پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

بانوی ایتالیایی در تهران


بانوی ایتالیایی در تهران

اما بونینو وزیر خارجه ایتالیا, نخستین مقام ارشد یک کشور عضو اتحادیه اروپا است که گفته می شود پس از ۱۰ سال روز شنبه به ایران سفر کرد و با مقامات بلندپایه ایرانی دیدار و گفت وگو کرد

اما بونینو وزیر خارجه ایتالیا، نخستین مقام ارشد یک کشور عضو اتحادیه اروپا است که گفته‌می‌شود پس از ۱۰ سال روز شنبه به ایران سفر کرد و با مقامات بلندپایه ایرانی دیدار و گفت‌وگو کرد.

او پیش از سفرش به ایران اعلام کرده بود که با توجه به نقش تاثیرگذار منطقه‌یی ایران و زنده نگه داشتن سیاست گفتمان، ضروری است که با تهران ارتباط بیشتری برقرار شود. و از همین رو پیش‌بینی کرد که از این پس سفر مقامات اروپایی به ایران بیشتر شود. در ماه مرداد امسال، مدت کوتاهی بعد از مراسم تحلیف حسن روحانی، لاپو پیستلی، معاون خانم وزیر خارجه ایتالیا به ایران سفر کرده بود. هفته گذشته هم ماسیمو دالما، نخست وزیر پیشین ایتالیا به تهران رفت. یک هفته پس از سفر بونینو قرار است رییس کمیسیون سیاست خارجی مجلس ایتالیا به تهران سفر کند و چند روز بعد از آن نیز سفر وزیر فرهنگ و ابنیه تاریخی ایتالیا به ایران در دستور کار قرار دارد.

از همین رو وزیر امور خارجه ایتالیا هفته جاری را هفته ایتالیا در ایران خواند. تمایل ایتالیا به گسترش روابط دو جانبه با ایران است. با انتخاب حجت‌الاسلام حسن روحانی به عنوان رییس دولت یازدهم ایران، ایتالیا نخستین کشور اروپایی بود که بلافاصله پس از پیروزی دکتر روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، لاپو پیستلی، معاون وزیر خارجه و نماینده خود را به تهران فرستاد. همچنین ایتالیا همچنان نخستین شریک تجاری ایران در میان کشورهای اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. بنیامین نتانیاهو نیز در سفری که اوایل آذر به ایتالیا داشت تلاش فراوانی کرد تا از نزدیک شدن ایران و ایتالیا جلوگیری کند و جبهه‌یی ضد ایرانی به وجود آورد. سفر وزیر خارجه ایتالیا به ایران در شرایطی انجام گرفته که ایران دور تازه‌یی از روابط را با کشورهای عضو اتحادیه اروپا در پیش گرفته است.

هرچند ایتالیا نقشی در مذاکرات هسته‌یی با ایران ایفا نمی‌کند و از اعضای گروه ۱+۵ نیست اما به گمان بسیاری می‌تواند در پیشبرد گفت‌وگوها در پس پرده مذاکرات نقش ایفا کند. شاید همین دیدگاه بود که وزیر خارجه ایران را پیش از آغاز گفت‌وگوها در ژنو ۳ ابتدا راهی رم کرد تا دیداری با همتای ایتالیایی خود داشته باشد و از آنجا عازم مذاکرات سخت و نفسگیر ژنو و در نهایت تفاهم با گروه ۱+۵ شود. حالا قرار است روابط ایران و ایتالیا رنگ صمیمانه‌یی به خود بگیرد رنگی که در هشت سال گذشته اثری شایسته از خود در دیپلماسی ایران به جا نگذاشت.

● روابط کنونی ایران و ایتالیا در سطح انتظار دو ملت نیست

رییس‌جمهوری در دیدار «اما بونینو» وزیر خارجه ایتالیا با بیان اینکه ایتالیا کشوری تاثیرگذار در اروپا است، گفت: تعاملات تهران و رم می‌تواند پی‌ریزی بنای اعتماد متقابل با اروپا را به دنبال داشته باشد. به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حجت‌الاسلام والمسلمین «حسن روحانی» در دیدار وزیر امور خارجه ایتالیا، همکاری ایران و ایتالیا در سازمان ملل متحد را نمونه بارز این تعامل بیان کرد. رییس‌جمهوری در این دیدار که روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌یی و همکاری‌های بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفت، با اعلام آمادگی برای ارتقای روابط دو کشور به بالاترین سطح ممکن، گفت: از اینکه گفته می‌شود هیچ محدودیتی برای توسعه روابط وجود ندارد، خرسندم.

روحانی با اشاره به روابط در حال توسعه تهران- رم اظهار داشت: روابط کنونی ایران و ایتالیا در سطح انتظار دو ملت نیست و باید از ظرفیت‌های موجود دو کشور با توجه به اراده دو دولت ایران و ایتالیا برای گسترش روابط، بهترین استفاده صورت گیرد. رییس‌جمهوری با اشاره به ویژگی‌های مشترک تمدنی و فرهنگی دو ملت افزود: ایتالیا نقش شریکی مهم در رابطه با جمهوری اسلامی ایران را داشته و تاکنون به عنوان دروازه تعامل ایران با اروپا عمل کرده است، لذا باید روابط دوجانبه را بر اساس دیدگاهی پایدار و با اهدافی بلندمدت برای همکاری‌های مشترک در تمامی سطوح دنبال کنیم. روحانی به تعامل اقتصادی طرفین و با توجه به تحولاتی که پس از دیدار و گفت‌وگو با نخست وزیر ایتالیا در نیویورک صورت پذیرفت، اشاره کرد و گفت: تامین نیازهای انرژی ایتالیا در حوزه‌های نفت و گاز همواره از اولویت‌های روابط دو کشور بوده و آمادگی داریم در حوزه‌های صنعت، انرژی، تجارت، محیط زیست، گردشگری و تبادلات علمی و فرهنگی روابط خود را ارتقا بخشیم.

«اما بونینو» وزیر امور خارجه ایتالیا نیز به دیدار نخست وزیر کشورش در نیویورک با دکتر روحانی اشاره کرد و این دیدار را نقطه عطفی در روابط دو کشور دانست و گفت: ایتالیا مایل است با اشتیاق فراوان، تحولات مثبت روابط دو کشور را پیش برده و با طراحی طیف وسیعی از همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصادی، صنعتی، انرژی، گردشگری و همکاری‌های علمی و تحقیقاتی زمینه‌های ارتقای روابط را فراهم آورد.بونینو افزود: ایتالیا امیدوار است علاوه بر ارتقای تعاملات ایران با اروپا بتواند درباره پرونده‌های منطقه‌یی همکاری‌های مشترکی با ایران داشته باشد، چرا که به حل بحران سوریه و مسائل منطقه‌یی قائل به راه‌حل‌های سیاسی بوده و اعتقاد دارد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. وزیر امور خارجه ایتالیا در پایان این دیدار خواستار تداوم و گسترش سفرهای دو جانبه و ارتقای سطح همکاری‌های دو کشور شد.

● همکاری‌های پارلمانی زمینه مهم گسترش مناسبات تهران و رم

در ادامه برنامه‌ها وزیر خارجه ایتالیا روز یکشنبه در دیدار با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی از همکاری‌های پارلمانی به عنوان یکی از زمینه‌های مهم گسترش مناسبات تهران و رم یاد کرد. به گزارش ایرنا از اداره کل اخبار و رسانه‌های گروهی مجلس، «اما بونینو» در دیدار با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تحولات منطقه، نسبت به برگزاری موفق کنفرانس ژنو ۲ درباره سوریه ابراز خوشبینی کرد. وی خاطرنشان کرد: ایتالیا همانند ایران معتقد به راه‌حل سیاسی بحران سوریه است و مردم سوریه باید برای آینده خود تصمیم بگیرند. علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز در این دیدار با اشاره به پیشینه طولانی و خوب مناسبات ایران و ایتالیا، بر استفاده از ظرفیت‌های وسیع دو کشور برای توسعه و گسترش همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های گوناگون تاکید کرد.

● لزوم دعوت از ایران به ژنو۲

دیدار با وزیر خارجه ایران نیز یکی دیگر از برنامه‌های مهم وزیر خارجه ایتالیا در ایران بود. وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار گفت: ایران و ایتالیا با تکیه بر روابط بسیار دیرینه، نگاه مثبت مردم دو کشور به یکدیگر و سابقه همکاری‌های خوب فیمابین، در فضا و امکانات جدید می‌توانند روابط پیشتازی داشته باشند. به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف در دیدار با اما بونینو همتای ایتالیایی خود در تهران با اشاره به این مطلب افزود: جمهوری اسلامی ایران برای روابط با ایتالیا اهمیت قائل است و خوشحالیم میزبان شما در ایران برای ادامه مذاکرات و رایزنی‌های فیمابین هستیم. دو وزیر همچنین در ارتباط با تحولات منطقه‌ای، پیرامون اوضاع در سوریه، افغانستان و نیز مساله هسته‌یی و طرح اقدام مشترک به رایزنی پرداختند. وزیر امور خارجه ایتالیا نیز با اشاره به فاجعه انسانی در سوریه بر نقش اساسی ایران در کمک به حل بحران‌ها تاکید کرد و گفت: به اعتقاد ما تمامی کشورهایی که در منطقه حضور و نفوذ دارند، باید به اجلاس ژنو ۲ دعوت شوند. بونینو درباره مساله هسته‌یی نیز ابراز امیدواری کرد پروسه مذاکرات تا رسیدن به موفقیت نهایی ادامه یابد.

● هفته ایتالیا در ایران

«اما بونینو» وزیر امور خارجه ایتالیا، محمد جواد ظریف سپس در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کرده وبه پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند. وزیر امور خارجه ایتالیا در پاسخ به سوالی درباره اظهاراتش مبنی بر رقابت کشورها برای رابطه با ایران پس از حل موضوع هسته‌ای، گفت: اعتقاد دارم اگر دورنمای کار بهتر شکل بگیرد، بر تعداد مسابقه‌دهندگان اضافه خواهد شد و شاهد رقابت بیشتری خواهیم بود.

بونینو در پاسخ به سوالی درباره دورنمای روابط ایران و اروپا گفت: امیدواریم بتوانیم شاهد گشایش روابط ایران و اتحادیه اروپا مانند سایر کشورها باشیم و برموانعی که شکل گرفته، فائق آییم.

وزیر خارجه ایتالیا کار پیش رو را پروسه‌یی سخت توصیف کرد و اظهار داشت: این پروسه نیاز به ممارست، تمرین، توجه و اعصاب قوی دارد؛ باید آینده را در نظر بگیریم و نه جزییات را. وزیر خارجه ایتالیا سفرش به تهران را نشانه‌یی از اراده مثبت ایتالیا برای شکل‌گیری فضای نوین در روابط با ایران برشمرد و گفت: هفته آینده در ایران هفته ایتالیاست؛ وزیر فرهنگ ایتالیا و رییس کمیسیون سیاست خارجی مجلس سنا و همچنین نمایندگانی از صنایع ایتالیا در راستای توسعه همکاری‌ها به تهران سفر خواهند کرد. وی درباره مذاکرات هسته‌یی ایران با ۱+۵ نیز گفت: آگاه هستم که راهی طولانی در پیش داریم لذا باید خویشتنداری در پیش بگیریم و این گفتمان را ادامه داده و تقویت کنیم. «محمدجواد ظریف» هم در نشست مشترک خبری با خانم «اما بنینو» وزیر امورخارجه ایتالیا، درباره گفت‌وگوهای امروز در زمینه هسته‌یی تاکید کرد: ضرورت دارد همه طرف‌ها با پایبندی به توافقات حاصل شده، آینده متفاوتی را بین ایران و غرب و اتحادیه اروپا به وجود بیاورند. وی افزود: اطمینان دارم ادامه مذاکرات به نفع دو ملت ایران و ایتالیا و آینده روابط تهران با اروپا است و به صلح و ثبات در منطقه و جامعه جهانی کمک می‌کند.