یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

بهداشت و کیفیت نان یک ضرورت


بهداشت و کیفیت نان یک ضرورت

نان از جمله نعمتها و برکات الهی است که امروزه عمده قوت غالب و تغذیه مردم را در کشور به خود اختصاص داده است. در فرآیند تهیه گندم تا آرد و تبدیل آن به نان تلاش ها و فعالیت های بسیاری …

نان از جمله نعمتها و برکات الهی است که امروزه عمده قوت غالب و تغذیه مردم را در کشور به خود اختصاص داده است. در فرآیند تهیه گندم تا آرد و تبدیل آن به نان تلاش ها و فعالیت های بسیاری توسط کشاورزان و کارکنان بخش های مختلف دولت انجام گرفته و سوبسیدهای کلانی نیز پرداخت می گردد. اما برای ارتقاء کیفیت نان تحولی اساسی لازم است که در این راستا نیاز به انسجام و حضور فعال تر نهادهای فرهنگی، اجرایی، اجتماعی، آموزشی، بهداشتی و نظارتی می باشد تا این سرمایه به بهترین حد ممکن مورد بهره برداری بهینه قرار گیرد. وظایف و مسئولیت هایی را که می توان از دستگاهها انتظار داشت می توان در عرصه های ذیل بیان داشت.

۱) تشکیل شورای عالی آرد و نان با حضور تمامی متولیان اجرایی و فرهنگی در کشور.

۲) پرداخت صحیح و به موقع زکات گندم توسط کشاورزان عزیز موجب افزایش نعمت و آثار معنوی برای خود و مردم خواهد گشت. در این زمینه لازم است ائمه محترم جمعه و جماعت در شهرهایی که کشت گندم صورت می پذیرد نسبت به امر آموزش احکام زکات، اهتمام و برنامه ریزی مناسب بیشتری مبذول نمایند.

۳) آموزش نانوایان و کارگران این صنف از نکات اصلی است که با توجه به ارتباط مستمر و مستقیم این قشر با سلامت شهروندان و نیز جلوگیری از اسراف نان می بایست تمهیداتی اندیشیده شود تا کارگران و صاحبان نانوایی دوره های لازم را در زمینه نوع و چگونگی پخت، بهداشت فردی، بهداشت محیط و رعایت نکات و آداب دینی را آموزش ببینند. آنچه که در برخی از نانوایی مشاهده می شود متاسفانه گویای این واقعیت است که این کارگران نانوایی که از اقشار زحمت کش جامعه نیز هستند فاقد آموزش ها و آگاهیهای اولیه می باشند. نداشتن لباس و روپوش متناسب با نانوایی و سایر موارد مانند کلاه از جمله این مشکلات می باشد. بیشتر اوقات آنها مجبور هستند با لباس های شخصی بصورت شبانه روزی در این اماکن کار کنند که این وضع مغایر با اصول بهداشت می باشد. کشیدن سیگار هنگام پخت نان را باید از مشکلات دیگر کارگران در این اماکن برشمرد. جهت حل این نوع معضلات طی دوره های مهارتی و دریافت گواهینامه و مجوز اشتغال در نانوایی و اخذ کارت سلامت می تواند به این موضوع کمک شایانی نماید. مراکز فنی و حرفه ای آموزش و پرورش و همکاری شهرداریها و وزارت بازرگانی و وزارت بهداشت از جمله الزامات حل این مشکل می باشد.

۴) بیمه درمانی و تامین اجتماعی کارگران نانوایی با تسهیلات وزارت تعاون و رفاه می تواند به افزایش انگیزه و بهبود کیفیت نان تاثیر مناسبی را بگذارد.

۵) نانوایان به تناسب کیفیت و میزان رضایتمندی مردم توسط شورای آرد و نان و شورایاری محله ها به درجات مختلفی تقسیم بندی گردند. این درجه بندی می تواند در زمینه های مختلف تشویقی و تسهیلاتی به صاحبان نانوایی کمک نماید.

۶) شهرداریها تمهیدات و تدابیری را اتخاذ نمایند تا کارگران این قشر بتوانند از امکانات فرهنگی و خدماتی و ورزشی در اوقات فراغت و تعطیلات استفاده نمایند.

۷) پایگاه های اطلاع رسانی «نان» در هر شهر راه اندازی شده تا مردم بتوانند نقطه نظرات خود را در زمینه های گوناگون بیان نمایند.

۸) رانندگان و کارگران کامیون های حمل گندم و آرد نیز از جمله عزیزانی هستند که با تلاش شبانه روزی سعی در انجام وظیفه دارند که می بایست در طرحی جامع نیازمندیها و مشکلات آنان نیز مورد توجه قرار گیرد.

مصطفی همدانی