شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
آیا می توان بی پی را خرید
چه کسی میتواند عاشق خرید بیپی باشد؟ شرکتی که هماکنون در بدترین موقعیت تاریخی خود به سر میبرد و (تا قبل از توقف موقت آن) روزانه ۳۰ میلیون دلار برای پاکسازی نشت نفت در خلیج مکزیک هزینه میکند.
با این وجود، این روزها شایعاتی بر سر زبانها افتاده است که بزرگترین رقبای بیپی، با علم به اینکه تصویر عمومی از بیپی در بدترین شرایط خود در تاریخ ۱۰۲ ساله آن قرار دارد، نقشه خرید و ادغام این شرکت را در سر میپرورانند. نقطه آغاز این گمانهزنیها، یادداشتی بود که در ۱۱ جولای در هفتهنامه ساندی تایمز انگلیس منتشر و در آن اعلام شد که شورون تگزاکو و اکسون موبیل (۲شرکت بزرگ نفتی آمریکا) موافقت مقامات آمریکایی را برای خرید بیپی به ارزش حدود ۱۰۰ میلیارد دلار به دست آوردهاند. این نشریه به نقل از یک مقام آگاه صنعت نفت گفت: در این خصوص گفتگوهایی در عالیترین سطوح انجام گرفته است.
احتمالا، علت اعتراضات صورت گرفته علیه مدیران اکسون موبیل در سفری که آنها از تگزاس به نیویورک داشتند، همین مساله بوده است. مدیران این شرکت در توجیه این تصمیم به سهامدارانشان در منهتن گفتند: هرچند ما مایلیم به داراییهای گسترده بیپی دست پیدا کنیم، اما مقامات دولت آمریکا زیر بار این معامله نخواهند رفت. آنها همچنین اضافه کردند که با توجه به چشمانداز سیاسی موجود و موانع قانونی، هرگونه ادغام در میان شرکتهای نفتی غیرمحتمل به نظر میرسد.
اما علت مخالفت با فروش بیپی چیست؟ تشکیل یک ابرشرکت فعال در حوزه انرژی، تعارضات سیاسی مهمی را میان آمریکا و انگلیس بوجود خواهد آورد. چنانچه بیپی با هر کدام از شرکتهای شورون یا اکسون موبیل ادغام شود، شرکتی به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار خلق خواهد شد که منابع نفتی و گازی فراوانی را در سراسر کره زمین در اختیار دارد. به طور حتم انگلیسیها بشدت با از دست دادن یکی از نمادهای بزرگ این کشور مخالفت خواهند کرد؛ آمریکاییها شبیه همین رفتار را در ماجرای فروش شرکت بزرگ یونوکال به شرکت چینی سی ان او سی با لغو این فروش نشان دادند. فیلیپ وایس، تحلیلگر ارشد انرژی در موسسه آرگوس نیویورک در این باره میگوید: من فکر نمیکنم هیچکدام از دولتهای آمریکا و انگلیس اجازه دهند هیچ شرکتی برای خرید بیپی اقدام کند. دولتمردان آمریکایی همچنین نگران آن هستند که این ادغام موجب دامن زدن به موج بیکاری موجود در ایالات متحده شود؛ در ماجرای ادغام شرکتهای اکسون و موبیل، ۵۰ هزار آمریکایی موقعیت شغلی خود را از دست دادند. هیچ سیاستمداری دوست ندارد که چنین تصمیمی به او نسبت داده شود.
در چنین شرایطی بیپی چه باید بکند؟ هزینههای این شرکت برای مهار نشت نفت ـ که از زمان وقوع آن در ۲۰ آوریل روزانه ۶۰ هزار بشکه بوده است ـ ممکن است تا ۶۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند. این رقم باید به طور مساوی در بخش هزینههای پاکسازی، هزینههای حقوقی و هزینههایی که به قربانیان این فاجعه باید پرداخت شود، تخصیص داده شود. اگرچه این رقم، بسیار بزرگ به نظر میرسد، داراییهای ۳۵۰ میلیارد دلاری بیپی ـ شامل مخازن نفت و گاز، پالایشگاهها و پمپهای بنزین ـ بزرگترین فاجعه زیستمحیطی جهان را به فاجعهای قابل مهار برای این شرکت تبدیل میکند.
با این وجود، بیپی هنوز خطر فاجعه را احساس میکند. این شرکت ۲۷ جولای، گزارش درآمد فصلی خود را ارائه میکند. فرصتها و موقعیتهای این شرکت از زمان ارائه آخرین گزارش فصلی آن در ماه آوریل بشدت دگرگون شده است. در آن زمان ـ که انفجار خلیج مکزیک تازه به وقوع پیوسته بود ـ بیپی پیش بینی کرد، روزانه حداکثر ۱۰۰۰ بشکه نفت در دریا نشت خواهد کرد و به سهامداران اطمینان داد که این واقعه، اتفاق مهمی نیست. اما حالا و پس از گذشت این مدت، سهامداران این شرکت میخواهند بدانند بیپی چگونه میخواهد هزینههای انفجار نفت خلیج مکزیک را که به کاهش ۴۰ درصدی ارزش سهام این شرکت و از دست دادن ۹۰ میلیارد دلار از ارزش بازار آن منجر شده است، بپردازد. این شرکت اخیرا اعلام کرده است برای جبران هزینهها، امسال سود سهام تقسیم نمیکند و هزینههای سرمایهگذاری را کاهش میدهد.
اما ناظران صنعت نفت میگویند، بیپی به جای آنکه برای خودش دردسر درست کند، احتمالا برخی از داراییهای خود را به فروش رسانده و برخی از عملیات کم بازده را نیز متوقف خواهد کرد. اما شرکتهای زیادی هستند که ممکن است برای خرید این داراییها به رقابت بپردازند چرا که با توجه حضور گسترده شرکتهای دولتی در بسیاری از کشورهای نفت خیز و نیز افزایش سن مخازن نفتی که به کاهش تولید منجر شده است، داراییهای قابل فروش بیپی فرصت بسیار خوبی برای شرکتهای فعال در حوزه نفت و گاز خواهد بود.
آخرین گزارشها از مذاکرات بیپی برای فروش ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای خود در خلیج پرودو آلاسکا به شرکت آپاچی حکایت دارد. تخصص این شرکت خرید میادین نفتی قدیمی از شرکتهای بزرگ و بهرهبرداری از آنها تا زمان پایان عمر این میادین است. خرید داراییهای بیپی به جای خرید کل شرکت یک فایده بسیار مهم برای خریداران دارد: با این کار آنها هیچ مسوولیتی در قبال هزینههای قانونی بیپی که رقم آن به دهها میلیارد دلار میرسد، نخواهند داشت.
مجله تایم
مترجم: حسین اسدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست