شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

اصفهان زیبا در غم از دست دادن زاینده رود


اصفهان زیبا در غم از دست دادن زاینده رود

نقاشی دیواری در اصفهان حرکت به سمت منظرسازی شهری مدرن

نقاشی دیواری به عنوان یکی از اشکال‌ هنری در طول تاریخ همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده، تأثیر آن بر زندگی انسان از دیرباز تاکنون آنچنان پایدار و ماندنی است که می‌توان گفت کمتر رشته هنری چنین تأثیری را داشته است، زیرا که خیلی از رشته‌های هنری در مقاطعی از تاریخ بنا به ضرورت و مجموعه شرایط خاصی شکل گرفته و در مقاطعی دیگر از بین رفته یا کاربرد خود را از دست داده‌اند. اما نقاشی دیواری را می‌توان اولین زایش راستین هنری انسان در سپیده دم تاریخ هنر دانست. به طوری که همچنان تاکنون تداوم و تأثیر خود را در بطن زندگی جوامع بشری حفظ کرده است. در تبیین دستاورد بزرگ انسان عصر سنگ (که جهان را با تصویر مجسم می‌ساخت تا بر آن تسلط یابد) نباید از یاد ببریم که هنر وی، به معنی واقعی واژه، هنر بوده است. آنچه اهمیت دارد این نیست که او تصویرآفرینی می‌کرد بلکه این است که تصاویر مزبور را ماهرانه و زیبا می‌آفرید.

امروزه نقاشی دیواری از نظر ایجاد تأثیرات قوی بصری و آفرینش‌ زیبایی و هماهنگی فرم و ریتم، نقش ارزشمندی در آثار معماری و زیباسازی شهری دارد. این رشته هنری اگر به درستی شناخته شود و به درستی به اجرا درآید، با توجه به فضاهای زیبا و باشکوهی که به وجود می‌آورد می‌تواند با هنر معماری تلفیق شود، همچنین این توان و اهمیت را در خود دارد که با فرهنگ و هنر هر ملتی در آمیخته و به آن ارزش و اعتبار والایی دهد.

اصفهان امروز ما متاثر از فصلی شدن رودخانه ایی زنده است که چشم ملتمسانه شهروندان برای بازگشایی آن تا خشک نشود ساری نخواهد شد و در این وانفسای کم روح حرکت بسیار عمیق و تاثیر گذار شهرداری محترم اصفهان بسیار ستودنی است، امری که بدون شک توانسته درد ناشی از خشک شدن زاینده رود را قدری ( هر قدر هم کم) التیام بخشد، این امر در اصفهان همیشه زیبای ما در بخش های مختلف از قبیل مجسمه، کارخای حجمی و نقاشی دیواری نمود یافته است، امری که بدون شک نباید از حق گذرانید مفهومی بودن کارها است که شهروندان را به سمت و سوی دیگری از هنر شهری مدرن سوق می دهد. پرنده های آبی با نقش و نگار های اسلیمی که جایگزین پرستوهای زیبا در آغاز گشایش بهار بوده اند و در روی درختان و تابلو ها خودنمایی می کنند خور بیانی پاردوکسیکال از خواسته و ناخواسته ما دارند، خواستن از آن جهت که شهر بدون آنها رنگ خود می بازد و ناخواستن از آلودگی این روزهای اصفهان.

نباید فراموش کرد که این امر با هدف تاریخی نیز صورت گرفته از آنجمله می توان اشاره داشت به " یک کیلومتر از حلقه سوم ترافیکی شهر را "بعد از پل غدیر تا خروجی گلستان شهدا (اول بزرگراه شهید همت) "به عنوان نمونه انجام می دهیم که با صرف هزینه ای بالغ بر ۲۵۰ میلیون تومان در حال اجرا است.

در حلقه سوم ترافیکی شهر اصفهان از یک طرف دوره های معماری اصفهان را معرفی می کنیم و از سوی دیگر شهیدانی را که نام آنها زینت بخش رینگ سوم شهر هستند به تصویر می کشیم. "

حال شهر من اصفهان رنگ دیگری گرفته است و شهرداری در این مسیر نقش به سزایی دارد و داشته است، البته به عنوان پیشنهاد خوب است اگر مشارکت شهروندان در ارائه طرح های خلاق برای شهری خلاق افزایش یابد، در هر صورت جای تقدیر و تشکر دارد.

حامد اخگر