دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
دموکراسی احزاب
در صحنه سیاسی لبنان احزاب و جریانهای متناقضی فعالیت میکنند، این تشکلها گاه به یکدیگر نزدیک و گاهی رودرروی همدیگر قرار میگیرند.
در سالهای اخیر به دنبال ترور نخستوزیر اسبق لبنان رفیقحریری و حوادثی که به دنبال آن گریبانگیر لبنان شد مرزهای اختلاف این احزاب بیشتر آشکار شد. این گروهها را به طور کلی میتوان به سه دسته: گروه ۱۴ مارس، مخالفان و نیروهای مستقل تقسیم کرد.
۱) گروه ۱۴ مارس:
به دنبال ترور رفیقحریری مخالفان سوریه در لبنان یکماه پس از ترور نخستوزیر اسبق لبنان در ۱۴ مارس به خیابانها ریختند وحول محور «استقلال و آزادسازی کشور از سلطه سوریه» نیروهای خود را سازماندهی کردند. این گروه شامل چهار تشکل عمده ذیل است:
الف) حزب المستقبل:
این حزب را نخستوزیر اسبق لبنان رفیقحریری تاسیس کرده بود و طبق شعاری که مطرح میکند تلاش دارد تا همه لبنانیها را از هر نوع فرقه و قومی که باشند زیر یک چتر جمع کند.
بعد از ترور حریری فرزندش سعدحریری ریاست این حزب را به عهده گرفت و در انتخابات پارلمانی گذشته لبنان توانست با اکثریت آرا وارد این پارلمان شود. المستقبل که سوریه را به دست داشتن در ترور رفیق حریری متهم میکند، مالکیت تلویزیون المستقبل، روزنامه المستقبل و رادیو الشرق را برعهده دارد.
ب) حزب ترقیخواه سوسیالیست:
این حزب که براساس گفتمان لائیك درسال ۱۹۴۹ نشات گرفت را اکنون ولید جنبلاط رهبری میکند. در دوره کمال جنبلاط پدر ولید این حزب یک شاخه نظامی تاسیس کرده بود و در جنگ داخلی لبنان بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ شرکت کرده بود. رهبری این حزب نیز پس از ترور کمال جنبلاط به فرزندش واگذار شده بود.
ج) حزب فالانژها:
این حزب در سال ۱۹۳۶ توسط پیرجمیل تاسیس شد و یکی از مهمترین طرفهای درگیر در جنگهای داخلی لبنان بود. این تشکل که از همپیمانان عمده حکومت سنیوره است یک وزیر در کابینه وی داشت که در لبنان ترور شد. پیرامینجمیل، وزیر سابق صنایع در نوامبر سال گذشته ترور شده بود.
د) نیروهای لبنانی:
نیروهای لبنانی عنوان یک حزب و شبهنظامیانی است که در سال ۱۹۷۶ توسط بشیرجمیل به عنوان شاخه نظامی جبهه لبنان تشکیل شد. این حزب بعد ازصلح طائف بین گروههای لبنانی خلع سلاح شد و پس از مدتی فعالیت آن ممنوع اعلام شد ولی همزمان با خروج نیروهای سوریه از خاک لبنان در سال ۲۰۰۵ فعالیت خود را دوباره شروع کرد. در حال حاضر سمیر جعجع رهبری این گروه را برعهده دارد و در پارلمان لبنان پنج کرسی دارد و همچنین در حکومت نخستوزیر فعلی لبنان حضور دارد.
۲) مخالفان:
به دنبال تظاهرات گروههای همپیمان حکومت سنیوره مخالفان این گروهها در ۸ مارس ۲۰۰۵ تظاهراتی را درلبنان تنظیم کردند و نیروهای خود را علیه این گروهها سازماندهی کردند. گروههای مخالف در لبنان از چند تشکل عمده تشکیل میشوند که حزبالله و جنبش امل و جنبش آزاد ملی و حزبالمرده و دیگر شخصیتهای مستقل در آن فعالیت میکنند.
الف) حزبالله:
این حزب در سال ۱۹۸۲ به عنوان یک گروه مبارز علیه اشغالگری اسرائیل تاسیس شد و تنها تشکل لبنانی است که بعد از صلح طائف به شکل قانونی فعالیت مسلحانه خود را علیه اسرائیل ادامه میدهد.
حزبالله به همراه جنبش امل در پارلمان لبنان فراکسیون «وفاداری به مقاومت» را تشکیل و ۳۵ کرسی را در این پارلمان به خود اختصاص داده است. علاوه بر فعالیت سیاسی، حزبالله فعالیتهای اجتماعی گوناگونی دارد و بیمارستانها و مدارس و باشگاههای فرهنگی متعددی را در لبنان اداره میکند.
سیدحسن نصرالله در حال حاضر رهبری این حزب را برعهده دارد و مقاومت مبارزان این حزب باعث خروج نیروهای اسرائیلی در سال ۲۰۰۰ از جنوب لبنان شد و به دنبال جنگ ۳۳ روزه تابستان گذشته در لبنان که با هدف پایان دادن به توانمندیهای نظامی حزبالله علیه لبنان آغاز شد پیروزی غرورآفرینی برای لبنان و جهان عرب و دیگر مخالفان اشغالگران به بارآورد.
حزبالله درحال حاضر رهبری اردوگاه مخالفان حکومت فواد سنیوره را برعهده دارد در این جبهه جنبش امل و جنبش آزاد ملی و دیگر احزاب و شخصیتها حزبالله را همراهی میکنند. این نیروها از شش ماه پیش برای سرنگونی حکومت سنیوره تظاهرات مسالمتآمیزی را در بیروت آغاز کردهاند.
ب) جنبش امل:
در سال ۱۹۷۵ توسط امام موسیصدر تاسیس شد که بر آن عنوان گردانهای مقاومت لبنان، به اختصار امل نام نهاده شد. به دنبال ربوده شدن امام موسیصدر در لیبی، نبیه بری، رئیس فعلی پارلمان لبنان رهبری این جنبش را از سال ۱۹۸۰ تاکنون برعهده دارد.
ج) حزب آزاد ملی:
میشل عون، فرمانده سابق ارتش لبنان که بعد از درگیری با نیروهای سوریه در خاک لبنان در سال ۱۹۹۰ به پاریس تبعید شده بود این حزب را درخارج تاسیس کرد و بعد از بازگشت وی از تبعید نیروهای خود را که قبلا به صورت سری فعالیت میکردند، سازماندهی کرد.
میشل عون از مخالفان حکومت سنیوره به شمار میآید؛ چندین پست وزارتی به او پیشنهاد شد ولی او این پیشنهاد را رد کرده بود.
د) حزب المرده:
این حزب که در سال ۱۹۷۶ توسط سلیمان فرنجیه، رئیسجمهور اسبق لبنان تاسیس شده بود در یک نقطه جغرافیایی محدودی به نام زغرتا فعالیت میکند. به دنبال تحولات اخیر لبنان این حزب ضمن همپیمانی با مخالفان حکومت سنیوره فعالیت خود را گسترش داد.
۳) احزاب مستقل:
منظور از این عنوان، احزاب و تشکلهایی است که به هیچکدام از احزاب عمده یعنی گروه ۱۴ مارس و مخالفان آنان وابسته نیستند که بارزترین آنها تریبون وحدت ملی و جماعت اسلامی است.
الف) جنبش تریبون آزاد:
به دنبال شدت گرفتن اختلافات داخلی، نخستوزیر اسبق لبنان سلیمالحص این تشکل را در مارس ۲۰۰۵ تشکیل داد تا برای برونرفت از بحران داخلی و نزدیکی دیگر گروههای درگیر تلاش کند.
ب) جماعت اسلامی:
این تشکل شاخه لبنانی اخوانالمسلمین در این کشور به شمار میآید و در سال ۱۹۶۴ تاسیس شد.
این تشکل یک شاخه نظامی تحت عنوان «نیروهای فجر» دارد و در جنگ تابستان گذشته در لبنان در کنار حزبالله علیه اسرائیل وارد نبرد شده بود.
عبدالهادی طُرفی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست