چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
جایگاه «نگاه اخلاقی» در روابط ملل
در حالیکه در سراسر جهان کنشهای خشن بین برخی نهادهایی که قدرت را در کشورهای مختلف در دست دارند ادامه دارد، نقش نگاه اخلاقی در حل و فصل آرام و کمتنش امور بسیار حائز اهمیت است.
تعاریفی که بین جوامع از نگاه اخلاقی ارائه می شود متنوع است؛ چه بسا این تنوع جنبه هایی مخرب و همچنین سازنده داشته باشد. مثلا ممکن است در جامعه ای، ناسیونالیسم افراطی در حکم امری اخلاقی برای وحدت و بقای کشور خوب تلقی شود و افراطی گری در این زمینه، مسیری برای تهاجم به همسایگان و اقوام دیگر را هموار سازد. در عین حال می توان شاهد ریشه های مثبت نصایح اخلاقی از طرف نهاد دین برای تعامل خوب در روابط بین همسایگان یک محله بود. همان طور که وقتی همسایگان به یکدیگر در یک محله یاری می رسانند امری نیکو صورت گرفته، با تعمیم روابط افراد به روابط نهادهای وابسته به افراد، می توان گفت یاری رسانی به کشورهای همسایه امری نیکوست. لذا نگاه اخلاقی نیازمند تعریف در شرایط متفاوت و مطالعات گسترده در روابط بین المللی است. بر سر در ورودی سازمان ملل متحد آمده است: «بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش ز یک گوهرند.»
در دنیای امروز این نهادهای انسانی هستند که باید به تعریف، تشخیص و توضیح نگاه اخلاقی بین نهادها بپردازند. نهادهای پژوهشی با مطالعات دقیق و قیاسی، به شناساندن نگاه اخلاقی به بشریت کمک می کنند و نهادهای دیگر را برای در نظر گرفتن ابعاد مختلف نقش اخلاق در روابط ملل یاری می رسانند. با این حال باید در نظر داشت، در این که نهادها با چه سازوکاری می توانند با نگاهی اخلاقی روابط خود را تنظیم کنند، مطالعات و پژوهش های کمی صورت گرفته است. مشخص کردن چگونگی اتخاذ رویکردی اخلاقی در روابط نهادهای قدرت در جهان امروز دشوار است. چگونه می توان شرایطی خوب برای دو قدرت را به صورت همزمان متصور شد؟ در وضعی که آمارها، رشد اقتصادی مناسب و در اختیار داشتن تکنولوژی های منحصر به فرد برخی کشورها را نشان می دهند، کشورهایی هستند که از نظر استراتژیک، توانایی ایجاد فضایی مناسب تر برای زندگی شهروندان خود را ندارند.
در چنین فضایی سخن گفتن از نگاه اخلاقی گزافه گویی به نظر می رسد، اما همیشه باید امید داشت که نهاد قدرت براساس منافع انسانی رویکردهای خود را تغییر دهد تا شرایط خوبی را با در نظر گرفتن وضع همه افراد فراهم آورد. لذا تلاش ها در بیان دیدگاه های اخلاقی در فضای بین المللی مطلوب به نظر می رسد. نفی خشونت، تقویت فضایی اعتمادآفرین، افزایش درجه راستی نهادهای قدرت، تبادل دانش و استمرار پژوهش، احترام به آیین ها و ادیان یکدیگر و البته به رسمیت شناختن حقوق طرف مقابل از مصادیق نگاه اخلاقی است که نهادها را در گفت وگو به پیش می راند.
اسپینوزا فیلسوف شناخته شده هلندی در قرن هفدهم میلادی گفته است: «هدف انسان خردمند باید کوشش در راه دیدن جهان به آن گونه باشد که خدا آن را از چشم انداز ابدیت می بیند. جسم و تن هر انسانی بخشی از جسم و تن خداست، پس زمانی که به دیگران آزار می رسانیم، در واقع به خودمان آزار رساندیم.» و «سعادت و نیکبختی هریک از ما به سعادت و نیکبختی همگان بستگی دارد.» آشکار است که طرح این جملات دگرخواهانه تا چه اندازه می تواند در پیشبرد گفت وگو و به وجود آوردن فضایی مناسب برای شکل گیری عقلانیت مشترک موثر باشد. عقلانیت مشترک با به کارگیری ابزار منطق به عنوان روشی در سازماندهی به گفت وگوها، به مشخص شدن منافع مشترک بین ملل خواهد انجامید. طرح شدن اصطلاحات رایج در مطالعات روابط ملل، نظیر بازیگر، مهره و مانند اینها به عنوان جایگزینی برای نامگذاری جایگاه نهادهای انسانی می تواند گاهی آسیب رسان باشد. در حالی که می توان از زبانی مشترک برای بیان عقاید و افکار شکل دهنده یک نهاد سخن گفت چرا از آن به عنوان منافع بازیگر یاد کرد؟
در واقع هدف نهایی از طرح نگاه اخلاقی در روابط ملل، وحدت اندیشه در قبول تنوع فرهنگی است. وحدتی که اسپینوزا از آن با عنوان وحدت وجود یاد کرده است. این نگاه اخلاقی نه تنها در فلسفه، بلکه در ادیان نیز توصیف شده است. در قرآن کریم، آیه شریفه یکم سوره مبارکه نسا آمده است: «ای مردم از پروردگارتان که شما را از نفس واحدی آفرید و جفتش را [نیز] از او آفرید و از آن دو مردان و زنان بسیاری پراکنده کرد، پروا دارید و از خدایی که به [نام] او از همدیگر درخواست میکنید، پروا نمایید و زنهار از خویشاوندان مبرید که خدا همواره بر شما نگهبان است.» امید است با پرسش مداوم نهاد قدرت از خود و نقد مستمر این نهاد، زمینه همگرایی و وحدت ملل پدید آید و ملل متحد به معنای واقعی به تعامل و رفتار نیکو با یکدیگر رو آورند؛ جنگ ها پایان پذیرند، تهدیدها لغو شوند، تحریم های تکنولوژیک و اقتصادی برچیده شوند و خشونت، افراطیگری و شرارت برای همه ملت ها محو شود.
جلال نبهانی زاده
پژوهشگر فلسفه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست