پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
فقه و زندگی ۱
![فقه و زندگی ۱](/web/imgs/16/152/yv4qu1.jpeg)
دانش فقه مهم ترین زیر شاخه از علوم اسلامی است . فقه در لغت به معنای فهمیدن می باشد . همچنین ، فهم دقیق و نافذ که به کنه و غایت سخن و گفتاری پی برد ، فقه گفته می شود . اما در تعریف اصطلاحی به علم به احکام شرعی عملی از روی ادله و دلایل آن فقه می گویند .
در واقع علم فقه ، دانشی است که با کنکاش و جستجو در ادله به استخراج احکام عملی می پردازد .
بر این مبنا باید برای مطالعه فقه دانست که ادله کدام ها هستند و از سوی دیگر احکام عملی را نیز شناخت . نخست در باب احکام عملی ، می توان چنین بیان کرد که در واقع تمام اعمال و سکنات آدمی در قالب زندگی شخصی و اجتماعی اگر بخواهند که نظامند باشند باید هدفمند گردند که این هدفمندی با احکامی که از سوی خداوند تبارک و تعالی مشخص شده است باید هدایت شوند .
در واقع این دیدگاه ادیان الهی است که راه سعادت را در مسیر اوامر الهی می داند ولی تمام انسان ها با هر دین و عقیده ای درصدد قانونمند کردن رفتارها و روابط خود می باشند و بسیاری با دیدگاه های غیر الهی مانند کمونیسم و ... بر هدایت آن اقدام کرده اند اما آنچنان که تاکنون بشر مشاهده کرده است تنها مسیر الهی توانسته است راه سعادت واقعی بشر را به او نشان دهد .
به این ترتیب می توان گفت احکام عملی همان قواعد و قوانین الهی هستند که برای هدایت زندگی بشر وضع گردیده اند تا راه سعادت را برای او نشان دهد .
اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که به چه علت نیاز است دانشی به کشف و کنکاش و استخراج احکام بپردازد . مگر خداوند احکام و قواعد را از سوی رسولش به انسان ها ابلاغ نکرده است ؟
در پاسخ می توان گفت که آری چنین است و احکام و قواعد زندگی در کتاب الهی ، قرآن کریم ، بیان شده است اما چند نکته قابل توجه است . نخست این که بسیاری از این قواعد در کتاب الهی به صورت مختصر و مجمل بیان شده و وظیفه تبیین و تشریح آن بر عهده رسول خدا (ص) و ائمه هدی ( علیه السلام ) گذاشته شده است . نبی مکرم (ص) نیز بر این وظیفه اقدام کرده و با احادیث بسیاری که از ایشان رسیده است به تشریح احکام پرداخته است اما باید توجه داشت که هرچند قرآن عظیم الشان ، با خواست خداوند متعال و تلاش های پیامبر (ص) و پس از او توسط ائمه هدی (علیهم السلام) و اصحاب رسول خدا (ص) از تحریف مصون مانده است اما متاسفانه به دلایل متعدد که جای بحث آن در اینجا نمی باشد ، احادیث رسول گرامی اسلام (ص) مورد تحریف قرار گرفته است و گاه احادیث جعلی به ایشان نسبت داده شده است ، بر اساس این مشکل علمی با نام رجال شناسی و درایه وضع شده است تا احادیث صحیح از نادرست شناخته شود و این علم بازویی قوی و قدرتمند برای علم فقه قرار گیرد . از سوی دیگر خود پیامیر (ص) و پس از ایشان ائمه هدی (علیهم السلام) بر احتمال تحریف شدن سخنانشان در آینده واقف بوده اند و لذا از زمان حیات خودشان به بسیاری از اصحاب خود دستور « تفقه در دین » را داده اند و در واقع واضع اصلی دانش فقه نبی مکرم (ص) و ائمه هدی (ع) بوده اند .
همچنین ، بعد از غیبت امام دوازدهم (عج) و قطع ارتباط مستقیم با امام (ع) مسائل جدیدی دیگری در زندگی انسان ها رخ نمود که در زمان حضور ائمه هدی (ع) موضوعیت نداشته و لازم بود احکام این مسائل نیز مشخص شود و دستور ائمه هدی (ع) بر تفقه در دین به این علت بود که علما بتوانند در آینده خود احکام مورد نیاز را از ادله استخراج کنند .
به این ترتیب بود که دانش فقه زاده شد تا فقها و علما با استفاده از دانش های دیگر و با رجوع به ادله که همان گونه که گفته شد مهم ترین آن ها قرآن و پس از آن احادیث و روایات پیامبر (ص) و ائمه هدی (علیهم السلام) می باشند به استخراج احکام اقدام کنند .
علاوه بر این ها ادله دیگری چون عقل و اجماع و ... وجود دارد که در صورت نبودن دلایل قرآنی و حدیثی می توان از آن ها بهره جست که در آینده درباره این ادله بحث خواهد شد .
با این مقدمه مشخص شد که دلیل ایجاد دانش فقه ، کشف و استخراج احکام برای هدایت زندگی آدمی در مسیر سعادت و خوشبختی است .
در بحث های آینده با زیر شاخه های دانش فقه آشنا خواهیم شد و پس از آن به برخی از مهم ترین احکام که در زندگی آدمی مورد نیاز خواهد بود اشاره خواهیم نمود . بیشتر هم سعی خواهیم نمود به مسائل نوظهور فقهی اشاره نماییم .
سید مرتضی موسوی تبار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست