یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

چگونه افزایش چربی‌های خون به انسان صدمه می‌زند؟


چگونه افزایش چربی‌های خون به انسان صدمه می‌زند؟

افزایش بیش از حد چربی های خون باعث رسوب آنها در دیواره عروق می شود که نتیجه آن تشکیل پلاک های تنگ کننده عروق است. این فرآیند در کنار عوامل خطرساز عروقی با گذشت زمان، زمینه آسیب …

افزایش بیش از حد چربی های خون باعث رسوب آنها در دیواره عروق می شود که نتیجه آن تشکیل پلاک های تنگ کننده عروق است. این فرآیند در کنار عوامل خطرساز عروقی با گذشت زمان، زمینه آسیب بسیاری از ارگان های بدن را فراهم می کند.

آسیب قلبی ـ عروقی

عروق کرونر مسئول تغذیه و خون رسانی به ماهیچه قلب می باشند. این عروق در اثر رسوب چربی در جدارشان تنگ شده و باعث کاهش رسیدن خون و اکسیژن به ماهیچه قلب می شوند. بیماری مهم عروق کرونری، درد قفسه سینه و سکته ی قلبی ( انفارکتوس ) بوده وهردو حاصل رسوب چربی خون در دیواره عروق کرونر می باشند.

با تنگ شدن جدار رگ، خونرسانی به بافت قلب دچار بحران شده و در نتیجه شخص در هنگام فعالیت دچار درد سینه و تنگی نفس می شود. اختلالات چربی کنترل نشده در کنار سایر فاکتورهای خطر ساز، زمینه را برای ایجاد بیماریهای عروق کرونر زودرس فراهم می کنند. در بعضی اختلالات چربی که زمینه ژنتیکی دارند اختلالات چربی آنقدر شدید است که بیمار در طی سال های نخست زندگی و نوجوانی دچار بیماری های قلبی عروقی و سکته های زودرس می شود.

آسیب عروق مغزی

عوامل خطر ساز ( سیگار، فشار خون، دیابت و... ) به همراه اختلالات چربی دو عامل مهم برای ایجاد آسیب عروق مغزی است. لذا اگر اختلالات چربی ناشناخته بمانند و درمان نشود، فرد را برای حوادث عروق مغزی که مهمترین آن سکته مغزی است، مستعد می کند.

آسیب عروق کلیوی

کلیه یکی از نقاط حساس بدن در تنظیم فشارخون است. هرگاه فردی به هر علت دچار کاهش فشارخون شود، خون رسانی به کلیه ها کاهش می یابد. کلیه ها از ۲ راه برای بالا بردن فشار خون عمل می کنند:

۱ ) جلوگیری از دفع آب و املاح بدن

۲ ) آزاد سازی موادی که با تنگ کردن بسیاری از عروق محیطی فشارخون را بالا می برند.

وقتی عروق اصلی کلیه، در اثر آسیب عروقی تنگ شوند، کلیه دچار اشتباه می گردد و فکر می کند که فشارخون کاهش یافته. بنابراین از دو راه بالا استفاده می کند که منجر به افزایش فشارخون در فرد می شود و در نتیجه فرد در معرض آسیب ناشی از بیماری فشارخون بالا قرار می گیرد. از طرف دیگر با کاهش خونرسانی به کلیه، این عضو دچار بحران شده و به مرور زمان عملکرد خود را از دست می دهد ( لازم به ذکر است علت ۹۵ ۹۰% موارد فشارخون ناشناخته می باشد ) .

بیان یک مورد واقعی :

آقای ۴۵ ساله ای با شرح حال احساس ضعف و رخوت بدن و خستگی زودرس مراجعه کرده بود. ایشان معاینه شد وآزمایشات لازم درخواست گردید. در آزمایشات وی غلظت و چربی خون بالا مشاهده گردید. به ایشان توصیه شد گوشت قرمز را فعلا قطع کند و نسبت به کاهش وزن خود (با رژیم غذایی ) اقدام کرده و انجام ورزش، ترک سیگار و مصرف روزانه سالاد و سبزیجات را در تغذیه خود لحاظ کند. همچنین اقدام به دادن یک واحد خون بنماید. وی با ناراحتی و نگاهی حیرت انگیز گفت: من به شما می گویم ضعف دارم، سرم و آمپول تقویتی به من بدهید، آن وقت شما می گوئید کباب نخورم، تازه یک واحد خون هم بدهم؟! من هر موقع کله پاچه، پیتزا یا غذای چرب بخورم علاوه بر نوشابه یک استکان آب لیمو هم می خورم تا تمام چربی های آن را از بین ببرد.

از ایشان شغلشان را پرسیدم ، گفتند مکانیک ماشین های سبک می باشم. به ایشان گفتم اگر بنزین زیادی وارد کاربراتور ماشین شود چه مشکلی پیش می آید؟ گفتند: خب ماشین فلوت کرده و نمی تواند خوب کار کند. گفتم با عرض پوزش از مثالی که زدم، بدن شما هم با تجمع انرژی زیاد نمی تواند خوب کار کند و به همین دلیل زود خسته می شوید. ایشان ۳ ماه توصیه ها را رعایت کرده و با کاهش وزن، مصرف سبزیجات و سالاد و به حداقل رساندن مصرف گوشت قرمز توانستند احساس سبکی بدن، راحتی در کار و لذت در خوابیدن را بدست آورند. هنگام ترک مطب گفتند واقعاً فلوت کرده بودم.

دکتر محسن بختی

پزشک عمومی

www.drbakhti.com