شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
تهوع در مطب دندانپزشکی
آیا رفتن به دندانپزشکی را دوست دارید؟ یا از رفتن به دندانپزشکی خوشتان نمیآید؟ آیا از رفتن به دندانپزشکی متنفرید؟ اگر به سوال سوم پاسخ مثبت دادید؛ لطفا کمی به علت آن هم فکر کنید. چرا از رفتن به دندانپزشکی متنفرید؟ آیا میترسید؟ آیا صداهای تیز و گوشخراش دریلهای دندانپزشکی روح شما را آزار میدهد و یا... شاید شما هم از گروه افرادی هستید که خیلی سریع «عق» میزنید و رفتن به دندانپزشکی با تحریک شدید، شما را به عق زدنهای مداوم دچار میکند؟ اگر شما از این گروه افراد هستید احتمالا در بلعیدن قرص و کپسولها هم کمی مشکل دارید و از اینکه پزشک نیز گلوی شما را به کمک چوبهای مخصوص معاینه، بررسی کند، واهمه دارید چون در تمام این موارد، دچار تهوع و عق زدنهای شدید خواهید شد...
کسانی که با کوچکترین تحریکی دچار واکنش شدید شده و عق میزنند، گاهی از این واکنش بدنشان بسیار رنج میبرند و دچار دردسر میشوند بنابراین احتمالا این گروه افراد و شاید دیگران که در آن مورد، مشکل کمتری دارند، دوست دارند بدانند که علت ایجاد این واکنش در بدن ما چیست؟ واقعیت این است که عقزدن، واکنش طبیعی بدن در مقابل خفگی است. ناحیهای در انتهای سقف دهان ما به نام کام نرم وجود دارد که تحریک این ناحیه در بیشتر افراد به عق زدن منجر میشود و همین واکنش باعث می شود که در موارد خاص، جلوی ورود اشیای بزرگ و خطرناک به حلق گرفته شده و از خفگی آنها جلوگیری شود. علاوه بر جنبه فیزیولوژیک و علتهای فیزیکی که باعث شروع عق زدن میشود، ذهن و تجربیات فکری ما نیز در این زمینه بسیار موثر است. بعضی از افراد حتی دچار نوعی ترس از تهوع و استفراغ میشوند که شرایط را برای آنها سختتر میکند. معمولا ریشه اینگونه ترسها و نگرانیها از تهوع، عق زدن و حتی استفراغ به دوران کودکی بازمیگردد. اگر شما یکی از این افراد هستید، از والدینتان درباره وقایع کودکی سوال کنید. شاید بتوانید یک خاطره تلخ مربوط به تهوع شدید یا استفراغ را از بین آنها بیرون بکشید. آنگاه روی ذهن خود کار کرده و آن خاطره قدیمی و مشکلات ایجاد شده از آن را به روشی منطقی حل و فصل کنید و آن را برای همیشه از خاطرتان کنار بگذارید.
در هر حال، گفتار قدیمی «هر مشکلی، چارهای دارد» درباره این مشکل یعنی «عق زدن»های شدید هم مصداق دارد و در این زمینه راهحلهای خوبی وجود دارد. این راهحلها را به کار ببندید تا به آرامش بیشتری برسید.
یک مشکل و ۶ راهحل
یکی از شدیدترین واکنشهای «عق زدن» در مطبهای دندانپزشکی و هنگامی که دندانپزشک روی دندانهای ما کار میکند، پیش میآید. این نکات کوتاه و کاربردی به شما کمک میکند که در هنگام درمانهای دندانپزشکی آرامتر باشید و کمتر عق بزنید:
۱) از بینی نفس بکشید. این نکته بسیار مهم است. نفس کشیدن از بینی تا حد زیادی از تهوع شما کم میکند بنابراین هنگام سرماخوردگی که بینی شما بسته است به دندانپزشکی نروید. قبل از رفتن به دندانپزشکی بینی خود را تمیز کنید و یا در صورت نیاز به کمک سرم فیزیولوژی بینیتان را شستشو دهید تا کاملا تمیز باشد و بتوانید به راحتی از راه بینی تنفس کنید.
۲) پاهایتان را بلند کنید. راهحل جالبی است، نه؟ اما امتحان کنید. واقعا موثر است. اگر روی صندلی دندانپزشکی خوابیدهاید و عق زدنهای شما شروع شده است، هر دو پای خود را بلند کنید. این کار موجب میشود عضلات شکم شما منقبض شده و عق زدن قطع شود.
۳) صبحها دندانپزشکی نروید. در بسیاری از افراد تهوع و عق زدن، بیشتر در صبحها اتفاق میافتد. ملاقاتهای دندانپزشکیتان را به بعد از ظهرها موکول کنید و با معده خالی به دندانپزشکی بروید تا کمتر دچار تهوع شوید.
۴) مشکل را با دندانپزشک در میان بگذارید. گاهی اوقات دندانپزشک میتواند با قرار دادن اندکی ژل یا اسپری بیحس کننده دندان در قسمت کام نرم، شما را تا حد زیادی آرامتر کند و «عق زدن» کمتر شود. اثر این مواد بیحسکننده معمولا تا یک ساعت باقی میماند.
۵) کمی نمک یا سرم فیزیولوژیک روی نوک زبانتان بریزید. این کار باعث میشود که کمتر عق بزنید.
۶) آرام باشید. تمرکز و آرامش در کاهش تحریکهای «عق زدن» بسیار موثر است. آرام و کنترل شده تنفس کنید و بر این تنفسها، تمرکز داشته باشید حتی میتوانید تعداد نفسهایتان را (که حتما از طریق بینی انجام میشود) بشمارید. تکنیکهای دیگر تمرکز و خود هیپنوتیزم را یاد بگیرید و هنگام رفتن به دندانپزشکی آنها را پیاده کنید.
کف دستتان را فشار بدهید
یکی از شاخههای طب مکمل «طب فشاری» است. در این شاخه از طب با فشار روی نقاط خاصی از بدن، انواع واکنشها، دردها و شرایط خاص قابل درمان و یا بهبود است. متخصصان این طب معتقدند که با فشار روی نقطه خاصی از کف دست، میتوان جلوی عق زدن را گرفت. ضرری ندارد. هنگام رفتن به دندانپزشکی، هر وقت احساس کردید که ممکن است عق بزنید، با انگشت شستتان، کف دست دیگر را فشار دهید و تاثیرش را بررسی کنید. میتوانید نقطه فشار را در کف دست جابهجا کنید تا بهترین نقطه را پیدا کنید.
دکتر فرین میزانیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست