چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

چین و هند به دنبال گسترش مناسبات


چین و هند به دنبال گسترش مناسبات

چین و هند در حال برگزاری تمرینات مشترک نظامی در منطقه« کونمینگ »در جنوب غرب چین هستند تمرینات نظامی که می تواند زمینه سازتوسعه روابط دو جانبه آنها و تأثیرگذار در تحولات بین المللی باشد

چین و هند در حال برگزاری تمرینات مشترک نظامی در منطقه« کونمینگ »در جنوب غرب چین هستند.تمرینات نظامی که می تواند زمینه سازتوسعه روابط دو جانبه آنها و تأثیرگذار در تحولات بین المللی باشد. اصل و مبنای این تمرینات همکاری دوکشور درقلمرو مبارزه با تروریسم است، اما حاصل آن مسلما تقویت همکاری های دفاعی چین و هند خواهد بود. چین و هند این رزمایش را با عنوان « دست در دست یکدیگر - »۲۰۰۷برگزار می کنند و این تمرینات حاصل توافقات دوکشور در سال گذشته برای توسعه روابط و همکاری هاست. نکته قابل توجه اینکه حرکت دو کشور به سمت گسترش روابط در قلمرو نظامی و دفاعی است. پیشتر نیز دو فروند کشتی از نیروی دریایی هند درسال جاری میلادی در شهر « چینگ دائو » در شرق چین پهلو گرفتند تا رزمایش مشترکی با نیروی دریایی ارتش چین برگزار کنند. دوطرف همچنین یک ماه پیش برای نخستین بار گفتگوهای دفاعی سالانه برگزار کردند وهردو کشور در بیانیه ای،آن رایک گام تاریخی درتوسعه روابط دانستند. به هر صورت این رزمایش مشترک مسلما بر توسعه مناسبات در زمینه های دیگر تأثیرات چشمگیری خواهد داشت.

● پیامدهای جانبی برگزاری رزمایش

برگزاری رزمایش چین وهند که در نوع خود بی سابقه است پیامدهای جانبی نیز بدنبال خواهد داشت . مقابله با گسترش ناتو و بنوعی مقابله باحضور نیروهای خارجی در افغانستان که از همسایگان است و مقابله چین با حضور آمریکا در اقیانوس آرام از جمله تبعات این رزمایش است. اگر چین بخواهد با نفود آمریکا در منطقه اقیانوس آرام مقابله کرده و بخصوص از قرار گرفتن تایوان در پوشش دفاعی آمریکا جلوگیری کند ، یکی از بهترین گزینه ها بهبود روابط با هند است . مسأله دیگر سازمان همکاری شانگهای است که هم هند و هم پاکستان خواستار عضویت در آن هستند . چین و روسیه هدایتگران اصلی این سازمان هستند و هند اگر بخواهد پیشرفتی در عضویت در این سازمان داشته باشد ، باید از چین و روسیه کمک بگیرد. بنا بر این مسیری که هندی ها انتخاب کره اند اگرچه به اتحاد نظامی و بلوک خاصی تبدیل نمی شود ، اما هند را به عضویت این سازمان نزدیکتر و امیدوارتر می سازد.

● همکاری های اقتصادی

دو کشور با این رزمایش و توافقات سال گذشته اثبات کردند به دنبال توسعه مناسبات در زمینه های مختلف از جمله اقتصادی هستند. چین و هند دارای ساختارهای اقتصادی رو به رشدی هستند و همکاری هایشان باعث می شود تا قدرت و نفوذ اقتصادی خود را درمنطقه وحتی در کشورهای توسعه یافته گسترش دهند. هر دو کشور دارای مزیت هایی مانند نیروی کار ارزان و تولیدات با بهای کم هستند که بشدت مورد نیاز جهان است . بخصوص چین که اعتقاد دارد نباید قدرت های جهانی مانع توسعه اقتصادی این کشور شوند. از لحاظ اندازه اقتصادی هر دو از کشورهای بزرگ هستند و در زمینه اقتصادی مکمل یکدیگرند. برای نمونه چین در زمینه ماشین آلات و تجهیزات الکترونیکی و ساخت تلفن های همراه گام های بزرگی برداشته و از قدرت های امروز جهان است و هند در بخش فناوری اطلاع رسانی شناخته شده است. با این حساب دو کشور می توانند با همکاری مشترک حرف های زیادی برای گفتن داشته باشند . ضمن اینکه هند در صدد کسب رشد اقتصادی ۱۰درصدی است که برای این منظور تجربیات چین با دو دهه رشد اقتصادی ۱۰ درصدی برایش کارساز است .

● اختلافات ارضی و تأثیرگذاری آن در روابط

هرچند دو طرف اکنون به سمت اتحاد نظامی به پیش نمی روند ، اما اختلافات ارضی آنها همچنان از مباحث مطرح است. با این وصف بلوغ فکری دوکشور دیگر به این اندازه رسیده است که وقتی دشمن مشترک وجود دارد ، دامن زدن به این اختلافات همانند سال های ۵۰و ۶۰کار درستی نیست. چینی ها و هندی ها گذرگاهی را در منطقه خودمختار تبت چین بعداز چهار دهه با توافق باز کردند که بتدریج رشداقتصادی این منطقه و رشد اقتصادی دو کشور را درپی خواهد داشت. البته هنوز چالش هایی مثل حضور دولت در تبعید دالایی لاما درهند برای چین آزاردهنده است و این از موضوعاتی است که پکن به آن توجه ویژه دارد. به گزارش ایرنا، بنابراین از لحاظ سیاسی ارتباط بیشتر میان چین وهند که هردومخالف تجزیه طلبی هستند ، می تواند راه را برای حل و فصل مشکل دالایی لاما و برچیدن بساط این دولت تبعیدی که پکن آن را جدایی طلب می داند ، هموارتر کند.

● پیامدهای نزدیک شدن روابط چین و هند برای غرب

اگر قرار باشد پکن و دهلی نو نقش تضمین کننده ای در مسایل حساس امروز منطقه و جهان داشته باشند و از سازمان همکاری شانگهای برای این منظور بهتر استفاده کنند و سدی در مقابل نفوذ آمریکا ایجاد نمایند و دست این کشور را از مناطق آسیای مرکزی ، اقیانوس آرام و آسیای جنوبی کوتاه کنند ، بهترین راهکار گسترش روابط دوجانبه است. از سوی دیگر چین و هند مسلما با طرح سپر دفاعی موشکی آمریکا مخالفند و آن را تهدیدی غیرمستقیم برای خود می دانند بخصوص چین که نگران است این طرح تایوان را نیز تحت پوشش بگیرد. در واقع برای حل وفصل مسایل منطقه ای و بین المللی و همان طور که اشاره شد برای جلوگیری از گسترش و نفوذ غرب و ناتو درمناطق مذکور از جمله افغانستان و حتی برای گرفتن امتیازات بیشتر از غرب و تحت فشار قراردادن غربی ها برای همراهی با کشورهای در حال رشد جهان،نزدیک شدن مناسبات چین وهند از بهترین و کارآمدترین اهرم ها محسوب می شود.



همچنین مشاهده کنید