دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

ناراحتی های شایع در دوران بارداری


ناراحتی های شایع در دوران بارداری

▪ تهوع همراه با استفراغ یا بدون آن: این حالت بخصوص به هنگام صبح، یکی از اولین نشانه های حاملگی و از عوارض شایع این دوران است که اغلب در اواخر ماه سوم خودبخود بهبود می یابد. برای …

تهوع همراه با استفراغ یا بدون آن:

این حالت بخصوص به هنگام صبح، یکی از اولین نشانه های حاملگی و از عوارض شایع این دوران است که اغلب در اواخر ماه سوم خودبخود بهبود می یابد. برای مقابله با این ناراحتی خوردن یک تکه نان برشته یا بیسکویت قبل از برخاستن از رختخواب، مصرف غذا به مقدار کمتر ولی در دفعات بیشتر در طول روز، خودداری از مصرف غذاهای نفاخ، چرب و پر ادویه توصیه می شود. در صورت داشتن استفراغ های شدید، مکرر و به دفعات زیاد پزشک مراجعه شود.

تکرر ادرار:

در ابتدای بارداری معمولا بعلت بزرگ شدن رحم و فشار آن بر روی مثانه، دفعات ادرار کردن بیشتر می شود. بعدها ممکن است بعلت تغییر وضع رحم وخارج شدن آن از لگن، فشار آن بر مثانه کمتر شده و این حالت از بین برود. ولی در اواخر حاملگی با پایین آمدن سر جنین به داخل لگن و فشار ناشی از آن دوباره تکرر ادرار دیده می شود. توصیه می شود خانم باردار از مصرف مایعات قبل از خواب خودداری کند. ضمنا هرگز ادرار خود را نگه ندارد، زیرا این کار باعث مشکلات ادراری می شود. در صورتیکه تکرر ادرار همراه با سوزش و درد زیر شکم باشد نشانه عفونت ادراری است و باید با پزشک مشورت شود.

خستگی و خواب آلودگی:

در اوایل حاملگی بیشتر زنان احساس خستگی و خواب آلودگی می کنند. معمولا این حالت بعد از ماه چهارم بارداری برطرف می شود. استراحت بیشتر و تغذیه صحیح در این مواقع لازم است.

واریس:

در حاملگی گاهی بعلت افزایش وزن بدن، سنگینی رحم و فشار آن به رگ های بزرگ در لگن و سیاه رگ های پشت ران و ساق پا، جریان خون مختل شده و واریس ایجاد می شود. در این حالت عروق پا متورم و دردناک است. درد و ناراحتی ناشی از واریس را می توان با استراحت و نگه داشتن پاها (ساق وران) در سطحی بالاتر از سطح بدن، کم کرد. مادر باید دراز کشیده و پاهای خود را روی صندلی یا چند بالش قرار دهد و از ایستادن یا نشستن به مدت طولانی خودداری کند. پوشیدن جوراب های مخصوص با مشورت پزشک یا ماما نیز در این موارد توصیه می شود.

بی خوابی:

با افزایش ماه های حاملگی، بعلت بزرگ شدن شکم، حرکات جنین، درد پشت، کمردرد و تنگی نفس، به تدریج خوابیدن برای مادر مشکل می شود. نوشیدن یک لیوان شیر گرم قبل از رفتن به بستر، گذاشتن کیسه آب گرم بر روی پاها، چند دقیقه قدم زدن در هوای آزاد، حمام کردن با آب گرم و نخوردن غذاهای سنگین در رفع بی خوابی موثراست. ضمنا بزرگی شکم و فشار رحم به رگ های خونی که از پشت آن رد می شود باعث اختلال در رسیدن خون به جنین و بعضی اندام های زن باردار باید در ماه های آخر از خوابیدن به پشت خودداری کند.

سوزش دل:

یکی از شایع ترین شکایات زنان حامله، سوزش سردل یا ترش کردن است که معمولا در اثر برگشت محتویات معده به مری بوجود می آید. در اکثر خانم های باردار این حالت خفیف است و با مصرف غذا با حجم کمتر و در وعده های بیشتر، حذف غذاهای دیر هضم، چرب و سرخ کرده از رژیم غذایی و خودداری از تندخوردن غذا بهبود می یابد.

ویار:

بعضی از زنان در بارداری به مواد خاصی در اطراف خود حساس می شود. مثلا از برخی بوها یا غذاها شدیدا ناراحت می شوند،یا برعکس به خوردن برخی مواد تمایل پیدا می کنند. ویار غذایی شدیدترین نوع ویار در حاملگی است.گاهی تمایلات ناجوری در خانمهای باردار دیده میشود. مانند خاک خوری،خوردن برفک یخچال ویا سایر مواد مضر. لازم است این افراد ضمن خودداری ازاین کار، باپزشک یا ماما مشورت کنند.زیرا ممکن است این حالت بعلت کمبود ماده خاصی در بدن باشد. گاهی خانم باردار ممکن است بطور ناگهانی یا تدریجی دچار ناراحتی هایی شود که بی توجهی به آن موجب وقوع عوارض ناگوار برای او یا جنین و یا هر دو می شود. برای جلوگیری از بروز این عوارض آگاهی از علائم خطر ضروری است. در صورت مشاهده این علائم باید هرچه زودتر به پزشک متخصص یا سایر کارکنان بهداشتی مراجعه شود:

خونریزی یا هر گونه لکه بینی، کاهش حرکات جنین در نیمه بارداری (بخصوص ماههای آخر)، آبریزش، سردرد مداوم، تاری دید وسرگیجه، تب ولرز، ورم صورت و دست ها، استفراغ های شدید دمداوم و یا خونی، درد زیر شکم یا درد مشابه درد قائدگی و یا درد پهلوها، افزایش ناگهانی وزن، سوزش ادرار، زردی، ضایعات پوستی مانند ضایعات بیماری آبله مرغان، سرخچه و...