد

۶) ابتلا به اختلال کارکرد تیرویید در دوران بارداری، کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

الف) درست

ب) غلط

۷) احتمال ابتلا به اختلال کارکرد تیرویید در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، بیشتر است.

الف) درست

ب) غلط

۸) معمولا در چه سنی پزشکان انجام آزمایش تیرویید را تجویز می‌کنند؟

الف) ۲۱ سالگی

ب) ۳۵ سالگی

ج) ۵۰ سالگی

۹) کدام‌یک از درمان‌های زیر برای پرکاری تیرویید توصیه می شود؟

الف) درمان دارویی

ب) درمان رادیواکتیو

ج) عمل جراحی

د) تمام موارد

۱۰) اگر بیماری تیرویید درمان نشود، ممکن است چه بیماری‌های دیگری فرد مبتلا را تهدید کند؟

الف) بیماری‌های قلبی

ب) پوکی استخوان

ج) ناباروری

د) تمام موارد

۱۱) پرکاری و کم‌کاری تیرویید می‌تواند در آینده باعث ابتلا به سرطان تیرویید شود.

الف. درست

ب) غلط

● پاسخ ها

۱) متابولیسم. هورمون‌های تیرویید می‌توانند چگونگی استفاده از انرژی را در بدنتان کنترل کنند. اگر این هورمون‌ها، کمتر یا بیشتر از حد مورد نیاز بدن تولید شوند، انرژی کمتر یا بیشتری در بدن مصرف می‌شود و به این ترتیب، متابولیسم بدن به هم می‌خورد و امکان افزایش یا کاهش وزن برای افراد مبتلا پیش می‌آید.

۲) کم‌کاری تیرویید. کم‌کاری تیرویید، متابولیسم بدن را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود تعادل بین انرژی دریافتی و مصرفی‌ به هم بخورد. به این ترتیب، انرژی مصرفی‌ کمتر از انرژی دریافتی‌ می‌شود و احتمال ابتلا به افزایش وزن بالا می‌‌رود.

۳) درست. کاهش متابولیسم بدن، علاوه بر افزایش وزن، می‌تواند باعث احساس خستگی، افسردگی، خشکی پوست و مو، گرفتگی عضلات و یبوست شود.

۴) خانم‌های یائسه. بسیاری از خانم‌هایی که در اوایل دوران یائسگی و در دهه ۴۰ یا ۵۰ زندگی خود هستند، تجربه ابتلا به پرکاری تیرویید را داشته‌اند. برخی متخصصان معتقدند تغییرات هورمونی در این دوران، باعث ایجاد چنین مشکلی می‌شود.

۵) تمام موارد. پرکاری تیرویید، باعث بالا رفتن متابولیسم بدن می‌شود. با افزایش متابولیسم بدن هم مشکل‌هایی مانند کاهش وزن، عصبانی و تندخو شدن، افزایش ضربان قلب، بی‌خوابی، ضعف عضلانی و تعریق زیاد برای افراد مبتلا به وجود خواهد آمد.

۶) درست. بارداری، با تغییرات فیزیکی و افزایش هورمون‌های زنانه استروژن همراه است و به همین دلیل، ابتلا به کم‌کاری یا پرکاری تیرویید در بین خانم‌های باردار، دور از انتظار نیست، بنابراین اگر هریک از علایم کم‌کاری یا پرکاری تیرویید را که به آنها اشاره کردیم، در دوران بارداری مشاهده کردید، بلافاصله با پزشکتان مشورت کنید ولی نگران نباشید زیرا اگر تحت درمان باشید، هیچ مشکلی برایتان پیش نمی‌آید.

۷) درست. امکان ابتلا به پرکاری یا کم‌کاری تیرویید در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، بیشتر از دیگران است.

۸) ۳۵ سالگی. ۳۵ سالگی بهترین سن برای تشخیص ابتلا به اختلال در کارکرد تیرویید است. از این سن به بعد، بهتر است هر ۵ سال یکبار، تست?های تیروئیدی را تکرار کنید.

۹) تمام موارد. پرکاری تیرویید را می‌توان با داروهای ضدتیرویید، رادیواکتیو یا عمل جراحی درمان کرد. انتخاب نوع درمان به پیشرفت بیماری و نظر پزشک معالج، بستگی دارد.

۱۰) تمام موارد. درمان نکردن اختلال کارکرد تیرویید می‌تواند در درازمدت باعث ابتلا به بیماری‌های قلبی، پوکی استخوان، ناباروری، اختلالات عصبی و سقط جنین شود بنابراین به هیچ‌وجه بیماری خود را نادیده نگیرید یا روند درمانی‌تان را نیمه‌کاره رها نکنید.

۱۱) غلط. تا به امروز، نتایج هیچ یک از تحقیقات، ثابت نکرده است که اختلال کارکرد تیرویید می‌تواند در آینده باعث ابتلا به سرطان تیرویید شود. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به سرطان تیرویید، از مشکل کم‌کاری تیرویید هم رنج می‌برده‌اند. این سرطان در افرادی با مشکل پرکاری تیرویید، کمتر دیده شده است.

منبع: WebMD

ترجمه: ندا احمدلو