جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آفتاب زدگی


آفتاب زدگی

آفتاب زدگی عبارت است از واکنش به مواجهه بیش از حد با آفتاب . پوست در بخش هایی که بیشتر در معرض آفتاب است ، درگیر می شود.
علایم شایع عبارتند از: بثور قرمز پوست ، گاهی همراه با تاول …

آفتاب زدگی عبارت است از واکنش به مواجهه بیش از حد با آفتاب . پوست در بخش هایی که بیشتر در معرض آفتاب است ، درگیر می شود.

علایم شایع عبارتند از: بثور قرمز پوست ، گاهی همراه با تاول های کوچک، در نواحی مواجهه یافته با آفتاب ، لکه های پوسته ریزی کننده ، تب ، خستگی یا گیجی ، قرمزی پوست . آفتاب زدگی بیشتر در فصول گرم که اشعه فرابنفش قوی تر است ، رخ می دهد.

مواجهه با آفتاب محرک آن است و معمولا همراه با آفتاب سوختگی است . به ویژه در افرادی که داروهایی مصرف می کنند که باعث حساسیت به نور می شوند (افزایش حساسیت به اشعه فرابنفش )، محتمل تر است .

شایع ترین داروها عبارتند از آنتی بیوتیک های تتراسایکلین ، مدرهای تیازیدی ، داروهای گوگرددار و قرص های ضد بارداری خوراکی . داروهای موضعی و مواد شیمیایی نیز می توانند واکنش ایجاد کنند (فنوتیازین ها، سولفونامیدها، قطران زغال ، پسورالن ها). برخی از مواد آرایشی از جمله رژلب ، عطر و صابون ها نیز می توانند یک واکنش حساس به نور ایجاد کنند. عوامل تشدید کننده بیماری شامل عفونت زمینه ای، سابقه آفتاب زدگی،اختلالات متابولیک مثل دیابت شیرین یا بیماری تیرویید، استفاده از داروهای سرکوبگر ایمنی با داروهایی مثل لوپوس اریتماتوی دیسکویید، لوپوس اریتماتوی سیستمیک و یا پورفیری هستند. اگر سابقه آفتاب زدگی دارید، در صورت امکان دور از آفتاب بمانید.

برای پیشگیری، در صورت مواجهه با آفتاب از لوسیون های ضد آفتاب با قدرت محافظتی ۱۵ یا بالاتر استفاده کنید و لباس های محافظ بپوشید. در صورتی که دور از آفتاب بمانید، علایم را می توان با درمان کنترل کرد. بهبودی تا یک هفته طول می کشد. عود بثور و سایر علایم در صورت مواجهه با آفتاب حتی به مدت کوتاه به ویژه در بهار و تابستان . برای درمان، هرگونه علت زمینه ای مثل داروها، مواد آرایشی یا اختلالات طبی را معلوم کنید. آزمون لکه نوری را می توان برای شناسایی علل آلرژی به نور به کار برد.

در طول ساعات اوج اشعه فرابنفش (۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر) از آفتاب دور بمانید. اگر باید به در اوج آفتاب به فضای باز بروید، لباس های محافظ بپوشید و از کرم های ضدآفتاب در دسترس استفاده کنید. کلروکین قبل از مواجهه با آفتاب برای پیشگیری عود علایم ممکن است توصیه شود. استروئیدهای التهابی ممکن است برای کاهش التهاب تجویز شوند. جز برای اجتناب از مواجهه طولانی مدت با آفتاب ، محدودیتی لازم نیست .

نویسنده : مترجم: مهزاد سیدکریمی