پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
وقتی فناوری بر رقابت های ورزشی سایه می اندازد
کمتر از ۲ سال به برگزاری بزرگترین رویداد ورزشی که هر چهار سال یکبار به میزبانی یکی از کشورها در سطح دنیا برگزار میشود، باقی مانده است. همان طور که میدانید المپیک ۲۰۱۲، به میزبانی لندن برگزار خواهد شد. از آنجا که چینیها در المپیک ۲۰۰۸ رقابتهای ورزشی را در قالب فناوریهای نوین به نمایش گذاشته و به اصطلاح گل کاشته بودند، انگلیسیها نیز در چشم و همچشمی و رقابت برای هرچه با شکوهتر برگزار شدن این رقابتها در تلاش هستند که قدرت و توان خود را در عرصه فناوری در المپیک ۲۰۱۲ لندن به معرض دید عموم گذارند. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این رقابتها که مسابقات قهرمانی دنیای امروز را نسبت به گذشته متمایز میسازد راهیابی فناوریهای نوین در عرصههای مختلف آن است.
امروزه از لباسهای ورزشی گرفته تا توپهایی که در مسابقات رشتههای مختلف ورزشی از آنها استفاده میشود و حتی ورزشگاههای محل برگزاری رقابتهای مختلف ورزشی، رد پای فناوری به وضوح قابل مشاهده است. با توجه به این که از المپیک ۲۰۱۲ به عنوان بزرگترین رویداد ورزشی قرن حاضر نام برده شده است انتظار میرود که باید بیش از پیش نظارهگر جلوههای نوین فناوری در این رقابتها باشیم.
علیرغم اینکه مهمترین بخش المپیک، مسابقات ورزشی رشتههای مختلف است، اما به نظر میرسد که المپیک ۲۰۱۲ از نظر فناوری در تاریخ رقابتهای المپیک بینظیر و منحصر به فرد باشد.
● ابرهای دیجیتالی بر فراز آسمان شهر لندن
یکی از شگفتیهای رقابتهای المپیک ۲۰۱۲ شهر لندن، همکاری محققان M.I.T (موسسه فناوری ماساچوست) و غول اینترنتی گوگل برای پخش تصاویر رقابتها بر فراز آسمان شهر است.
براساس اخبار اعلام شده از سوی مسوولان کمیته برگزاری مسابقات قرار است گروهی از مهندسان و معماران با تجربه در سطح دنیا یکی از بزرگترین زیرساختهای فناوری دیجیتالی جهان را برای المپیک آینده آماده سازند. این مجموعه که تحت عنوان Cloud یا ابر از آن نام برده شده است، در حقیقت مجموعهای از ابرهای فیزیکی و دیجیتالی است که اطلاعات مرتبط با زمان برگزاری رقابتها و همچنین تصاویر آنها را روی صفحههای سهبعدی به نمایش درخواهد آورد. جالب است بدانید که همزمان با پخش این تصاویر روی گویهای سهبعدی افرادی که در شهر حضور دارند میتوانند شنونده صداهای مرتبط با این تصاویر در سطح زمین باشند. این شاهکار فناوری، مجموعهای از گویهای متورم است که به کمک برجهای مرتفع سفید رنگی بر فراز آسمان نگاه داشته خواهند شد.
این ابرهای دیجیتالی علاوه بر اینکه اطلاعات مربوط به رویدادهای المپیک را به نمایش درمیآورند اخبار اتفاقاتی که در سراسر جهان رخ میدهند و همچنین گزارش هواشناسی را نیز اعلام میکنند. اما از آنجا که قرار است این دوره از مسابقات عنوان سبزترین المپیک در تاریخ برگزاری رقابتهای المپیک را از آن خود سازد استفاده از منابع انرژی عاری از هرگونه آلایندگی زیستمحیطی مورد توجه مقامات برگزارکننده مسابقات قرار گرفته است. به همین دلیل انرژی مورد نیاز برای فعالیت این مجموعه عظیم ابری که وبسایتهایی مانند یوتیوب پشتیبانی آن را برعهده داشتهاند، با استفاده از صفحات خورشیدی تامین میشود.
افراد علاقهمند علاوه بر این که میتوانند اطلاعات و اخبار جدید را در هر نقطهای از شهر لندن روی این ابرهای دیجیتالی مشاهده کنند، میتوانند مسیر مارپیچی صعود از این برج را که به ابرها منتهی میشود، با پای پیاده یا با استفاده از دوچرخه پیموده و از نزدیک بیننده اخبار و اطلاعات باشند در حقیقت این حبابها صفحات سهبعدی پوشیده از لامپهای LED هستند که نهتنها شفاف خواهند بود بلکه به شکل متورم و سهبعدی دیده خواهند شد.
● مرکز رقابتهای آبی
یکی از دیگر شگفتیهای المپیک ۲۰۱۲ ساختمان محل برگزاری بازیها و رقابتهای آبی است. مرکز بازیهای آبی از نظر شکل ظاهری شبیه به یک سفرهماهی بسیار بزرگ و مجهز به دو بال متحرک است که به نظر میرسد پس از پایان المپیک به یکی از جاذبههای توریستی شهر لندن تبدیل شود. هزینه برآورد شده برای احداث این مرکز حدود ۳۰۰ میلیون پوند برآورد شده است که رقم قابلتوجهی است.
در ساخت این بنای شگفتانگیز که ۲ قسمت مجزا شامل ۲ استخر ۵۰متری برای برگزاری مسابقات و یک استخر برای شیرجه طراحی شده است بیش از ۳۰۰۰ تن میله فولادی به کار رفته است. بالهای متحرک این بنا براساس شرایط آب و هوایی باز و بسته خواهند شد. بنابر برنامهریزیهای انجام شده اتمام مراحل ساخت مرکز بازیهای آبی تا تابستان ۲۰۱۱ میلادی به طول خواهد انجامید.
در این مرکز حدود ۱۷۰۰۰ صندلی برای تماشاگران مسابقات شنا، واترپلو و شیرجه در جایگاه اختصاصی طراحی شده برای تماشاگران اختصاص داده شده است. اما پس از پایان رقابتها تعداد صندلیها در جایگاه تماشاگران به ۲۵۰۰ صندلی کاهش پیدا خواهد کرد تا فضای داخل این بنا به محل برگزاری نشستهای عمومی اختصاص یابد. این در حالی است که از استخرهای این مرکز پس از پایان المپیک به منظور برگزاری مسابقات ملی و قهرمانی استفاده خواهد شد.
● سیستمهای پیشرفته امنیتی
از آنجایی که عدم تامین امنیت کارکنان، مسوولان برگزاری مسابقات، گروههای ورزشی و همچنین تماشاگران رویدادهای ورزشی در مدت زمان برگزاری مسابقات ورزشی بیش از هر عامل دیگری میتواند در روند برگزاری رقابتها ایجاد اختلال نماید، مقامات برگزارکننده المپیک لندن از فناوریهای جدیدی برای شناسایی و تحتنظر قرار دادن افراد استفاده خواهند کرد که بر اساس اطلاعات بیومتریکی عمل میکند.
براین اساس کلیه افرادی که در مدت زمان برگزاری رقابتهای المپیک، در دهکده المپیک شهر لندن فعالیت خواهند داشت به کمک سیستمهای جدیدی که منطبق با فناوریهای پیشرفته طراحی شدهاند، اسکن میشوند تا اطلاعات بیومتریکی کامل آنها در بانک اطلاعاتی طراحی شده، جمعآوری شود. حسگرهایی در قسمتهای مختلف دهکده المپیک در محل ورودی ورزشگاهها نصب میشوند. این حسگرها براساس اطلاعات و دادههای به دست آمده از اسکن کف دست و عنبیه چشم افراد هویت آنها را تشخیص میدهند و در صورت لزوم از ورود غیرمجاز افراد ناشناس جلوگیری به عمل میآورند. همچنین در این رقابتها بیش از ۹۰۰ سرور، ۱۰۰ شبکه امنیتی و اطلاعاتی و ۸۰۰۰ رایانه در محل برگزاری مسابقات نصب خواهد شد.
با توجه به این موضوع پیشبینی میشود المپیک ۲۰۱۲ مجهز به نسل جدیدی از سیستمهای اطلاعاتی و ارتباطی باشد.این سیستم امکان رسیدگی به ورزشکاران آسیبدیده و مجروح را نیز فراهم میکند، اما سیستم رایانهای طراحی شده برای گزارشگران و مفسران ورزشی این امکان را در اختیار آنها قرار میدهد تا بتوانند به طور بیسیم و در هر زمان و مکانی به آخرین اخبار و نتایج اعلام شده درباره رقابتهای برگزار شده و ورزشکاران رشتههای مختلف در این رقابتها دسترسی داشته باشند.
● ایفل لندن نماد المپیک ۲۰۱۲
اما نماد المپیک لندن یک سازه عظیم فولادی است که ساخت آن از اوایل ماه می سال جاری در پارک المپیک شهر لندن آغاز شده است. این سازه ۱۱۵ متری توسط یک هنرمند هندی طراحی شده است و براساس پیشبینیهای انجام شده ساخت آن تا نوامبر سال ۲۰۱۱ میلادی به پایان خواهد رسید. این سازه مرتفع که مدار آرسلورمیتال یا (Arcelor Mital abit) نام دارد پس از پایان ساخت بزرگترین اثر هنری این شهر خواهد بود. این در حالی است که پیش از این، برج ساعت بیگبن شهر لندن مرتفعترین بنای این شهر بوده است. قرار است این برج عظیم فولادی که با اقتباس از برج بابل طراحی شده است به رنگ قرمز تیره باشد و جالب است بدانید که هزینه ساخت آن را یکی از ثروتمندترین اهالی شهر لندن که از چهرههای معروف در صنعت فولاد کشور انگلیس است، بر عهده دارد.
این برج که برخی آن را ایفل لندن نامگذاری کردهاند از نظر شکل ظاهری شبیه به مارپیچی فلزی است که رو به آسمان سر به فلک میکشد و میتواند میزبان علاقهمندان و افرادی باشد که در انتظار تماشای منظرههای منحصر بفرد از شهر لندن بر فراز ابرها هستند. بالابرهای طراحی شده برای این بنا در هر ساعت ۷۰۰ نفر از افراد بازدیدکننده که علاقهمند هستند از این سازه بالا روند را به سمت قسمت انتهایی بالای برج منتقل میکنند و این در حالی است که این افراد برای پایین آمدن از آن برج باید از پلکان مارپیچی بیرون سازه استفاده کنند.
● استادیوم کاسه ای
همچنین استادیوم اصلی محل رقابتها ورزشگاه بزرگی است که به شکل یک کاسه طراحی شده است. طراحان این ورزشگاه برای طراحی آن از اصول معماری سنتی بهره گرفتهاند. ساخت این ورزشگاه که در منطقه بزرگی به وسعت بیش از ۴۰۰۰۰ مترمربع در شرق لندن احداث خواهد شد از اوایل سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز شده است که براساس برنامه زمانبندی شده تا پیش از شروع مسابقات یعنی تا اواخر سال ۲۰۱۱ میلادی پایان خواهد یافت. ارتفاع این ورزشگاه در نهایت به حدود ۵۳ متر خواهد رسید که پیشبینی میشود ظرفیت پذیرش ۸۰ هزار تماشاگر را داشته باشد. برای نخستین بار در سطح دنیا علاوه بر ۲۵۰۰۰ صندلی ثابت در جایگاه تماشاگران، این ورزشگاه ظرفیت نصب ۵۵۰۰۰ صندلی موقت را نیز دارد که رکوردی بیسابقه در ورزشگاههایی است که تاکنون در کشورهای مختلف احداث شده است.
فرانک فراهانیجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست