شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

مراقب لثه‌هایتان باشید


مراقب لثه‌هایتان باشید

جام جم آنلاین: ‌سلامت دهان ودندان‌ها یکی از عوامل مهم در کیفیت بهتر زندگی و سلامت بدن محسوب می‌شود. لثه‌ها به عنوان بافت‌های نگهدارنده دندان‌ها نقش مهمی در عملکرد سیستم دندانی …

جام جم آنلاین: ‌سلامت دهان ودندان‌ها یکی از عوامل مهم در کیفیت بهتر زندگی و سلامت بدن محسوب می‌شود. لثه‌ها به عنوان بافت‌های نگهدارنده دندان‌ها نقش مهمی در عملکرد سیستم دندانی دارند اما متاسفانه بیماری‌های لثه با شیوع بالایی که در جمعیت دارند بیش از مجموعه عوامل دیگر نظیر پوسیدگی‌ها سبب از دست رفتن دندان‌ها می‌شوند.

لثه سالم، سفت و چسبیده به استخوان و دندان با نمایی شبیه پوست پرتقال است. همچنین در محل تماس با دندان کاملا صاف و دارای لبه تیز می‌باشد.

رنگ لثه سالم صورتی است، ‌ولی در برخی افراد که رنگ چهره تیره دارند،‌ روی لثه آنها هم لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ دیده می‌شود.

جرم؛ عامل بیماری لثه

وقتی پلاک میکروبی در کنار لثه باقی بماند با ترشح مواد سمی به لثه آسیب می‌رساند. هرچه پلاک مدت طولانی‌تری بر روی دندان‌ها بماند،‌ مواد سمی بیشتری ترشح شده و آسیب به لثه بیشتر خواهد شد.

بتدریج با رسوب مواد معدنی در پلاک، جنس پلاک سخت‌تر شده و به صورت لایه آهکی سختی به دندان می‌چسبد.

به این لایه آهکی که به رنگ سفید، زرد یا قهوه‌ای‌رنگ می‌باشد جرم گویند. جرم پس از تشکیل به دلیل سطح خشن و ناصافی که دارد باعث تجمع بیشتر پلاک روی دندان‌ها شده و بیماری لثه را شدیدتر می‌کند.

علائم بیماری

بیماری‌های لثه معمولا با ورم و آماس لثه شروع می‌شود که بیماری در این مرحله براحتی قابل درمان است. علائم ورم و التهاب، حساسیت و خونریزی هنگام مسواک زدن می‌باشد.

ممکن است مراحل پیشرفته بیماری لثه به از دست دادن دندان‌ها بینجامد. سلامتی لثه‌ها بر سلامتی عمومی بدن تاثیرگذار است.

مطالعات و بررسی‌ها وجود رابطه میان بیماری لثه و بیماری‌های دیگر مانند دیابت، بیماری قلبی و زایمان زودرس را نمایان ساخته‌اند.

راه پیشگیری

۱)‌ مسواک کردن مرتب و به روش صحیح،‌ همان‌گونه که باعث سلامت دندان‌ها می‌شود، ‌سلامت لثه‌ها را نیز تامین می‌کند.

۲) تغذیه و عادت‌های غذایی تاثیر زیادی در سلامت لثه‌ها دارد. مصرف میوه‌های حاوی ویتامین ث یا فرآورده‌های دارویی آن با تجویز پزشک به حد مورد نیاز در پیشگیری از بیماری‌های لثه موثر است.

۳)‌ مصرف میوه‌هایی مثل سیب، به و هویج که هنگام خوردن سبب ماساژ لثه و تمیز شدن سطوح بین دندان‌ها می‌شود نیز کمک بسزایی در پیشگیری از بیماری‌های لثه می‌کند.

۴)‌‌ استفاده از نخ دندان در سلامت لثه‌ها بسیار مفید است، زیرا پلاک میکروبی در نواحی بین دندانی تجمع بیشتری دارد و برداشتن آنها توسط نخ دندان، ‌به سالم ماندن لثه‌ها کمک می‌کند.

۵) استفاده از دهان‌شویه آب نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده سرد شده) همراه با ماساژ لثه‌ها نیز موثر می‌باشد.

۶)‌ اگر روی دندان‌ها جرم تشکیل شده باشد، لازم است حتما دندان‌ها جرم‌گیری شوند. ‌

جرم‌گیری نه‌تنها برای دندان ضرری ندارد، بلکه با برداشتن مواد خشن و پلاک میکروبی از سطح دندان، به سلامت لثه‌ها نیز کمک می‌کند.

۷) از مصرف سیگار و سایر دخانیات خودداری کنید.

۸) معاینات دوره‌ای دندانپزشکی نقش مهمی در تشخیص به‌موقع و درمان بیماری‌های لثه دارد.