جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

ورزش در ماه مبارک رمضان


ورزش در ماه مبارک رمضان

شاید با خواندن تیتر با خودتان بگویید مگر در این گرما می شود ورزش کرد باید خدمت تان عرض کنم بله می شود هم روزه داشت و هم با رعایت یک سری نکات برای جلوگیری از افت فشار و قند خون, ورزش کرد

شاید با خواندن تیتر با خودتان بگویید مگر در این گرما می‌شود ورزش کرد! باید خدمت‌تان عرض کنم بله می‌شود هم روزه داشت و هم با رعایت یک سری نکات برای جلوگیری از افت فشار و قند خون، ورزش کرد. به‌ طوری که متخصصان تغذیه معتقدند روزه‌داری همراه با ورزش اصولی نه تنها باعث ضعف نمی‌شود بلکه باعث افزایش قدرت فیزیکی بدن نیز می‌شود.

● چه زمانی ورزش کنیم؟

مهم‌ترین نکته برای ورزشکاران این است که چه زمانی ورزش کنند. ورزش در زمان سحر باعث می‌شود ورزشکاران روزه‌دار ضعف کنند، این کار باعث تشنگی و ایجاد ضعف در فرد می‌شود و هنگام عصر افت قندخون و سرگیجه را به دنبال دارد. از آن‌جای که در فاصله بین غذا خوردن و ورزش کردن بدن فرصت هضم غذا را پیدا می‌کند و خون به راحتی در عضلات ورزشکاران جریان می یابد کارشناسان معتقدند زمان مناسب شروع ورزش دو یا سه ساعت بعد از صرف افطار است. چون با ورزش کردن در این زمان هم افطار هضم می‌شود و هم فرد بعد از افطار می‌تواند مایعات مصرف کند. ورزش کردن بلافاصله بعد از افطار موجب خستگی، وارد آمدن فشار بر سیستم عصبی، مفصلی، گوارشی و به ویژه عضلانی است، که ممکن است موجب بیماری‌ها و آسیب‌های جدی شود.

● بهترین ورزش برای روزه‌داران

برای روزه‌دارانی که در طول سال اهل هیچ ورزشی نبودند، انجام ورزش‌‌های سنگین بیش از آن که مفید باشد مضر است. افراد می‌توانند با در نظر گرفتن ملاحظاتی به ورزش‌هایی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری، کوه‌پیمایی و شنای سبک و تفریحی بپردازند. انجام حرکات نرمشی و کششی، شنا و پیاده‌روی برای آماده نگه‌داشتن آمادگی عمومی بدن ضروری است. ورزشکاران همه رشته‌های ورزشی باید سعی کنند در ماه رمضان تمرین‌ها ورزشی خود را سبک‌تر انجام دهند، زیرا انجام حرکات ورزشی سنگین موجب از دست دادن نمک، آب زیاد و ضعف شدید می‌شود. مناسب‌ترین ورزش‌ها برای روزه‌داران شنا و پیاده‌روی در ساعات بعد از افطار است. پزشکان توصیه می‌کنند که تمام فعالیت‌های سنگین و نیمه سنگین ورزشکاران حرفه‌ای باید قبل از اذان ظهر و در نیمه نخست روز انجام شود و در نیمه دوم روز، فقط به فعالیت‌های سبک پرداخته شود.

● ورزش‌کاران نوجوان

متخصصان تغذیه به نوجوانان که معمولا پرتحرک هستند، توصیه می‌کنند برای پیشگیری از ضعف قوای جسمانی در ماه مبارک رمضان، از انجام حرکات ورزشی سنگین اجتناب کنند. فعالیت زیاد نوجوانان روزه‌دار در ماه مبارک رمضان، منجر به صرف انرژی بیشتر و افزایش تعریق در ساعات روز می‌شود که می‌تواند زمینه‌ساز سوء تغذیه خفیف یا شدید شود. بهترین ورزش در طول ماه مبارک رمضان برای نوجوانان شنا و پیاده‌روی پس از صرف افطار است چرا که از گرفتگی عضلات پیشگیری می‌کند. افراد ورزشکار باید در این مدت با رعایت زمان بندی خاص به حرکات ورزشی بپردازند. بسیاری از رشته‌های ورزشی به‌خصوص ورزش‌های سنگین حرفه‌ای در این مدت باید متوقف شوند.

● تغذیه مناسب

اگر ورزشکاری بخواهد در این ماه دچار افت بدنی نشود، باید در کنار زمان و نوع ورزش خوب، از شرایط غذایی مناسبی نیز برخوردار باشد. ورزشکار حرفه‌ای باید کسری خوابی که هنگام سحر پیش می‌آید در طول روز جبران کند. سحری را تا جایی که امکان دارد دیر میل کند. قبل از ماه رمضان با طراحی تمرین‌ها و برنامه‌ریزی درست برای این ماه انرژی مورد نیاز خود را در بدن ذخیره کند، هم‌چنین از فاصله افطار تا سحر به تدریج مایعات میل کنید. مصرف پروتیین زیاد در رژیم غذایی ورزشکاران روزه‌دار توصیه نمی‌شود، چون باعث تولید مواد زاید در خون و ایجاد خستگی حین ورزش می‌شود. ورزشکاران در ماه رمضان نسبت به افراد عادی نیاز بیشتری به قند و ویتامین‌ها دارند. هم‌چنین مصرف مایعات فراوان از جمله آبمیوه‌ها قبل از ورزش مناسب است. مصرف خرما، سوپ، سبزیجات و شیر برای افطار ورزشکاران توصیه می‌شود. کمبود قند در بدن ورزشکاران حرفه‌ای ممکن ‌است باعث بروز مشکلاتی شود. ورزشکاران روزه‌دار می‌توانند با مصرف مواد قندی و کربوهیدرات‌ها مانند ماکارونی، عسل، سیب‌زمینی، قند و شیرینی‌جات در فاصله بین سحر و افطار این کمبود را جبران کنند و نکته مهم این که ورزشکاران روزه‌دار باید از مصرف پودرهای رایج در بازار به عنوان چربی سوز و یا عضله سوز به علت عوارض جانبی بر کلیه‌ها و دستگاه گوارش خودداری کنند.

نویسنده: مهدیه جوادی