دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

سفر احمدی نژاد به عراق و چند نکته


سفر احمدی نژاد به عراق و چند نکته

سفر آقای احمدی نژاد, رئیس جمهور به عراق که اولین سفر رئیس جمهوری ایران به این کشور از زمان پیروزی انقلاب اسلامی و اولین دیدار یک مقام بلندپایه کشورهای همسایه عراق از آن است , بدون شک اتفاق مهمی در سطح منطقه به شمار می رود

سفر آقای احمدی نژاد، رئیس جمهور به عراق که اولین سفر رئیس جمهوری ایران به این کشور از زمان پیروزی انقلاب اسلامی و اولین دیدار یک مقام بلندپایه کشورهای همسایه عراق از آن است ، بدون شک اتفاق مهمی در سطح منطقه به شمار می رود.

همچنان که بازتاب گسترده این سفر در رسانه های جهانی ناظر بر اهمیت این اتفاق تاریخی است . زمان ، مکان و فضای حاکم بر منطقه و زمینه های سفر احمدی نژاد به عراق مواردی است که بررسی آن بر اهمیت سفر رئیس جمهور به این کشور می افزاید.

۱) احمدی نژاد زمانی به عراق سفر کرد که بیش از ۵سال از اشغال عراق توسط امریکا می گذرد؛ ۵سالی که در آن امریکا سعی کرد بر تمامی ارکان این کشور تسلط یافته و عناصر دست نشانده خود را به مسند قدرت بنشاند. هر چند در سال های اولیه اشغال عراق این هدف واشنگتن تا حد زیادی تامین شد، اما نیروهای مقبول جامعه عراق بتدریج عناصر وابسته را کنار زده ، زمام امور را به عهده گرفتند و فضا را برای سلطه کاخ سفید بر کشورشان محدود کردند.

۲) سفر رئیس جمهور به عراق در حالی صورت گرفت که فضای جنگ و تهدید بیش از ۳دهه برفضای روابط دو کشور حاکم بود. حضور صدام دیکتاتور در عراق و تحمیل جنگی ۸ساله به ایران ، خاطرات تلخی برای هر دو کشور بویژه ایران به جای گذشت ، اما احمدی نژاد با علم به اهمیت روابط دو کشور مسلمان ، همسایه و البته نفتخیز به این کشور سفر کرد تا فصلی جدید در روابط دو کشور بگشاید.

۳) مقامات امریکایی همواره بدون ارائه مدارکی مستند، ایران را به حمایت از ناامنی های عراق متهم می کنند، رسانه های غربی نیز با تمرکز بر هدف امریکا که همان ایجاد جو بدبینی و بی اعتمادی میان دو دولت و دو ملت ایران و عراق است عقبه رسانه ای ادعاهای امریکا را به عهده داشته و دارند، اما این هدف کاخ سفید تا چه میزان تامین شد؟ سفر احمدی نژاد به عراق و استقبال گسترده مقامات و ملت عراق از این سفر تاریخی ، خود گویای میزان موفقیت هدف امریکا بوده است اما در کنار این جنبه ها و دیگر جنبه های مثبت این سفر، چند نکته باید مورد توجه و مد نظر قرار گیرد؛

- نخستین موضوع ، حل و فصل نهایی موضوع منافقین است که البته موفق الربیعی ، مشاور امنیت ملی عراق پیش از سفر احمدی نژاد به عراق اعلام کرده بود که این کشور طرح مفصلی برای پایان دادن به این موضوع ارائه خواهد کرد.

لازم است این طرح هر چه سریع تر اجرایی و پایگاه منافقین برای همیشه از خاک عراق برچیده شود.

- قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر یک سند رسمی و مقبول بین المللی است ، تمامی اختلافات مرزی باید در قالب آن بحث و بررسی شود، مباحثی که این اواخر از سوی مقامات عراقی و ضرورت تجدید نظر در آن مطرح می شود، با سیاست حسن همجواری دو کشور مغایرت دارد، لازم است رئیس جمهور در ملاقات با مقامات این کشور، این نکته را بار دیگر برای مقامات عراقی روشن کند.

- با گذشت ۵سال از سقوط حکومت دیکتاتوری صدام ، افراد منتخب مردم عراق بتدریج بر اوضاع کشور مسلط شده و با تجهیز ارتش عراق ، ثبات و آرامش کم کم به این کشور جنگ زده بازگشته است ، حال اشغالگران دیگر بهانه ای برای ادامه حضور در این کشور ندارند؛ بنابراین لازم است مقامات عراقی درخصوص خروج اشغالگران از کشورشان قاطعیت بیشتری داشته باشند، ادامه حضور نظامیان بیگانه در منطقه نه به نفع عراق است و نه به نفع دولت ها و ملت های منطقه ؛ چرا که هر جا پای بیگانگان بخصوص امریکا باز شده ، درگیری و هرج و مرج ارمغان آن بوده است .

عباس محمدنژاد