جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

زمانی برای بودن در گروه


زمانی برای بودن در گروه

چگونه در یک گروه موفق عمل کنیم

معلوم نیست که توی زندگی اجتماعی و در ارتباط با آدم‌های مختلف چه کار می‌کنیم که درست بعد از چند روز وارد شدن به یک گروه، دیگر ما را نمی‌خواهند. این را می‌شود از نوع حرف زدن و چشم و ابرویی که برای‌مان بالا و پایین می‌اندازند می‌کنند فهمید! این که آدم مهارت این را داشته باشد وارد یک گروه شود و بعد هم در آن گروه ماندگار بماند و از همه مهم‌تر موفق هم بشود کار هر کسی نیست! دنیای ما پر از گروه‌های مختلف ورزشی، علمی، فرهنگی، هنری، کاری و... است که نمی‌توانیم از خیرشان بگذریم پس باید در رفتارهای خودمان تجدید نظر کنیم.

اولش فقط یک‌سری گروه‌های دوستی هستند که ما هی عضوشان و هی از آن منصرف می‌شویم گروه‌های دوستی شاید خیلی برای‌مان مهم نباشند و بیشتر جنبه خوش گذرانی و تفریحی داشته باشند اما هر چه‌قدر ما توانایی حضور موفق در این گروه‌ها را داشته باشیم بهتر می‌توانیم در گروه‌های رسمی‌تر موفق عمل کنیم. وقتی ما وارد یک گروه می‌شویم یعنی هدف‌های مشترکی با هم داشته ایم که باعث عضویت ما شده است، بنابراین این رسیدن به این هدف‌ها موفقیت ما و گروه را تضمین می‌کند، اما گاهی با ورود به یک گروه کاری می‌کنیم که آن‌ها بی‌خیال بودن ما شوند و به راحتی ما را کنار می‌گذارند. حالا شاید با خودتان بگویید که ای بابا اصلا لازم نیست که ما عضو گروهی شویم همین طوری مجرد! هم می‌توانیم در این عالم زندگی کنیم اما یک‌سری دلایل وجود دارد که افراد خودشان را عضو گروه‌های مختلف می‌کنند یعنی نیازهایی وجود دارد که با حضور شما در یک گروه تامین می‌شود:

● نیاز به کسب تجارب جدید

وقتی دل‌مان از همه کارها، آدم‌ها و حتی موقعیت‌های تکراری و یک نواخت زده می‌شود و دوست داریم یک هیجانی به زندگی‌مان دهیم یا چیزهای جدید یاد بگیریم به سرمان می‌زند که عضو گروه‌های مختلف شویم گروه‌هایی که هم می‌توانند ما را به رسیدن هدف‌های‌مان کمک کنند و هم تجربه‌های جدید در زندگی ما به وجود بیاورند. البته گاهی هم به خاطر پر کردن اوقات فراغت و بی‌کاری دست به دامن گروه‌های مختلف می‌شویم. به هر حال گروه‌ها در هر زمینه تجربه‌های جدید برای آدم‌ها ایجاد می‌کنند که می‌تواند هیجان انگیز و لذت بخش باشد.

● نیاز به جلب نظر و تایید دیگران

این که ما نظری بدهیم و دیگران تایید و از ما هی تعریف نیازی است که با حضور درگروه تامین می‌شود. ما کلا آدم‌هایی هستیم که می‌خواهیم به طرق مختلف جلب نظر کنیم و دانسته ها، هنرها و مهارت‌های خودمان را به دیگران نشان دهیم و شاید بهترین جا همین گروه‌های مختلفی است که ما عضوشان می‌شویم و آن وقت آن‌ها هم با تاییدات‌شان به بالا رفتن اعتماد به نفس ما کمک می‌کنند.

● نیاز به کسب امنیت

این که شما عضو یک گروه باشید، اول از همه از تنهایی و غربت خارج می‌شوید و تازه از خیلی از آسیب‌های روحی و روانی هم در امان می‌مانید تازه این را به امنیت اقتصادی یا سلامتی که عضویت در بعضی گروه‌ها برای ما ایجاد می‌کند هم اضافه کنید. یعنی گروه‌های کاری می‌توانند نیازهای اقتصادی ما را برطرف و خیال‌مان را نسبت به دغدغه‌های مالی راحت کنند یا امنیت در زمینه سلامت جسمی و روانی که گروه‌های مختلف به ما خواهند داد.

● نیاز به ابراز دوستی و جلب محبت

کلا حضور در جمع یک خاصیت دارد و آن این است که وقتی نیاز محبت داریم برطرف می‌شود! چون بالاخره ۴ نفر در جمع پیدا می‌شوند که به ما محبت کنند البته کلا همه آدم‌ها نیاز به جلب محبت و دوستی دارند و این نیازشان می‌تواند با حضور در گروه‌های دوستی و رسمی برطرف شود و البته فراموش نکنیم که ما خودمان هم میل داریم که دوست بداریم و ابراز محبت کنیم و دقیقا وقتی در یک گروه قرار می‌گیریم می‌توانیم عواطف خودمان را بیان کنیم.

● فعال گروه باشید!

اصلا عجیب نیست که در گروه‌های مختلف شکست بخوریم! چون خیلی از ما نمی‌دانیم که در یک گروه ورزشی، هنری، فرهنگی و حتی در یک گروه کاری چگونه رفتار کنیم که موفق باشیم و بتوانیم نظر افراد گروه را جلب کنیم و البته افراد گروه روی ما حساب کنند. برای این که شما محبوب گروه باشید و جزو افراد منفی گروه نباشید پیشنهاد می‌کنیم رفتارهای زیر را حتما فراموش نکنید:

● سازگار و انعطاف پذیر بودن

آدم‌هایی که دائم در یک گروه، ساز مخالف و هی غر می‌زنند که این چرا این جوری است یا این چرا این جوری نیست!! نه خودشان می‌توانند موفق شوند و نه باعث موفقیت گروه شان می‌شوند. برای همین خیلی رفتارشان مورد قبول افراد گروه نخواهد بود، پس اگر انتقاد و نظر مخالفی دارید بی خیال ایراد گرفتن شوید و سعی کنید به جای آن چند پیشنهاد درست و درمان بدهید یا اگر همه افراد گروه در موضوعی به توافق رسیده‌اند رفتار سازگارانه داشته باشید و کنار بیایید و لجبازی و مخالفت را کنار بگذارید.

● دلسوز و مشتاق باشید

تعلق عاطفی داشتن به گروه معمولا در بیشتر افراد ایجاد می‌شود این که شما تمام تلاش خود را انجام می‌دهید که به اهداف‌تان دست پیدا کنید و برای موفقیت گروه وقت بگذارید و ابراز دلسوزی کنید و خودتان را مشتاق نشان دهید و در برابر اتفاقات مختلف در گروه بی تفاوت نباشید در ماندگاری و البته موفقیت شما و گروه نقش موثر دارد و البته باعث می‌شود افراد گروه به شما بیشتر از دیگران توجه کنند.

● پیگیر باشید

یکی از مهم‌ترین رفتارهایی که می‌تواند شما را به عنوان یک عضو خوب در گروه نشان دهد پیگیر بودن است یعنی هیچ گروهی از اعضای بی خیال و بی تفاوت خوشش نمی‌آید یا کسی که انجام شدن یا انجام نشدن یک برنامه برایش مهم نباشد خیلی مورد پسند افراد گروه نیست. این که شما پیگیر رسیدن به اهداف مشترک باشید و تلاش هم بکنید شما را یک عضو فعال گروه خواهد کرد.

● تعهدپذیر باشید

اگر شما مسئولیتی را در یک گروه بر عهده دارید حتما آن را درست و به موقع انجام دهید. تعهدپذیر بودن شما در تصور افراد گروه بسیار موثر خواهد بود. چون هم در رسیدن به اهداف‌تان کمک می‌کند و هم تصویر خوبی از خودتان به جا می‌گذارید اگر قرار باشد همه افراد گروه بی خیال و غیر متعهد باشند به هیچ هدفی نخواهید رسید. تعهد می‌تواند موفقیت در گروه‌های دیگر را هم به دنبال داشته باشد.

● در پی ارتقا باشید

این که تمام هدف‌تان ارتقای خودتان باشد چیز درستی نیست. شما باید طوری تلاش کنید که باعث رشد و ارتقای گروه شوید. البته نباید خودتان را هم فراموش کنید چون گروهی که رشد و ارتقایی برای شما نداشته باشد گروه مفیدی نخواهد بود پس سعی کنید رشد خودتان و گروه را موازی هم قرار دهید که خودش می‌تواند نقش شما را در گروه کلیدی کند.

نویسنده: وجیهه محمدپور مقدم