پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زیاد تبخال می‌زنید؟


زیاد تبخال می‌زنید؟

در مورد تبخال، هر چه‌قدر هم صحبت می‌شود باز هم سوالاتی پرسیده می‌شود که گویای عدم رضایت گروهی است که اغلب تبخال می‌زنند. در برخی پیامک‌ها و نامه‌هایی که به «سلامت» می‌نویسید، …

در مورد تبخال، هر چه‌قدر هم صحبت می‌شود باز هم سوالاتی پرسیده می‌شود که گویای عدم رضایت گروهی است که اغلب تبخال می‌زنند. در برخی پیامک‌ها و نامه‌هایی که به «سلامت» می‌نویسید، مدام ابراز ناراحتی می‌کنید که چرا گروهی مانند شما به دنبال هر استرس فیزیکی یا عاطفی تبخال زده ولی عده‌ای دیگر به این مشکل دچار نمی‌شوند...

تبخال یک عفونت ویروسی مسری و شایع است. این بیماری به طور معمول لب‌ها و ناحیه دهان و به ندرت نواحی چون قرنیه و ناحیه تناسلی را گرفتار می‌کند. پیش از ایجاد عفونت تبخال، ویروس تا ماه‌ها و یا سال‌ها در آنجا باقی می‌ماند و بدن شما پاد‌تن‌هایی را علیه ویروس می‌سازد که به کنترل آن می‌انجامد مگر اینکه عواملی موجب شوند خطر بروز آن افزایش یابد. وجود یک بیماری که مقاومت بدن شما را کاهش دهد، حتی سرماخوردگی و یا ناراحتی خفیف گوارشی یا تب به هر علت، دوره خون‌ریزی قاعدگی و بسیاری موارد این‌چنینی می‌تواند عوامل افزایش‌دهنده خطر محسوب شود. مصرف داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی و در کودکان، وجود اگزما می‌تواند جزو این دسته قرار بگیرد.

مرحله اول بروز تبخال به صورت علایم موضعی مانند گزگز، سوزش و خارش است. چنانچه این علایم پیدا شود، بروز تبخال قابل پیشگیری نیست. استفاده مکرر از پماد آسیکلوویر در این مرحله می‌تواند سیر تبخال را کند نماید و ریزش ویروس را از سطح ضایعه به دیگر مناطق کاهش دهد. با اینکه تاثیر روش‌هایی مانند کمپرس سرد، مثلا قرار دادن یک تکه یخ در حدود یک ساعت روی محل تبخال و یا مالیدن نمک به ضایعه از نظر علمی ثابت نشده است ولی در تجربه نشان داده که در بعضی بیماران مفید است بنابراین درمان اصلی تبخال، همان پماد آسیکلوویر است و در مواردی که عودهای مکرر وجود دارد پزشک متخصص می‌تواند با سنجیدن شرایط خاص هر بیمار حتی آسیکلوویر خوراکی را تجویز کند. ضمنا توصیه می‌کنم از تماس با ترشحات بزاقی یا بوسیدن فردی که تبخال زده خودداری کنید تا شما هم تبخال نزنید.

دکتر مسعود ملکی - دانشیار گروه پوست و مو - دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد