پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

حواشی یک لایحه


حواشی یک لایحه

بسیار طبیعی است که لایحه ارائه شده به مجلس تحت عنوان لایحه هدفمند کردن یارانه ها مانند هر طرح یا لایحه دیگر موافقان و مخالفانی داشته باشد چرا که هر لایحه یا طرحی اگر قرار باشد …

بسیار طبیعی است که لایحه ارائه شده به مجلس تحت عنوان لایحه هدفمند کردن یارانه ها مانند هر طرح یا لایحه دیگر موافقان و مخالفانی داشته باشد چرا که هر لایحه یا طرحی اگر قرار باشد به تصویب برسد باید به خوبی در مجلس مطرح شود و مورد بررسی کارشناسی قرار بگیرد. همان طور که همواره رویه مجلس بر این بوده، هر طرح یا لایحه یی با توجه به موضوعش در کمیسیون مربوطه بررسی می شود تا نقاط ضعف و قوتش مشخص شود. پس از آن طرح در صحن مجلس مطرح می شود و نمایندگان با استماع نظرات کمیسیون تخصصی مربوطه نسبت به تغییر، تصویب یا عدم تصویب آن تصمیم می گیرند. اگر طرح به صلاح کشور باشد نمایندگان آن را در یک شرایط عادلانه تصویب می کنند و اگر به صلاح مردم نباشد آن را تصویب نخواهند کرد.

اما تصویب این لایحه با توجه به مشکلات متعدد و زیادی که مردم در شرایط کنونی در کشور دارند اقدامی است که باید با نهایت دقت و با بررسی موشکافانه تبعات بی شماری که اجرای آن در کشور خواهد داشت صورت گیرد. معتقدم در صورت به تصویب رسیدن این لایحه، اجرای آن با توجه به مشکلات مردم بسیار دشوار خواهد بود. همین نکته است که حساسیت ها را نسبت به نحوه تصویب این طرح در مجلس و اجرایی شدنش توسط دولت افزایش داده است. مردم انتظار دارند در تصویب و اجرای این طرح نهایت دقت به کار برده شود تا جامعه با مشکلات کمتری روبه رو شود. چه آنکه اگر لایحه هدفمند کردن یارانه ها به تصویب برسد تبعات زیادی را در پی خواهد داشت و مردم را با مشکلات زیادی روبه رو خواهد کرد و یکی از مشکلاتی که برای مردم پیش خواهد آمد مشکل معیشتی است. بنابراین در صورت بروز این مشکل ممکن است بحران اقتصادی کشور را دربربگیرد. بنابراین در صورتی که با اجرای یک طرح، وجود بحران در آن کشور پیش بینی می شود، اجرای آن صحیح و عقلانی به نظر نمی رسد. من شخصاً از ابتدا یکی از مخالفان تصویب این طرح در مجلس بوده ام و تاکنون نیز بر نظر خود استوار مانده ام چراکه معتقدم تصویب این لایحه به صلاح کشور نبوده و نیست. اگر بخواهیم یکی دیگر از ابعاد این لایحه را بررسی کنیم پس از دغدغه های مردم به نوع نگاه دولت نسبت به این طرح می رسیم. به عبارت دیگر جدای از اینکه تصویب این لایحه به نفع مردم نیست به نفع دولت نیز نخواهد بود. اگر دولت را به عنوان مجری این لایحه در نظر بگیریم باید گفت دولت از نظر اجرایی ممکن است تا حدودی با مشکلاتی روبه رو شود و توانایی اجرای این لایحه را به طور صحیح نداشته باشد. نباید فراموش کنیم کشور ما توزیع کننده خوبی است ولی در پول درآوردن (آن هم با این رقمی که بیان شده) از توانایی کافی برخوردار نیست. بنابراین با توجه به مشکلاتی که در جامعه برای مردم مخصوصاً از نظر معیشتی پیش خواهد آمد، من هنوز هم با این لایحه مخالف هستم. البته این نکته را نیز باید یادآور شد که رای در مجلس با اکثریت است و آنچه اکنون در مجلس مشاهده می شود این است که درصد زیادی از نمایندگان که حامی دولت محسوب می شوند با تصویب و اجرای این طرح موافق هستند. اما در مجموع آنچه در رابطه با این لایحه می توان گفت این است که از نظر اجرایی نمی توان به طور کامل موفقیت چشمگیری را در رابطه با اجرا در صورت اجرای شتابزده و بدون دقت آن در نظر گرفت. در هر حال باید منتظر نشست و مشاهده کرد که سرانجام این لایحه و اجرای آن به کجا خواهد رسید.

قدرت الله علیخانی

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی