سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مرگ ملکه ی ادبیات پلیسی
فیلیس دوروتی جیمز جنایی نویس پر آوازه ی انگلیسی در سال ۱۹۲۰ در آکسفورد متولد شد. در ایام جنگ جهانی دوم جیمز به عنوان پرستار به خدمت صلیب سرخ در آمد. در سال ۱۹۴۱ با کانر وایت ازدواج کرد؛ شوهر او یک پزشک بود که در دوران جنگ به خدمت وظیفه رفت. شوهرش با بیماری روحی از جبهه برگشت و او تا زمان مرگ شوهرش در سال ۱۹۶۴ از او مراقبت و پرستاری کرد. از سال ۱۹۴۹ تا ۱۹۶۸ جیمز مدیریت بخش روان پزشکی را در بیمارستان های مختلف به عهده داشت و از این طریق پس زمینه ای یافت برای پاره ای از رمان هایش. عمده آثارش به کاستی های یکی از نهادهایی می پردازد که جامعه امیدوار است به واسطه شان با مرگ مقابله یا آن را آسان کند. کارگزار خانم جیمز گفت که او روز پنجشنبه در خانه اش در آکسفورد در آرامش درگذشت.
جیمز پس از مرگ آگاتا کریستی ملکه ی جدید ادبیات پلیسی لقب گرفت. او اولین اثرش را در ۴۲ سالگی منتشر کرد. او ۵ صبح قبل از اینکه کار روزمره اش را شروع کند از خواب بیدار می شد و به نوشتن می پرداخت. کارگزار ادبی اش اولین کار او را به انتشارات مشهور فیبر اند فیبر پیشنهاد داد. این همکاری تا پایان عمر جیمز ادامه پیدا کرد.
از رمان های پی دی جیمز میلیون ها نسخه در سراسر دنیا به فروش رسیده و اقتباس های سینمایی و تلویزیونی بسیاری از روی آنها صورت گرفته است.
روت رندل، از دوستان پی دی جیمز که خود نویسنده ی جنایی نویس مشهوری است، گفته است:»او خیلی خوب می دانست که دنیای بی عیب و نقص چه دنیایی است و می خواست کتاب هاش به این دنیا نزدیک باشد. او در آثار پلیسی اش به صورتی شگفت انگیز دقیق و بی غلط بود و زحمت بسیار می کشید. اشتباه نمی کرد و حواسش بود که اشتباه نکند»
مهم ترین قهرمان آثار جیمز کارآگاه شاعری است به اسم آدام دالگلیش. او به عنوان سربازرس در اسکاتلندیارد خدمت می کند و در آخرین آثار جیمز به مقام فرماندهی ارتقا می یابد. آدام دالگلیش بیوه مرد اندوه گین و مردم گریزی است. نسبت به حرفه اش احساسی آمیخته به گناه دارد.دالگلیش کارآگاهی بسیار لایق است که در بازجویی مهارتی خیره کننده دارد.
در سال های دهه ۱۹۸۰ بسیاری از رمان های جیمز مورد اقتباس تلویزیونی قرار گرفت که روی مارسدن در آنها نقش کارآگاه اصلی را بازی کرد.
در سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ نیز بی بی سی از رمان های «دستورهای مقدس» و «اتاق قتل» اقتباس های تلویزیونی ساخت.
همچنین در سال ۲۰۰۶ آلفونسو کوارون نسخه سینمایی رمان «فرزندان بشر» نوشته سال ۱۹۹۲ را کارگردانی کرد. کلایو اوون و جولیان مور در این فیلم بازی می کردند.
پی دی جیمز در سال ۱۹۸۷ برنده جایزه دشنه الماسنشان انجمن جنایی نویسان برای یک عمر فعالیت هنری شد و مدال افتخار در ادبیات را نیز از سوی باشگاه هنرهای ملی در سال ۲۰۰۵ دریافت کرد.
آثار پی دی جیمز به فارسی
انگیزه های غیر طبیعی
ترجمه ی خسرو سمیعی
انتشارات طرح نو
چاپ اول ۱۳۷۸
این کتاب که سومین رمان از مجموعه رمان های کارآگاه «آدام دالگلیش» است. در این داستان جسد یک نویسنده ی داستان های کارآگاهی با دست های بریده توی یک قایق در ساحل رودخانه کشف می شود....
زنانه نیست
ترجمه ی امیر احمدی آریان
انتشارات نیلوفر
چاپ اول ۱۳۸۸
کوردیلا گری در این رمان جایگزین آدام دالگلیشِ شده، تا چندی پیش دستیاری مردی به نام برنی پراید را میکرده که خوب ازش یاد گرفته و هر چند نه به صورت عملی، با این حال چیزهای خوبی دستگیرش شده.
«زنانه نیست» داستان قبول اولین پروندهای است که گری میخواهد به تنهایی کار کند و این موضوع تازه همزمان شده با خودکشی برنی که ناگهان خانم الیزابت فلمینگی میرسد و از طرف سر رونالد کالندر درخواستی میآورد. سِر می خواهد بداند چرا پسرش خودکشی کرده؟
اکثر داستان در کمبریج میگذرد و جیمز توصیف نسبتا مشخصی از فضای شهری، موقعیتها و خیابانها میدهد.
محمودرضا حائری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست