پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

از سمـوم آرایـشـی تا آرایـش مسـمـوم


از سمـوم آرایـشـی تا آرایـش مسـمـوم

مراقب این ۱۰ ترکیب در لوازم آرایشی و بهداشتی باشید

گاهی برخی کارخانجات تولیدکننده مواد آرایشی و بهداشتی برای راحت کردن کار خودشان، ترکیب‌های سمی، محرک و سرطان‌زایی را به مواد آرایشی یا بهداشتی مثل ژل‌دوش، انواع صابون‌ها و دئودرانت‌ها اضافه می‌کنند....

این نوشته به ۱۰ نوع از این ترکیب‌ها اشاره و توصیه می‌کند قبل از خرید هر ماده آرایشی‌‌بهداشتی، برچسب آن را بخوانید و به این ترکیب‌ها توجه کنید.

۱) نمک آلومینیوم یا کلورهیدرات آلومینیوم

کار این ترکیب بستن منافذ است. به همین دلیل اکثر کارخانجات در تهیه خوشبوکننده‌های زیر بغل، پیلینگ و آرایش‌برنده‌ها از آن استفاده می‌کنند. از جمله خطراتی که این ترکیب به وجود می‌آورد این است که گرچه منافذ را مسدود می‌کند و با این کار جلوی عرق کردن و بوی ناخوشایند را می‌گیرد اما به هر حال اجازه خروج مواد سمی را از همه بدن نمی‌دهد. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در انگلیس انجام شد، نمک آلومینیوم موجود در برخی دئودرانت‌ها می‌تواند با گیرنده استروژن در سلول‌ها تداخل کرده و زمینه‌ساز رشد سلول‌های سرطان پستان شود.

۲) پارابن

پارابن نوعی نگهدارنده است که از ورود باکتری‌ها به کِرِم‌های مرطوب‌کننده و کِرِم‌پودرها جلوگیری می‌کند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ میلادی در انگلیس انجام شد، وجود پارابن می‌تواند عامل بروز سرطان پستان باشد. در این تحقیق ۲۰ نوع تومور مورد بررسی قرار داده شد که در تمامی آنها کم و بیش تجمع پارابن وجود داشت.

۳) فتالات‌ها

فتالات‌ها نوعی حلال هستند که در لاک ناخن و انواع عطرها موجودند. گفته می‌شود که فتالات‌ها، سرطان‌زا، سمی و مسبب ناباروری هستند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در آمریکا روی ۱۳۴ پسر انجام شد، نشان داد که ۹۵درصد نوزادان هنگام تولد در خونشان فتالات وجود دارد؛ چون مادران‌شان با این ترکیب تماس داشته‌اند. در حال حاضر، استفاده از فتالات‌ها در اکثر مواد آرایشی ممنوع شده است.

۴) فرمالدیید

فرمالدیید را می‌توان در شامپوها، ژل‌های حمام، دهان‌شویه‌ها، رنگ مو و برخی لاک‌ها یافت. گفته می‌شود که این ترکیب می‌تواند مسبب بروز سرطان حلق شود. به همین دلیل، مصرف آن در اکثر مواد آرایشی ممنوع است؛ مگر در شرایطی که نتوان برای آن جایگزینی پیدا کرد.

۵) آلکیل‌فنول‌ها

آلکیل‌فنول‌ها که شامل نونیل‌فنول‌ها و اکتیل‌فنو‌ل‌ها می‌شوند را می‌توانید در رنگ موها و شامپوها بیابید. بررسی‌ها نشان داده این ترکیب‌ها می‌توانند در کار غدد درون‌ریز اختلال ایجاد کنند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ میلادی در چین انجام شد الکیل‌فنول‌ها گیرنده‌های استروژن را مختل می‌کنند و می‌توانند زمینه‌ساز ابتلا به سرطان پستان باشند. در حال حاضر تنها مصرف نونیل‌فنول‌ها در مواد آرایشی‌بهداشتی ممنوع شده است.

۶) لوریل‌سولفات سدیم

این ترکیب پاک‌کننده و کف‌آور در اکثر صابون‌های مایع، شامپوها، خمیردندان‌ها و خمیرریش‌ها موجود است. بررسی‌ها نشان داده این ترکیب می‌تواند لایه محافظ روی پوست را نابود کرده و زمینه‌ساز بروز آلرژی و التهاب روی پوست باشد. طبق تحقیقی که چندی پیش نتایج آن در مجله کالج توکسیکولوژی (سم‌شناسی) آمریکا به چاپ رسید، این ترکیب به راحتی در اپیدرم (لایه سحطی پوست) نفوذ می‌کند و تجمع ۵/۰ درصدی آن می‌تواند سبب تحریک شده و تجمع ۱۰ تا ۳۰ درصدی آن نیز ممکن است موجب آلرژی شدید پوستی شود.

۷) اترگلیکول

این ترکیب، نوعی حلال و نگهدارنده است که در رنگ مو و عطریات موجود است. طبق تحقیقات موسسه فرانسوی اینسرن در سال ۲۰۰۶ میلادی، این ماده به راحتی از طریق پوست جذب شده و سبب بروز انواع سرطان‌ها می‌شود. در حال حاضر استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.

۸) EDTA

این ترکیب نوعی تثبیت‌کننده ضدانعقاد ژل‌های دوش و شامپو است که می‌تواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ریه و همچنین آلودگی محیط شود. متاسفانه روی مواد آرایشی‌بهداشتی حاوی این ترکیب هرگز قید نمی‌شود: «آلرژی‌زا»!

۹) تریکلوکربن و تریکوزان

این دو ترکیب آنتی‌باکتریال در انواع دئودرانت‌، خمیردندان‌ و صابون‌ها موجود است و بررسی‌ها نشان داده می‌تواند سبب مقاوم شدن باکتری‌ها در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها شود و همچنین کارکرد پرزهای چشایی دهان را با اختلال روبه‌رو کند. مصرف این ماده در حد ۳/۰ درصد از سوی اتحادیه اروپا بلامانع اعلام شده است.

۱۰) دی‌اکسید تیتان

این ترکیب در سفیدکننده‌های دندان و در کِرِم‌های ضدآفتاب موجود است. متاسفانه این ترکیب در دسته مواد سرطان‌زا قرار گرفته و تحقیقی که روی کارمندان در مواجهه با این ترکیب انجام شده، نشان می‌دهد دی‌اکسید تیتان عامل ابتلا به سرطان ریه است. نانوذرات دی‌اکسید تیتان به راحتی از طریق پوست جذب شده و در تمامی ارگان‌ها پخش می‌شود. در حال حاضر تجمع بیش از ۲۰ درصد دی‌اکسید تیتان در کرم‌های ضدآفتاب ممنوع اعلام شده است.

● آیا استفاده از مواد آرایشی طبیعی راه‌حل مناسبی است؟

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هرگز لوازم و مواد آرایشی و بهداشتی را چه طبیعی باشند چه شیمیایی چشم بسته نخرید. قبل از استفاده مقداری از آن را روی پوستتان تست کنید تا مطمئن شوید آلرژی‌زا نیست. گاهی حتی مواد طبیعی هم می‌توانند آلرژی‌زا باشند.

● مواد آرایشی‌بهداشتی را از مراکز معتبر خریداری کنید

مواد آرایشی بهداشتی که در کنار خیابان یا مراکز غیرمعتبر با قیمت‌های پایین‌تر به فروش می‌رسند چندان قابل اعتماد نیستند. تولیدکنندگان این مواد از ترکیب‌های ممنوعه که ارزان‌تر هم هستند برای ساخت مواد آرایشی کمک می‌گیرند و برایشان سلامت مصرف‌کننده اهمیتی ندارد. مواد آرایشی‌بهداشتی را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهیه کنید و قبل از خرید هم برچسب روی آن را بخوانید تا از وجود نداشتن هر نوع ماده و ترکیب ممنوعه در آن مطمئن شوید.

● مراقب این ترکیب‌ها در مواد آرایشی مینرال باشید

مصرف مواد آرایشی مینرال چند سالی است که طرفداران بسیاری پیدا کرده است و اکثر خریداران هم به دلیل طبیعی بودنش جذب آن می‌شوند. این در حالی است که مواد طبیعی آرایشی هم می‌توانند حاوی ترکیب‌های آلرژی‌زا و نامناسب باشند. در اینجا به برخی مواد موجود در این محصول‌های طبیعی اشاره می‌کنیم.

● روغن‌های معدنی

گرچه این ترکیب‌ها به نظر طبیعی می‌رسند اما مصرف آنها بسیار خطرناک بوده و می‌تواند مانع از تنفس پوستی شود. در واقع روغن‌های معدنی لایه چربی روی پوست کشیده و مانع از ورود اکسیژن و ذرات آبرسان به پوست می‌شوند. همچنین سموم و مواد زاید را زیر پوست به دام انداخته و مانع از خروج آنها از طریق منافذ پوستی می‌شوند.

● الکل

در مواد آرایشی طبیعی عموما از الکل استفاده می‌شود. بررسی‌ها نشان داده این ماده می‌تواند عامل اصلی ابتلا به سرطان حلق، دهان و زبان باشد و در صورتی که در مواد آرایشی به کار رود بافت‌ها را نسبت به عوامل سرطان‌زا حساس‌تر می‌کند. از الکل ۲۵درصد در اکثر دهان‌شویه‌های خارجی استفاده می‌شود و می‌تواند عامل ابتلا به سرطان‌های دهانی باشد.

● سدیم

سدیم لوریل سولفات (SLS) و سدیم لورت سولفات (SLES). این مواد به شدت محرک پوست بوده و توسط بدن جذب می‌شوند و می‌توانند سرطان‌زا باشند.

ترجمه: سمیه مقصودعلی

منبع: medisite.fr