سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آشفتگی؛ هدیه خودرو به فضای شهری
تلاش برای داشتن شهری زیبا که در ذات خود پویایی را به همراه دارد، فرآیندی ناگهانی و خلقالساعه نیست.
این مهم، مسالهای تدریجی و همگانی است و هر اندازه شهروندان خود را مسئول پویایی شهر بدانند و بر این باور باشند که خود سلولی از این بدن زنده و پویا هستند، آن وقت است که می توان ادعا کرد شهر در تمام عناصر و اجزایش، ارگانیت و پویاست؛ چرا که فطرت انسان با طبیعت همخوان و سازگار است. همین سازگاری است که هارمونیک بودن عناصر و اجزا را به ارمغان می آورد.
نگاهی به عمق شهر در همان نقطه ای که ایستاده اید، گویای بسیاری از رازهای ناگفته است، هرچند کم و کوتاه؛ اما بی شک تصویری که شما و من خواهیم دید، همه یک اشتراک بزرگ را در دل خود جا داده اند؛ شهر ما آشفته است و قرار هم نیست زیبا شود.
این هماهنگی در تصاویر همه ناظران که شهر را به نظاره نشسته اند، گویای واقعیتی تلخ است و آن این که شهر ما با فطرت ما در تضاد است؛ یعنی هر روز از صبح که بلند می شویم با تمام همت و توان خود تلاش می کنیم تا عکس آنچه فطرت ما بر آن تاکید می کند، انجام دهیم، فرقی هم نمی کند این کار چقدر دوام و قوام دارد، البته ناگفته نماند تصور همه آنها که کنشگران این شهر هستند، آن است که مدت کوتاهی وضع بر این منوال خواهد بود و سپس همه چیز در جای خود قرار می گیرد؛ اما واقعیت همین نقض غرض است؛ فکر کنید اگر هر کدام از شهروندان چنین فکری کنند، تصویر چه شهری در جلوی چشم مان خواهد رفت!؟
روزانه بسیاری از این تصاویر در جلوی چشم ما رژه می روند، نیازی به کنکاش نیست، چشم بسته هم می توان آن را در رفتار بسیاری سراغ گرفت؛ اگر هم شجاع باشیم و منصف؛ از خود می توانیم شروع کنیم که روزانه چقدر رفتارهای ما با فطرت اجتماعی و روح مدنیت سازگار است.
شهر و مدنیت، اگر نگوییم دستاورد بشر مدرن است، اما بزرگ ترین و مهم ترین دستاورد اوست. دستاوردی که به او کمک کرد تا بر محیط بیش از پیش مسلط شود و آن را آن گونه که می خواهد بسازد. در گذشته نه چندان دور، شهرها ارگانیک بودند و به بالندگی و شکوفایی روحی انسان کمک می کردند و متناسب با نیازهای فطری به او پاسخ می دادند. اکنون این روند کمی با مشکل مواجه شده است و روان انسان شهری با دخل و تصرف هایی که با بی نظمی در محیط ایجاد شده، دیگر پاسخگو و ارضا کننده نیازهای روحی او نیست و آنچه بیش از همه این موضوع را تحت الشعاع قرار داده، عناصر بصری در فضای شهرهاست.
خودرو ها یکی از همین جنس تلاش انسان مدرن است که با ورودش به فضای شهری، آشفتگی را به شهرها هدیه داده است. در تصویری که همه ما در ابتدا آن را جلوی چشم خود از یک منظر شهری ثبت کردیم، غیرممکن است خودرویی نبینید و این فصل مشترک همه تصاویر ناظران شهر است، عنصری که کم هم نیست و نیاز به جستجو در عکس برای پیدا کردنش ندارد؛ بلکه هارمونی و توازن شهرها را به هم ریخته است. براستی چه باید کرد؟
عظیم رجب پور / کارشناس مسائل شهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست