یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

عصبانيت و پيري زودرس، هديه آلودگي هوا به كودكان


سلامت نیوز: آلودگي هوا آثار بلند مدتي مانند پيري زودرس، شيوع بيماري‌هاي تنفسي و قلبي نيز دارد گخ بيش از همه كودكان را گرفتار مي‌كند.

يكي از فاكتورهاي اساسي كه در سلامت ‌انسان‌ها نقش اساسي دارد، آب و هوا است. كه بر سلامت انسان از دوران نوزادي تأثير دارد.

افرادي كه بيشتر وقتشان را در بيرون از خانه مي‌گذرانند بيشتر در معرض آلودگي هوا قرار مي‌گيرند در اين بين كودكان و نوجوانان كه به مدرسه مي‌روند نيز از آسيب‌پذيرترين اقشار در برابر آلودگي هوا هستند.

*آلودگي هوا منجر به كمبود اكسيژن در خون كودكان مي‌‌شود

ناصر كلانتر متخصص اطفالدرباره تأثير آلودگي هوا بر كودكان و نوزادان اظهار مي‌دارد: تأثير آلودگي هوا بر كودكان و نوزادان شديدتر است، در حال حاضر ذرات معلق در هوا به اندازه هزار ميليمتر است و اين ذرات نه تنها در ريه باقي مي‌ماند بلكه از عرض كيسه هوا عبور كرده و پس از آن داخل عروق و جريان خون قرار مي‌گيرد كه اين عارضه هشدار دهنده است.

اين متخصص اطفال ادامه مي‌دهد: كودكان و دانش‌آموزان ابتدايي از نظر جسمي ضعيف هستند، از اين رو با ورود هواي آلوده به ريه آنها اختلالات متعددي به خصوص در تبادل گازهاي خوني ايجاد مي‌‌شود و اين امر منجر به كمبود اكسيژن در خون و افزايش گاز COو CO2 در آنها مي‌‌شود.

*دانش‌آموزان ابتدايي حساسيت بيشتري به اثرات آلودگي هوا دارند

محمد‌رضا تقي‌زاده، متخصص بيماري‌هاي داخلي با اشاره به تأثير آلودگى هوا بر سلامت انسان مي‌گويد: در اغلب افراد سالم با رفع آلودگى هوا علائم ناشى از آن هم برطرف مى‌شود ولي بعضي افراد حساسيت بيشترى به اثرات آلودگى هوا نشان مي‌دهند كه دانش‌آموزان و سالمندان هم از اين دسته هستند.

وي ادامه مي‌دهد: ريه‌هاى دانش‌آموزان و كودكان ممكن است با ميزان كمتر آلودگى هوا احساس ناراحتى كنند و دچار برونشيت و گوش‌درد ‌شوند.

اين متخصص بيماري‌هاي داخلي مي‌افزايد: مبتلايان به بيمارى قلبى يا ريوى با شدت بيشترى به هواى آلوده واكنش نشان مى‌دهند، اين افراد در طول دوره آلودگى شديد هوا بايد فعاليت‌هاى خود را در بيرون خانه محدود كنند و مراقبت‌هاى‌ پزشكى بيشترى را خواستار شوند.

وي ادامه مي‌دهد: در شرايطي كه هوا به شدت آلوده است به خانواده‌ها توصيه مي‌شود فرزندان خود را از خانه خارج نكنند، مگر در شرايط خاص چرا كه آلودگي هوا با تأثير بر روي ريه و دستگاه تنفسي در آينده آنها را با مشكل تنفسي مواجه مي‌كند.

اين متخصص بيماري‌هاي داخلي مي‌گويد: تمام بيماران قلبي و تنفسي، سالمندان و كودكان و دانش‌آموزان به‌دليل وجود گرد و غبار در مناطق تهران از تردد در هواي آزاد و انجام فعاليت‌هاي ورزشي خودداري كنند؛ چرا كه فعاليت ورزشي موجب افزايش ضربان قلب، افزايش فعاليت دستگاه تنفسي و افزايش ورود هواي آلوده به ريه‌ها مي‌شود.

تقي‌زاده اضافه مي‌كند: از شهروندان تقاضا مي‌شود از تردد با خودروي شخصي در سطح شهر جداً خودداري كنند و با اين عمل خود در كاهش آلودگي سهم بزرگي داشته باشند در غير اين صورت آلودگي هوا شديدتر مي‌شود و بيماران قلبي، ريوي و دانش‌آموزان به شدت آسيب مي‌رسد چرا كه آنها آسيب‌پذيرترين قشر جامعه در هواي آلوده هستند.

*آلودگي‌ هوا منجر به بي‌اشتهايي دانش‌آموزان و كودكان مي‌شود

عبدالكريم پژومند، رئيس بخش تحقيقات مسمومان دانشگاه شهيد بهشتي مي‌گويد: آلودگي هوا به صورت بي‌حالي، تنگي نفس، عدم توانايي براي انجام كارهاي روزمره و در شرايط حادتر،‌ سرفه، بي‌حالي و بي‌اشتهايي براي دانش‌آموزان بروز مي‌كند.

وي اظهار مي‌دارد: ميزان مجاز گاز CO2 در افراد سالم 36 PPM است اما اين ميزان در شرايط حاد به 200 تا 250 PPM مي‌رسد. اين وضعيت بيشتر در نقاط پرترافيك ديده مي‌شود؛ مسموميت ناشي از آلودگي هوا در كودكان بيشتر اثر مي‌كند چرا كه كودكان به خاطر تحرك زياد نياز به اكسيژن بيشتري دارند و در چنين وضعيتي مسموميت براي آنها بيشتر اتفاق مي‌افتد.

اين استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ادامه مي‌دهد: اين روزها مدارس روزهاي پر دردسري را طي مي‌كنند؛ از اين رو براي سلامت دانش‌آموزان و تردد كمتر در خيابان‌ها تعطيلي مدارس پيشنهاد ‌مي‌شود.

وي مي‌گويد: آلودگي هوا خصوصاً در روزهاي اخير عوارضي را براي همه افراد جامعه به وجود مي‌آورد اما در دانش‌آموزان خصوصاً دانش‌آموزان ابتدايي به خاطر ظريف بودن و جثه ناتوان، اثر خود را در درازمدت نشان مي‌دهد؛ اگر روند آلودگي به همين صورت طي شود عوارضي همچون تنگي نفس، كم‌خوني، صدمه به اعصاب و روان و بيماري‌هاي چشمي بر دانش‌آموزان خواهد گذاشت.