جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نگرانم مسئولان با تصمیماتشان به کشور لطمه بزنند


نگرانم مسئولان با تصمیماتشان به کشور لطمه بزنند

امکانات تبلیغی اصلاح طلبان در انتخابات بسیار کم بود و حالا شما می توانید آن را با امکانات جریان مقابل که حتماً مشروع هم بوده مقایسه کنید

«یکی از جهت گیری های اصلاح طلبان، رفع اشکالات سازمانی و نظامنامه انتخابات خواهد بود.» این را «سیدمحمد خاتمی» ۲۳ روز پس از برگزاری سه انتخابات پرحاشیه شوراها، خبرگان و میاندوره یی مجلس می گوید.

انتخاباتی که نحوه شمارش آرای آن با موج واکنش اصلاح طلبان همراه بود و البته نتیجه آن به گفته رئیس جمهور سابق پیروزی ۴۰ درصدی اصلاح طلبان بود. از همین منظر، ستاد ائتلاف اصلاح طلبان غروب جمعه در تالار سیب جمع شدند تا در حضور «سیدمحمد خاتمی» مهمان ویژه شان تحلیلی از انتخابات اخیر ارائه دهند. خاتمی نیز محور سخنانش را همین موضع قرار داد و تاکید کرد؛ «حکومت حق ندارد زمینه دلسردی مردم برای اعمال حق شان را به وجود آورد و مردم نیز متقابلاً حق ندارند انتخابات را کوچک بگیرند.»

او از این جمله نتیجه گرفت؛ «هر گونه اقدامی که راه را برای حضور گزینه های مختلف ببندد، به خصوص گزینه هایی که حدس زده می شود مورد خواست اکثریت ملت است، جفا به کشور و ملت خواهد بود.» خاتمی آنگاه به گلایه هایش پرداخت و از اینکه اصلاح طلبان به لحاظ محدودیت در امکانات نتوانستند همه کاندیداهای خود را به درستی به جامعه معرفی کنند، ابراز تاسف کرد. او خطاب به حاضران که اکثراً اعضای ستاد ائتلاف اصلاح طلبان بودند، گفت؛ «امکانات تبلیغی اصلاح طلبان در انتخابات بسیار کم بود و حالا شما می توانید آن را با امکانات جریان مقابل که حتماً مشروع هم بوده مقایسه کنید.»

رئیس جمهور سابق با بیان اینکه اصلاح طلبان در نهایت مظلومیت و محرومیت، نتیجه خوبی از انتخابات گرفتند، افزود؛ «به لحاظ امکانات مالی و تبلیغی این مجموعه در پایین ترین حد قرار داشت و کمتر صدایش به جامعه می رسید، هر چند برخی مطبوعات خواسته های آنها را انعکاس می دادند که به دلیل پایین بودن تیراژ و خودسانسوری و برخی محدودیت ها این صدا به گوش تمام جامعه نمی رسید. تنها صدایی که تا عمق روستاها و به همه جای کشور می رسید، صدایی بود که کاش اگر تبلیغ و تایید نمی کرد، به تخریب هم نمی پرداخت.» او ادامه داد؛ «مجموعه اصلاح طلبان نتوانست آن طور که باید و شاید همه نامزدها و برنامه هایش را در حد قابل قبولی به جامعه معرفی کند.

کسانی که رای آوردند به عنوان شخصیت ملی و مردمی شناخته شده بودند که ما معتقدیم اگر کارها با انصاف انجام می شد، شاید حضور تعداد دیگری از چهره ها که امروز در شوراها حضور ندارند را در تهران و برخی استان ها شاهد بودیم. آنهایی که رای نیاوردند و امروز امکان بهره گیری از دانش آنها وجود ندارد، کسانی هستند که میزان شناخت جامعه از آنها کمتر بود و ما نیز نتوانستیم به درستی آنها را به مردم معرفی کنیم.

مثلاً آیت الله توسلی مرد بزرگواری است که تمام وجودش خلوص و پاکی است اما در این دوره نتوانست به مجلس خبرگان راه یابد، هر چند که اعتراضاتی داشت اما ما به این مساله وارد نمی شویم. ما حتی نتوانستیم در شهر تهران یک میلیون کارت کوچک چاپ کرده و آن را به دست مردم بدهیم.

مردم ما نمی دانستند که آیت الله توسلی کاندیدا است و اصلاً این توسلی، کدام توسلی است؟» خاتمی با این حال، موضوع مهمتر به رغم امکانات محدود را وجود ائتلاف و دلگرمی در انتخابات برشمرد و گفت؛ «۸ سال در قدرت بودیم و میلیاردها تومان و میلیاردها دلار بودجه به دست ما می رسید، اما امروز نمی توانیم حتی مجلسی را با تعداد بیشتری از افرادی که در مراسم حضور دارند تشکیل دهیم و امکاناتمان محدود است. شما باید افتخار کنید، اگر من اشتباه یا نقصی در عملکردم داشتم اما بعد از ۸ سال حتی یک دفتر برای کار خودم ندارم و این افتخاری برای ملت است.» درد دل های خاتمی اما باعث نشد که او از اهمیت انتخابات سخن نگوید. چنانچه تصریح کرد؛ «انتخابات مظهر حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش است.

اگر این انتخابات اشکالاتی در سازوکارها و ضوابط و اجرا داشته باشد که دارد باید تلاش کرد تا این ایرادات مرتفع شود و فکر می کنم جهت گیری های مهم اصلاح طلبان در آینده رفع اشکالات سازوکاری، سازمانی و اجرایی انتخابات باشد.» رئیس موسسه بین المللی گفت وگوی فرهنگ ها و تمدن ها با اشاره به نقشی که وجود زمینه برای انتخاب گزینه های مختلف در رفع دلسردی مردم ایفا می کنند بر اینکه مردم باید در عرصه حضور داشته باشند، تاکید کرد و گفت؛ «ممکن است در سازوکارها ایراداتی وجود داشته باشد، در دوره ما هم شاید اینگونه بوده اما باید بدانید که حضور گسترده مردم تقریباً آن مشکلات را مرتفع می کند.

با حضور گسترده مردم زمینه کارگر افتادن نظام، سازوکارها و مقررات نادرست در مورد انتخابات و اجرای نادرست آن یا از بین می رود و یا به حداقل می رسد و یا از تاثیر حداکثری آن جلوگیری می شود.» رئیس جمهور سابق کشورمان در ادامه با تاکید بر اینکه باید روی این مساله کار کرد که به مردم بگوییم با آمدن شما بسیاری از مشکلات می تواند حل شود، گفت؛ «اگر این آمدن به انتخاب کسانی که به حق حاکمیت مردم بر سرنوشت شان معتقدند، بینجامد به اصلاح بسیاری از ساختارها منجر می شود.» خاتمی همچنین موفقیت ۴۰ درصدی اصلاح طلبان در انتخابات را مربوط به شهرستان ها عنوان کرد که البته محرومیت آنها نیز بالاتر است.

● نگرانی خاتمی از مواضع نادرست مسوولان

خاتمی در بخش دیگری از اظهاراتش، با اشاره به خدمات متقابل اسلام و ایران گفت؛ «اسلام به ایران خدمات بزرگی کرد اما فراموش نکنیم ایران هم به اسلام خدمات بزرگی را در بازتاباندن مفاهیم اسلامی انجام داده است.» رئیس موسسه بین المللی گفت وگوی تمدن ها افزود؛ «شاید در قرون اخیر با حرکات افراطی و تفریطی مواجه بودیم که به نوعی به نام اسلام تحقیر ملت ایرانی را دنبال می کردند و در مقابل آن حرکت تفریطی را شاهد بودیم که منشاء عظمت ایران را در اسلام نمی دانسته و سعی می کرده همه عظمت های ایران را در گذشته یی بداند که دیگر وجود ندارد و نوعی ناسیونالیسم کاذب را رواج می داده است.»

وی با اظهار نگرانی نسبت به اینکه مسوولان ذی ربط که خودش نیز در دوره یی جزیی از آنان بود نتوانند این موقعیت را درک و از فرصت ها استفاده کنند، اظهار داشت؛ «نگرانی من از این است که مسوولان ذی ربط که خودم نیز زمانی جزء آنها بودم نتوانیم این موقعیت را درک و از این فرصت ها استفاده و از لحاظ علمی، بین المللی، اقتصادی و فرهنگی در خور شأن این ملت کار کنیم و یا با اتخاذ مواضعی به این عظمت خدادادی لطمه وارد کنیم.» خاتمی با بیان اینکه این نگرانی، نگرانی بجایی است، دقت ملت ایران در انتخاب ها به نحوی که به انتخاب افرادی که از عظمت این ملت دفاع کرده و آن را ارتقا دهند را مورد تاکید قرار داد.

● تولد سازمان هایی در مقاطع خاص

سخنران بعدی مراسم جمعه شب که البته با غیبت «مهدی کروبی» دیگر مهمان ویژه اش به دلیل سفر وی به خارج از کشور همراه بود، «مرتضی حاجی» سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان بود. حاجی با ارائه گزارشی از چگونگی ورود و سازماندهی نیروهای اصلاح طلبان در سه انتخابات اخیر گفت؛ «در این انتخابات شاهد بودیم برخی افراد که مدعی بودند کشور دست آنها است وارد صحنه انتخابات شدند تنها توانستند کمتر از چهار درصد از کرسی های شورای شهر را به دست آورند.» وی با بیان اینکه «اصلاح طلبان با جسارت و اعتماد کامل با نام خود وارد میدان شدند» تصریح کرد؛ «برخلاف کسانی که پشت نام های گوناگون در انتخابات مختلف به صحنه می آیند مانند عنوان آبادگران و در این انتخابات رایحه خوش خدمت که سعی داشتند با آدرس اشتباه آرای مردم را جلب کنند، اصلاح طلبان با افتخار با پیشینه خود و با صراحت نام خود را مطرح کردند.» سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان آنگاه بر ادامه حفظ ائتلاف با محوریت «سیدمحمد خاتمی» تاکید کرد و پیشنهاداتی در همین باره ارائه کرد.

یکی از این پیشنهادها توسعه «سازمان رای» بود که حاجی راجع به آن توضیح داد؛ «در حال حاضر می بینیم برخی از سازمان های رسمی و غیررسمی وجود دارند که در مقاطع خاص در خدمت برخی جریان ها قرار می گیرند و برای آنها تامین رای می کنند، بنابراین ما ناگزیریم رای مردم را برای انتخابات ها سازماندهی کنیم و این مساله را باید مورد توجه قرار دهیم زیرا ما در این دوران سازماندهی مناسبی برای رای مردم نداشته ایم.»

وی ادامه داد؛ «همچنین در فعالیت های سیاسی خود باید مشی اصلاح طلبانه، میانه روی و اعتدال را فراموش نکنیم و از فرصت هایی که وجود دارد، برای آینده زمینه مناسب بسازیم و از موفقیت خود چماقی برای رقیب استفاده نکنیم و در خاطرمان باشد که برخی از رسانه ها چگونه با بزرگ جلوه دادن مشکلات شورای شهر اول، اصلاح طلبان را افرادی عنوان می کردند که در فضای جامعه ایجاد نگرانی می کنند، البته در این زمینه نتوانستند توفیق زیادی کسب کنند، بنابراین ما باید همچنان مشی اعتدال خود را ادامه دهیم.» حسن ختام سخنان حاجی یادآوری این نکته بود؛ «باید به فکر تامین امکانات مالی باشیم و بکوشیم نیازهای خود را با اتکا بر خود رفع کنیم. به فکر تامین منابع جدی تر و همچنین به دنبال راه های کم هزینه تر برای فعالیت های خود باشیم.»

● به اعتراض های اصلاح طلبان جواب ندادند

«زهرا صدراعظم نوری» نیز به نمایندگی از ۱۵ کاندیدای ستاد ائتلاف اصلاح طلبان برای شوراهای شهر و روستا پشت تریبون قرار گرفت. او گفت؛ «همه ما تلاش داریم با تمام توان، تجربه و تخصص خود به کمک دوستان در حوزه مدیریت شهری آمده به حل مسائل و مشکلات شهر تهران بپردازیم. ما می خواهیم «شورای شهرداری» را به «شورای شهر» ارتقا داده و به زیرساخت ها و برنامه های اصولی توجه کنیم و یک محیط سالم توام با امنیت و سلامت برای شهروندان تهرانی و مردم در سراسر کشور فراهم کنیم.»

زهرا صدراعظم نوری در سخنانش اشاره یی به روند شمارش آرا و نگرانی اصلاح طلبان در تخلفات احتمالی صورت گرفته کرد و گفت؛ «به رغم تمام پیگیری های ما هیچ پاسخ مثبتی به درخواست های اصلاح طلبان مبنی بر در اختیار قرار دادن پرینت آرای سایت ها و میزان رای های هر کدام از کاندیداها نشده است. تنها به ما اعلام کردند ۱۰۰ صندوق بازشماری شده است و این در حالی بود که هیچ یک از نمایندگان و ناظران هنگام بازشماری حضور نداشتند.»