دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

تصویب یا تفریح


تصویب یا تفریح

کسی سفرهای استانی را جدی می گیرد

باز هم دیوان محاسبات، باز هم رحمانی فضلی؛ باز هم یک گزارش به علی لاریجانی. گویا معاونان سابق علی لاریجانی در سازمان صدا و سیما دست از دردسرسازی علیه محمود احمدی نژاد برنمی دارند. اگر در گذشته علی کردان معاون اداری مالی صدا و سیما در زمان مدیریت لاریجانی بر این سازمان با ماجراهای مربوط به مدرک تحصیلی اش از آکسفورد و دفاع رئیس دولت نهم از حضور او در کابینه برای احمدی نژاد حاشیه ساز شده بود اما چندی است حضور رحمانی فضلی معاون دیگر لاریجانی در زمان ریاست بر صدا سیما در راس دیوان محاسبات مجلس شورای اسلامی حاشیه هایی را برای احمدی نژاد در پی داشته است.

در حالی که محمود احمدی نژاد دومین سفر از دور سوم سفرهای استانی اش را با رفتن به اصفهان پشت سر گذاشته است، دیوان محاسبات به عنوان بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی یک گزارش مدون در رابطه با سرنوشت مصوبات این سفرها به علی لاریجانی ارائه کرد، البته رونوشتی را نیز به دفتر احمدی نژاد فرستاد تا پس از بازگشت از اصفهان و در حالی که به لیست کردن برکات این سفر برای بیان در برنامه های تلویزیونی آینده اش اقدام می کند گزارشی را راجع به برکات سفرهای قبلی اش مطالعه کند.

آن گونه که در خبرها آمده است گزارش رحمانی فضلی به لاریجانی گزارش مدونی است که نتیجه بررسی استان به استان سفرهای هیات دولت نهم و بررسی تمام مصوبات استانی جلسه های هیات دولت است که اجرایی نشدن مصوبات سفرهای استانی را اعلام کرده است؛ سفرهایی که افتخار اصلی و منحصر به فرد دولت نهم و البته جدید محسوب می شوند.

شاید آن زمان که وزیران دولت جدید احمدی نژاد در دومین سفر از دور سوم سفرهای هیات دولت به اصفهان با افتخار روبان مراسم افتتاح پروژه های مختلف را پاره می کردند فکرش را هم نمی کردند که تمام سفرهای گذشته هیات دولت و روبان هایی که پاره کرده اند با گزارش رحمانی فضلی زیر سوال برود و با این سوال افکار عمومی مواجه شوند که اگر این مصوبات اجرایی نشده اند پس آنان چه چیزی را افتتاح می کنند و خاصیت راه انداختن این همه آدم برای سفر به نقاط مختلف ایران چیست؟

اگر تا دیروز اصلاح طلبان ثمره های سفرهای استانی با این شکل و شمایل را زیر سوال می بردند و با هزار برهان و دلیل و مدرک و سند اقتصادی و اجتماعی ناکارآمد بودن این روش کشورداری را گوشزد می کردند اما اینک این دیوان محاسبات به عنوان بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی است که اجرایی نشدن مصوبات سفرهای هیات دولت نهم را اعلام کرده است؛ انتقادهایی که همیشه با این پاسخ احمدی نژاد مواجه شده که این سفرها نه تنها مفید هستند بلکه میزان اهمیت آن و خدمتی که به مردم می شود به حدی است که رسانه ها و صدا و سیما قادر به انعکاس سفرها و خدمات دولت او نیستند.

احمدی نژاد البته هیچ گاه این را هم فراموش نمی کند که اعلام کند اعضای هیات دولت در این سفرها خرج تراشی نمی کنند و با نان و پنیر شب و روز سر می کنند، در مقابل اما رسانه های محلی روایت دیگری از سفر های استانی ارائه می کردند.

این سفرها البته پیش از این با انتقاد تعدادی از نمایندگان هم مواجه شده بود و آنان همواره این سوال را مطرح می کردند که دولت در این سفرها تعداد زیادی مصوبه را تصویب می کند اما اعلام نمی کند که منابع درآمدی اجرای مصوبات چیست چرا که اگر با اتکا به بودجه های استانی در جلسه استانی هیات دولت تعداد زیادی مصوبه تصویب می شود باید گفت قبلاً و در زمان اختصاص بودجه در مورد بودجه های استانی تصمیم گرفته شده است.

شاید به همین دلیل بود که نمایندگان در زمان بررسی بودجه سال ۱۳۸۸ ایجاد هرگونه بار مالی در سفرهای استانی احمدی نژاد روی بودجه های عمرانی مختص استان ها را ممنوع اعلام کردند؛ نکته یی که مورد تاکید رحمانی فضلی هم قرار گرفته است؛ «طرف دیگر مطالباتی است که در مردم در آن فضا ایجاد می شود و دولت باید این مطالبات را پاسخ دهد. این ایراد به این صورت بود که مصوبات سفرهای استانی از محل بودجه های استانی که قبلاً در مورد آنها تصمیم گرفته شده بود، تامین می شد و نمایندگان معتقد بودند چه رئیس جمهور به استان ها برود، چه نرود آن پول هزینه می شود، بنابراین نفع چندانی برای استان ها ندارد و این سفرها نباید منتی بر سر مردم باشد. نمایندگان در بودجه سال ۸۸ جلوی این اشکال را گرفتند و در بودجه سال ۸۸ در بند ۵۸ ایجاد هرگونه بار مالی جهت سفرهای استانی را از محل بودجه های عمرانی مختص استان ها ممنوع کردند. به این ترتیب دیوان موظف شده است در بررسی بودجه های هر استان بپرسد پول استان را چه کار کرده اند؟ اگر از پول تخصیص یافته به استان برای سفرهای استانی صرف شده بود دیوان مداخله می کند.»

از سوی دیگر تعداد زیادی مصوبه و چند صد هزار نامه یی که در جریان سفرهای استانی برای احمدی نژاد نوشته می شود همواره برای مسوولان استانی دردسر ساز بوده است؛ چه آنکه پاسخگویی به «توقع» هایی را که در این سفر ها ایجاد می شد باید مسوولان استانی پاسخ می دادند. از یک سو آنان باید نسبت به مصوبات و انجام درخواست نامه ها پاسخگو می بودند و از سوی دیگر منبع درآمدی مشخصی برای انجام مصوبات و پاسخ به نامه ها یی که اکثراً درد مالی مردم را بازگو می کردند معین نشده بود.

این موضوع هم البته از دید رئیس دیوان محاسبات پنهان نمانده است؛ «در بررسی هایی که تاکنون در زمینه سفرهای استانی هیات دولت انجام داده ایم مشخص شده عدم تامین و مشکلات متنوع تخصیص منابع باعث شده همه (بخش های زیادی از) مصوبات سفرهای استانی اجرایی نشده و فقط منجر به ایجاد توقع مردم نسبت به دولت شده است.»

به نظر می رسد در حالی که دولت جدید محمود احمدی نژاد هنوز لایحه بودجه سال ۱۳۸۹ را به رغم تاکید آیین نامه مجلس مبنی بر اینکه باید لایحه بودجه تا نیمه آذرماه هر سال تحویل داده شود، به مجلس شورای اسلامی تحویل نداده و از سوی دیگر لایحه برنامه پنجم توسعه هم با تاخیر زیادی مواجه شده و هنوز به مجلس تقدیم نشده آن هم در حالی که دولت اصلاحات ۱۰ ماه زودتر برنامه چهارم را به مجلس تحویل داده بود، نمی توان این نامه را پایان کار رحمانی فضلی تلقی کرد. چه آنکه گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۸۷ دیوان محاسبات نیز باید در چند هفته آینده تقدیم مجلس شود؛ گزارش هایی که خاطره خوشی را برای دولت محمود احمدی نژاد در پی نداشته اند چرا که در دو گزارش مربوط به سال های ۸۵ و ۸۶ دولت به یک میلیارد و ۵۸ میلیون دلار و ۳/۲ میلیارد دلار تخلف مالی متهم شده است.

ماجرای یک میلیارد دلار گمشده یی که رئیس دیوان گفته «همچنان باز است و به زودی برای اعلام نظر نهایی به هیات مستشاری فرستاده می شود» ثمره گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۸۵ دیوان محاسبات به مجلس شورای اسلامی است.

برگ های جدل های مالی مجلس شورای اسلامی با محمود احمدی نژاد روز به روز قطورتر می شود؛ لایحه هدفمند کردن یارانه ها، گزارش مجلس از اجرایی نشدن اصل ۴۴ و خصوصی سازی، تشکیل کمیته یی برای تحقیق و تفحص از میزان تحقق لایحه چهارم توسعه در دولت نهم، عدم ارائه برنامه پنجم تاکنون، ماجرای یک میلیارد دلار گمشده و حالا هم شاهکار دولت نهم و البته جدید یعنی اجرایی نشدن مصوبات سفرهای استانی.

با این گزارش باید دید از این پس احمدی نژاد و دولت جدید او با چه رویی به ۲۸ استان دیگر - دست کم برای به اتمام رساندن دور سوم سفرهای استانی - سفر خواهند کرد.

آیا دگر کسی مصوبات چند صدتایی سفرهای استانی را جدی خواهد گرفت یا این سفرها از سوی مردم صرفاً یک گشت و گذار دولتی تلقی خواهد شد؟

اصلاح طلبان هیچ گاه این سفرها و این مصوبات را جدی نگرفته اند. این سوال را باید از اصولگرایان پرسید. به راستی چه کسی سفرهای استانی را بعد از گزارش دیوان محاسبات جدی خواهد گرفت؟

سروش فرهادیان