چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
چین، اقتصاد جهان را نگران کرده است
کشورهای آسیای جنوب شرقی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در برونئی گرد هم آمدند و نگرانی خود را از کاهش رشد اقتصادی چین اعلام کردند.
رهبران ۱۰ کشور عضو آسهآن(مجمع کشورهای آسیای جنوب شرقی) در بیست و دومین نشست خود بر ایجاد منطقۀ آزاد اقتصادی نیز بحث و گفتگو کردند؛ منطقهای که چین، ژاپن، استرالیا، کره جنوبی، هند و نیوزیلند را در برمیگیرد. بازاری با ۵ . ۳ میلیارد جمعیت و بیش از ۲۳ هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی که تقریباً یک سوم تولید ناخالص جهان را تشکیل میدهد.منطقۀ آزاد اقتصادی مذکور، در مقابل پروژۀ اقتصادی-منطقهای ماوراء اقیاس آرام( Transpacific) بود که توسط ایالات متحده آمریکا، ژاپن، استرالیا، برونئی، شیلی، کانادا، مکزیک، نیوزیلند، پرو، سنگاپور، ویتنام و البته بدون حضور چین پیشنهاد شده بود.
گفتنی است صندوق بینالمللی پول برای آسیا رشد ۷۵ . ۵ درصد و برای کشورهای آسهآن رشد ۶ درصد را پیشبینی کرده بود. اما بخش قابل توجهی از این رشد اقتصادی معطوف به صادرات است. صادرات ۳ . ۷۹ درصد تولید ناخالص داخلی مالزی، ۲. ۶۶ درصد تولیدِ تایلند و ۲۴ درصد برای اندونزی را تشکیل میدهد. سه کشوری که مثلت طلایی آسهآن را تشکیل میدهند امروز با کاهش رشد اقتصادی چین شاهد لرزش شدهاند به خصوص اینکه پیشبینی شده رشد اقتصادی چین تا سال ۲۰۱۵ به ۶ درصد نیز برسد. چین بزرگترین شریک آسیایی کشورهای آسیای جنوب شرقی است و سال گذشته حجم تبادلات اقتصادی آنها به مرز ۴۰۰ میلیارد دلار رسید. کسر تجاری چین در ماه مارس شاهد کاهش ۸۰۰ میلیون دلاری بود و از این رو تردیدهای زیادی نسبت به تداوم روند تبادلات وجود دارد.
گزارش کمیسیون و اجتماعی سازمان ملل دربارۀ اندونزی مینویسد: این کشور در سال ۲۰۱۲ شاهد رشد اقتصادی ۲ . ۶ درصدی بود و انتظار دارد در سال ۲۰۱۳ این رقم را به ۶.۶ برساند و امیدوار است این روند خلل چندانی در صادرات مواد اولیه این کشور ایجاد نکند.
این مسئله برای مالزی نیز به همین ترتیب است. این کشور که در ماه می انتخابات پارلمانی را در پیش دارد، نگران کاهش فروش برق و سایر محصولات الکتریکی و یا انرژی اعم از نفت و گاز خود به چین است. از این رو برخی از موسسات پیشبینی کردهاند که رشد اقتصادی این کشور که در سال گذشته ۶ . ۵ درصد بود، در سال جاری به ۵ درصد کاهش یابد.
گفتنی است این مسئله پیشتر بر روی اقتصاد تایلند نیز تأثیر نهاده است به گونهای که قطعات اتومبیل و محصولات الکترونیکی شاهد کاهش بوده است. پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی کشور که در سال ۲۰۱۲ به ۴ . ۶ درصد رسید، در سال ۲۰۱۳ به ۳ . ۵ درصد کاهش یابد.
کاهش رشد اقتصادی کشورهای واقع در حوزۀ آسیای جنوب شرقی میتواند شکل تازهای به معادلات منطقهای بدهد. طبق اعلام کمیسیون اقتصادی سازمان ملل در حوزۀ آسیا و پاسیفیک، با در نظر گرفتن چین، اروپا و ایالات متحده آمریکا، خسارت اقتصادی برای کشورهای عضو آسهآن تا ۱۳۰۰ میلیارد دلار از هم اکنون تا پایان سال ۲۰۱۷ پیشبینی شده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست