شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

چرا و چگونه انگشت پا بد فرم می شود


چرا و چگونه انگشت پا بد فرم می شود

عارضه انگشت چکشی یا همرتو، نوعی بدشکلی انگشت پا است که در آن انتهای انگشت دوم پا به سمت پایین خمیده می شود. تاندون، بافتی فیبرمانند است که عضله را به استخوان متصل می کند و عارضه …

عارضه انگشت چکشی یا همرتو، نوعی بدشکلی انگشت پا است که در آن انتهای انگشت دوم پا به سمت پایین خمیده می شود. تاندون، بافتی فیبرمانند است که عضله را به استخوان متصل می کند و عارضه انگشت چکشی به دلیل عدم تعادل بین تاندونهای بالا و تاندونهای پایین انگشت بوجود می آید. البته عارضه انگشت چکشی می تواند در دیگر انگشتان نیز پدیدار شود.

پوشیدن کفش تنگ و باریک از اصلی ترین دلایل بروز این عارضه است زیرا فشار این کفشها، انگشت را خمیده و عضلات و تاندونهای انگشت را کوچک و سفت می کند.

چرا و چگونه!

خم شدن غیرطبیعی انگشت می تواند فشار وارده بر پا را بیشتر و کفش پوشیدن و راه رفتن را با مشکل مواجه کند. البته ارثی بودن، بلند بودن انگشت، وجود عارضه در زمان تولد و ضربه و آسیب نیز از دیگر دلایل بروز این بیماری است. پزشکان معتقدند بانوانی که کفشهای نامناسب با سایز پا یا کفشهای پاشنه بلند و باریک می پوشند و کودکانی که از کفشهای بزرگتر از سایزشان استفاده می کنند در معرض خطر این عارضه هستند.

این عارضه علائمی دارد که فرد می تواند با مشاهده آنها به بیماری خود پی ببرد. انتهایی ترین قسمت انگشت به طرف پایین متمایل و مفصل میانی انگشت خم می شود.

ممکن است بیمار در ابتدا بتواند انگشت خمیده را حرکت دهد و صاف کند اما با گذشت زمان، انگشت سفت می شود و فرد قادر به حرکت انگشت نخواهد بود. اصطکاک انگشت با کفش سبب ایجاد میخچه روی آن میشود. این میخچه نرم یا سفت در بالاترین نقطه انگشت خمیده، پدیدار میشود. همچنین ورم، قرمزی و سوزش، انقباض و گاه زخمهای باز نیز در انگشت خمیده دیده میشود.

از تشخیص تا جراحی پس از مراجعه بیمار به متخصص، پزشکان از راههای مختلفی برای تشخیص صحت بیماری بهره میگیرند. پزشک هنگام معاینه، با دستکاری، علائم را ظاهر می کند و با انداختن عکس اشعه X میزان انحراف انگشت و تغییراتی که به وجود آمده است را می شناسد. با وجود این راههای عمومی درمان این عارضه از چند صورت خارج نیست.

بیمار باید از پوشیدن کفشهای تنگ، پاشنه بلند یا نوک باریک، خودداری کند و زیر نظر پزشک، از نوار چسبهای مخصوص برای جلوگیری از سوزش میخچه یا ایجاد پینه درکف پا بهره بگیرد.

همچنین لوازم ارتوتیک به عنوان وسایل مناسب برای پا به منظور کمک به حفظ تعادل تاندون و عضلات در کفش جاگذاری می شود. ممکن است پزشک برای کاهش درد و التهاب ناشی از انگشت چکشی به بیمار کورتیکواستروئید، تزریق یا برای او ایبوپروفن و دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروئید خوارکی تجویز کند. آتل بندی برای صاف کردن انگشت خمیده هم راه درمانی دیگری است که به خصوص در مورد کودکان موثر است. ورزش کردن، انجام تمرینات کششی ملایم و کار گذاشتن کفی نرم در کفش هم در بهبود عارضه موثرند.

در برخی موارد پزشک انجام عمل جراحی را توصیه می کند. هنگام ایجاد یک زخم باز یا سفت و دردناک شدن انگشت چکشی، فرد به عمل جراحی نیاز دارد. پینه یا تغییر شکل پا نیز با جراحی اصلاح میشود. تغییر شکل پا، تعداد انگشتان درگیر، سن و میزان فعالیت فرد در این زمینه موثرند.

گاه تاندونها و رباطها برای صاف کردن مفصل انگشتتان، توسط جراح برش داده می شوند. البته عمل جراحی دارای عوارضی احتمالی است که تغییر در نوع ایستادن به دلیل دشواری در راه رفتن و تغییر شکل عمومی پا از آن جمله اند.