شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

اصلاح سازمان ملل


اصلاح سازمان ملل

ایران, یكشنبه و دوشنبه گذشته, میزبان سفرا, كارشناسان و شخصیت های بیست كشورخارجی بود كه برای بحث و تبادل نظر در خصوص طرح «اصلاح ساختار سازمان ملل» كه چندی پیش از سوی دبیركل سازمان ملل, مطرح شد به تهران آمده بودند در این همایش «ساختار قدرت در نظام بین المللی », «ارزیابی عملكرد سازمان ملل», «امنیت دسته جمعی», توسعه پایدار انسانی»,« حقوق بشر»,« مشاركت و گفت و گو» و تقویت نقش سازمان ملل مورد نقد و بررسی قرار گرفت

درنشست های این همایش، تمامی موافقان و مخالفان - از جهت نوع شیوه - دیدگاههای خود را مطرح كردند و گویااین همایش به صحنه رویارویی گروه ۴ ،كشورهای عدم تعهد ، كشورهای مسلمان، آمریكا و سازمان ملل تبدیل شده بود. بطور كلی نمایندگان كشورهای حاضر در این همایش به سه دسته مشخص تقسیم می شدند: گروهی خواستار حفظ وضع موجود بودند مانند روسیه،چین. گروهی دیگر از گروه معروف به ۴مانند آلمان و ژاپن خواستار تغییر وضع موجود بصورت محدود - و بر اساس منافع كشورشان - بودند والبته كشورهایی هم مانند برزیل و هند خواستار حضور كشورهای در حال توسعه در شورای امنیت بودند.

گروه سوم برخی كشورهای اروپایی مانند سوییس وبرخی كشورهای در حال توسعه و اسلامی را شامل می شد، كه خواستار تغییر وضع موجود بر اساس عدالت و انصاف بودند. این همایش با پیام «كوفی عنان » دبیر كل سازمان ملل متحد كه از سوی « ادوارد مورتیمر » مدیر بخش ارتباطات دفتر دبیر كل سازمان ملل قرائت شد، آغاز گردید.

به گزارش ایرنا،سید كمال خرازی وزیر امور خارجه در این همایش در سخنانی به چند نكته مانند تروریسم و تفسیر موسع از ماده ۵۱ منشور سازمان ملل و نگرانی های ایران و كشورهای اسلامی و جنبش عدم تعهد از گزارش دبیر كل اشاره كرد و بزرگترین تهدید سازمان ملل را یكجانبه گرایی و وسوسه های قدرتهای بزرگ و زورمداران برای استفاده از زور دانست و آن را تهدیدی واقعی عنوان كرد كه ثبات، صلح ، امنیت و توسعه را در معرض خطر جدید قرار داده است .

گروه ۴: تغییر محدود وضع موجود

- دیدگاه آلمان

«میكائیل زیكریك» وزیر مختار سفارت آلمان در تهران: مساله حق وتوی اعضای دایم شورای امنیت باید شفاف باشد...ما به دنبال اصلاحاتی در ساختار سازمان ملل هستیم كه با توجه به چالشهای موجود سازمان ملل را به سمتی از مدرن بودن پیش ببرد یعنی تركیب جدید، پاسخگوی نیازهای جدید باشد...آلمان معتقد است باید شورای امنیت نماینده تعداد بیشتری از كشورها باشد تا چند جانبه گرایی در آن تقویت شود.

- دیدگاه ژاپن

«ماكیو میگاوا» مدیر موسسه امور بین الملل ژاپن: تغییر در تركیب شورای امنیت ضروری است واین تغییرات نباید به شكلی باشد كه مسایلی كه در این شورا پیگیری می شود، تضعیف شود. ژاپن معتقد است برای افزایش كارآیی سازمان ملل نیاز به اصلاح ساختار این سازمان و افزایش كرسی های دایم و موقت شورای امنیت با توجه به گستره جغرافیایی كشورها است. هم اكنون، ژاپن ۱۹ درصد و آمریكا ۲۱درصد بودجه سازمان ملل را تامین می كنند اما ژاپن در تصمیم گیری های سازمان ملل نقشی ندارد.

- دیدگاه برزیل

«لوییزآنتونیو فچینی گومز» سفیر برزیل در ایران: پیوستن كشورهای در حال توسعه به شورای امنیت سازمان ملل، ضروری است...توسعه شورای امنیت باید به صورت متوازن و براساس شرایط كشورها بویژه كشورهای درحال توسعه باشد...برزیل به عضویت دائم در شورای امنیت تمایل دارد و حاضر است هزینه های این عضویت را بپردازد.

- دیدگاه هند

«ساتیش نامیبار» ژنرال ارتش هند و عضو هیات مقامات عالی رتبه تحت نظارت دبیر كل :هدف از اصلاحات سازمان ملل متحد پرداختن به جنبه هایی است كه به تسكین فقر و بیماری، حفظ صلح و امنیت بین المللی و رعایت حقوق بشر مربوط می شود و با توجه به این تهدیدها و نیز اینكه چگونه اقدام دسته جمعی موثر سازماندهی شود، بازنگری ساختار سازمان ملل ضروری است.

روسیه و چین ( حفظ وضع موجود)

- دیدگاه چین

« لی زنتای »سفیر چین در ایران :تغییر ساختار سازمان ملل نباید موجب تضعیف این سازمان شود.تغییر ساختار سازمان ملل باید به نفع چند جانبه گرایی و بالابردن توانایی این سازمان در انجام وظایف باشد... تغییر ساختار سازمان ملل باید بر اساس مذاكرات دمكراتیك و آزاد باشد و شامل مسائل عمده تا جزیی شود.

- دیدگاه روسیه

«الكساندر پی كایف» مدیر اداره خلع سلاح و حل اختلاف روسیه:به اعضای جدید شورای امنیت سازمان ملل نباید حق وتو داده شود...حق كشورهای موسس را باید رعایت كرد و نباید نقش آنان را كمرنگ كرد...ما از گسترش شورای امنیت حمایت می كنیم،اما این گسترش باید بر اساس اجماع نظر كامل باشد و به كشورهای در حال توسعه نیز توجه شود.

كشورهای جنبش عدم تعهد و اسلامی

- «عبدالله الاشعل» معاون امور حقوقی اتحادیه عرب: ایده اصلاح سازمان ملل متحد محدودبه اصلاح آن سازمان مبتنی بر این درك است كه یك سازمان ملل متحد سالم، شاید قادر به شكل دهی دوباره و نوینی به نظم جهانی باشد، ضمن آنكه چنین فرضی باید مورد تقویت قرار گیرد، ولی هرج و مرج موجود در نظم بین الملل همچنان به عنوان نیروی اصلی تجدید شكل سازمان ملل متحد، مطرح است. در عین حال سه چالش عمده نیز بر تلاش های اصلاح سازمان ملل متحد تاثیرخواهد گذارد:تحولات ساختاری در صحنه جهانی، بازنگری سازمان ملل متحد و مقررات حقوق بین الملل به شیوه منحصر به فرد آمریكایی و در نهایت چالش سوم دخالت های جهت دار و یكطرفه ایالات متحده در خصوص رژیم عدم اشاعه كه منجر به شكست نظام امنیت دسته جمعی شده است... سیاست های دوگانه آمریكا باعث سیاسی شدن و البته مصالحه ای شدن حقوق بشر، تفسیر موردی و دلبخواه از مفاهیم اصلی عدم استفاده از زور و دفاع از خود و نیز تضعیف رژیم های بین المللی عدالت جنائی و اعتبار و اقتدار قواعد حقوقی گردیده است...به نظر می رسد كه شورای امنیت جهت ایجاد مشروعیت جدید بین المللی تحت نفوذ شدیدی قرار دارد كه موجب از بین رفتن اقتدار و اعتبار سازمان ملل متحد می شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.